Nu begynder kampen om studieboliger: Men hvis du dropper kravet om København, kan du være heldig på få måneder
Står du akut og mangler tag over hovedet, skal du måske søge uden for Københavns kommunegrænse. Men transporttiden har også en betydning for fagligheden, lyder det fra de studerende.
Kampen om de fede boliger er skudt i gang, og traditionen tro er det sværest at få en studiebolig eller et kollegieværelse centralt i København.
- Jeg drømte jo selv om at få en studiebolig i midten af København, hvor jeg kunne hænge ud med vennerne, men i realiteten er det jo rigtig svært, fortæller Anders Vile, der er forperson for de 22.000 medlemmer af Djøf Studerende og selv begyndte sin uddannelse i København for nogle år siden.
Chancerne er selvfølgelig størst, hvis man enten har gode kontakter, der kan skaffe en billig bolig centralt, eller forældre der kan spæde til huslejen. For der er faktisk ledige studieboliger, de er bare ikke helt billige.
På Frederiksberg C reklamerer en udlejer for eksempel lige nu med studieboliger fra 8.580 kroner om måneden for lejligheder fra 33 kvadratmeter og op til 77. En typisk udeboende studerende får udbetalt lige under 6.000 kroner i SU.
Løft blikket
Men løfter man blikket mod forstadskommunerne, er det ikke umuligt at få en bolig, der er til at betale på SU, inden for nogle måneder.
- Der er stort run på værelserne i centrum, og det er en helt anden verden, end de andre studiebyer, men mange ting kan lade sig gøre, så snart man kommer udenfor centrum af København, siger Curt Liliengren, der er direktør i Boligøkonomisk Videnscenter.
Besøger man hjemmesiden for Kollegiernes Kontor i København (KKIK), der administrerer en række af kollegierne i Hovedstadsområdet, så er der da også en liste med kollegier, der har lav ventetid.
Et af de steder er på Det Internationale Kollegium i Albertslund. Derfra er der cirka 30 minutters transport med S-tog til Københavns Hovedbanegård.
Til den type kollegier er der også mulighed for at få en forlomme i køen til en bolig til under 3.500 kroner om måneden, hvis man bor mere end en times transporttid fra sin kommende uddannelse.
Også på portalen 's.dk' er der muligheder. Her administreres 13.000 studieboliger primært i Hovedstadsområdet blandt andet 10.000 boliger som Centralindstillingsudvalget (CIU) står for.
- Hvis man skriver sig op nu og er villig til at flytte til for eksempel Tingbjerg eller Ballerup. Så kan man finde bolig inden for en 3-4 måneder, fortæller Rasmus Okholm-Hansen, der er indstillingschef hos CIU.
De studerende kan ikke kaldes kræsne
Indstillingschefen advarer mod at kalde de studerende for kræsne, når de ikke med det samme søger ud i omegnskommunerne.
For eksempel findes der i nogle kommuner i hovedstadsområdet mulighed for at flytte midlertidigt ind i lejligheder, der står til at blive revet ned inden for kort tid. Disse lejemål kan være 6 til 24 måneder, og den type korttidsleje kan man få næsten med det samme via s.dk.
- Det viser, hvor lidt kræsne de studerende er – boliger, der reelt ikke kan lejes ud til andre grupper, bliver modtaget med kyshånd af de studerende. De har nogle helt andre prioriteter i deres liv, lyder det fra indstillingschefen.
(Artiklen fortsætter efter boksen)
Studerende: Beliggenhed er vigtigt
Umiddelbart skulle man jo tænke, at det var en nem beslutning at flytte længere ud, frem for at kæmpe på et overophedet studieboligmarked i København. Men når man som studerende alligevel ikke bare kan droppe kravene til beliggenhed, så er det ifølge forpersonen for Danske Studerendes Fællesråd, Esben Bjørn Salomonsen, også et spørgsmål om at få nok ud af sin uddannelse.
- Læring er en proces, og noget man gør med holdkammerater og i studiegrupper, og det sociale er simpelthen en forudsætning. Det er også grunden til, at man holder ud gennem 5 år og rent faktisk får det gjort færdigt, forklarer han.
Ifølge Esben Bjørn Salomonsen går grænsen omkring de 45 minutter. Bor man så langt ude, er man i risiko for at få mindre fagligt ud af uddannelsen, eller i yderste konsekvens at miste interessen og droppe ud.
- Risikoen er, at man kommer til at mangle faglig tilknytning. Det sociale miljø er bare virkelig vigtigt, siger han.
Det sociale netværk ligger på studiet
Det er også vigtigt at huske, at unge menneskers liv simpelthen er anderledes indrettet end andre aldersgruppers.
- Som studerende er dit liv helt anderledes end mange andres. Dit sociale netværk ligger meget mere på studiet end andre menneskers. Det er selvfølgelig i dagtimer, men også om aftenen til arrangementer på studiet, og derfor betyder det meget, om du kan komme frem og tilbage til studiet inden for en rimelig tid, siger Esben Bjørn Salomonsen.
Forpersonen for Djøf Studerende, Anders Vile, er enig med Esben Bjørn Salomonsen i udfordringen med det faglige og det sociale. Han peger dog også på en anden grund til, at folk begynder boligsøgningen meget centralt. Ofte kan en kollegiebolig nemlig koste det samme i midten af København, som ude i en af omegnskommunerne.
- Når man alligevel skal bruge langt det meste eller det hele af sin SU på huslejen, så kan man jo lige så godt bo centralt. Og hvis du kommer længere ud, så skal du jo til at lægge transportomkostninger oven i, og så kan omkostningerne samlet ende med at blive for høje, forklarer han.
Der skal bygges flere billige boliger
Når det er sagt, mener Anders Vile dog også, at man kan have et fint studieliv, hvis man for eksempel bor på kollegium i Herlev, hvor der netop kan være omkring 45 minutter ind til Københavns Universitet midt i København.
- De fleste vil selvfølgelig gerne kunne cykle, men man skal også være klar til at transportere sig et længere stykke til sin uddannelse, og når man får sit første job engang, så skal man jo også være villig til flytte sig efter det, siger han.
På sigt vil Anders Vile dog opfordre til, at problemet afhjælpes ved, at der bliver bygget flere studieboliger til en lavere husleje i København, for han mener under alle omstændigheder ikke, at der er nok billige boliger til de studerende i Hovedstadsområdet.
Selv endte Anders Vile med at få tilbudt en studieplads i Odense, som han takkede ja til, og dermed blev boligsøgningen også noget nemmere.