Milliardærs tålmodighed er brugt op: Nu vil han bruge sin formue på at ændre landbruget

Biotek-milliardæren Jacob Jelsing vil bruge hundredevis af millioner på at opkøbe konventionelt landbrug og omdanne det til natur. Han håber, at hans handlinger kan inspirere andre til også at blive grønne.

Jacob Jelsing har stiftet selskabet Earthbreak, som skal opkøbe og omdanne konventionelt dyrket landbrug til natur. I første omgagn er målsætningen at opkøbe 1000 hektar landbrugsjord. Det svarer til 10 kvadratkilometer.
Foto: Niels Knuth / TV 2 Kosmopol

- Der er behov for, at der snart sker noget, og min tålmodighed er brugt op, så nu går jeg selv ud og forvandler noget landbrug til natur.

På en mark ved Kornerup lidt uden for Roskilde fortæller Jacob Jelsing om ambitionerne i sit nye selskab EarthBreak. Marken, og flere af markerne rundt om, har han lige købt.

Det gør ikke mig lykkelig at have mange penge på bankbogen

— Jacob Jelsing

I årtier har de været brugt af en svinebonde til foderproduktion, men snart vil de forvandle sig til frodig natur.

- Lige her hvor vi står nu, der skal jeg have plantet skov, og måske skal her også være nogle lysåbne enge.

- Men generelt vil jeg bare gerne være med til at skabe noget mere natur og give naturen bedre vilkår - også på de steder der fortsat skal være landbrug, siger Jacob Jelsing.

I 2008 stiftede han biotekselskabet Gubra, der hurtigt voksede sig stort. I marts blev Gubra børsnoteret, og siden er kursen steget støt. I dag har Jacob Jelsing en formue på den gode side af to milliarder kroner. Størstedelen af de penge har han tænkt sig at investere i klimaprojekter og naturforbedring.

- Det gør ikke mig lykkelig at have mange penge på bankbogen. Det gør mig mere lykkelig at gøre noget ved de problemer, der fylder så meget, og for mig er klimaproblemet det altoverskyggende problem, vi står overfor. Klimaet og tabet af biodiversitet, siger Jacob Jelsing.

Første ambition er opkøb af jord

Når Jacob Jelsing bliver spurgt til, hvor meget land Earthbreak skal købe og forgrønne, så lyder det umiddelbare svar på cirka 1000 hektar. Det svarer til 10 kvadratkilometer. Til sammenligning er Frederiksberg Kommune med sine 8,7 kvadratkilometer et godt stykke mindre.

- 1000 hektar inden for få år, det er klart min ambition. Men det kan sagtens være, at jeg skal købe mere end det. Om jeg ender på 1000, 2000 eller 2500 hektar, det vil fremtiden vise, det ved jeg ikke selv endnu, siger han.

- Det vigtige er, at der sker noget ret hurtigt. For naturen har brug for hjælp her og nu, siger Jacob Jelsing, der allerede nu ligger i forhandlinger om opkøb af en ny gård, der har et landareal på cirka 260 hektar.

Da han startede Earthbreak, skete det som en frustration over den grønne trepartsaftale, der blev indgået mellem regeringen, Landbrug & Fødevarer og Danmarks Naturfredningsforening i juni i år.

- Treparten er slet ikke nok, den er ikke ambitiøs nok. Det er rigtig fint, at man nu begynder at have naturen på agendaen, men det er slet ikke ambitiøst nok. Der skal meget større arealer til, og der skal flere penge til, siger han.

- Og det her med, at man gør ordningen frivillig, det er i mine øjne helt sort. Jeg tror simpelthen ikke på, at det kommer til at ske. Jeg er overbevist om, at det ikke kommer til at ske, så nu går jeg ud og går i gang, for vi har ikke tid til at vente mere.

Spørg Os

Hvad undrer du dig over i hovedstadsområdet? Stil dit spørgsmål her
+

_

Håber at kunne få flere med

Jacob Jelsing er klar til at investere flere hundrede millioner kroner i opkøb og forgrønnelse af konventionelt landbrugsjord.

Men han håber, at han kan få flere investorer med, så Earthbreaks aftryk på det danske landskab kan blive endnu større.

- Det er jo ikke ren filantropi, det jeg har gang i. Jeg håber jo, at jeg på en eller anden måde kan finde ud af at få det til at løbe nogenlunde rundt rent økonomisk. Kan man få en forrentning på bare nogle få procent, så tror jeg, at det bliver markant lettere at få flere til at investere i det, siger Jacob Jelsing, der dog endnu ikke har fundet måden at gøre forgrønnelse til en god forretning,

- Jeg har ikke helt knækket koden endnu, siger han.

Earthbreaks første landbrugsopkøb er den gamle Kornerup Mølle, som blev overtaget 1. november i år. Landbrugsarealet består af marken i bunden af billedet, den grønne mark i midten af billedet, samt den grønne mark beliggende umiddelbart bagved. Landbruget er kun på 26 hektar, men Jacob Jelsing forhandler allerede med andre landmænd om opkøb af over ti gange så store arealer.
Foto: Martin Kiil/TV 2 Kosmopol

Én frikadelle i stedet for fire

Jacob Jelsing håber at kunne inspirere andre til at leve grønnere. For der er ikke kun brug for store handlinger, hvis vi skal nå i mål med mindst mulige temperaturstigninger. Der er brug for, at alle gør, hvad man hver især kan.

- Jeg vil rigtig gerne inspirere andre til at prøve at træffe det rigtige valg, og det vil jeg gerne gøre ved selv at gå forrest, siger han.

Man kan godt spise kød. Man kan bare spise lidt mindre af det. Én frikadelle i stedet for fire, og så lidt flere grøntsager på tallerkenen

— Jacob Jelsing

Generelt er det normalt dem med de højeste indkomster, der har det højeste klimaaftryk. Flere penge betyder normalt større biler, større bøffer og flere flyrejser.

Men Jacob Jelsing er imod overforbrug, og hans handlinger afspejler ikke hans økonomiske formåen. Han er vegetar, tænker meget på genbrug, flyver ikke på udlandsferier, men bliver hellere herhjemme og køber meget sjældent tøj og andre materielle goder.

Drømmer du slet ikke om en stor yacht i sydeuropa eller en tur til Dubai?

- Nej, det gør jeg ikke. Jeg tror ikke, at jeg kommer til at flyve ret mange flere gange i mit liv. Og det er ikke fordi, folk ikke må tage på ferie. Det skal de have lov til, men jeg synes godt, at vi alle sammen kan være bevidste om at gøre det lidt mindre. Jeg synes faktisk ikke, at folk kan være bekendt, at de bare flyver afsted hele tiden og ikke tænker over det aftryk, de er med til at opretholde.

Han understreger, at selv små valg kan gøre en forskel, og at man ikke behøver at blive vegetar for at sænke sit CO2-aftryk.

- Man kan godt spise kød. Man kan bare spise lidt mindre af det. Én frikadelle i stedet for fire, og så lidt flere grøntsager på tallerkenen, siger han.

Vi dyrker forkert

Meget af den jord, Jacob Jelsing vil opkøbe, skal omdannes til skov eller anden natur. Men en mindre del skal fortsat dyrkes som landbrug. Men på en helt anden måde end den hidtil er blevet dyrket.

- Jeg er ikke imod landbrug, men den måde, vi har dyrket landbrug på de sidste mange år, synes jeg, er helt forkert.

vi vil prøve at genopbygge jordens næringsværdi

— Jacob Jelsing

- Vi har et landbrugssystem, som i høj grad er fokuseret på at lave kød. Og det er ikke, fordi der er noget galt i at lave svine- eller kvægproduktion, men vi gør det alt, alt, alt for intensivt. Og vi kan jo også se, hvad der sker med vores havmiljø, og det er jo på grund af massive udledninger af kvælstoffer fra markerne, siger han.

Earthbreak vil altså fortsat dyrke en mindre del af deres marker, men de vil dyrke det som såkaldt regenerativt landbrug.

- Regenerativt betyder at genopbygge, så vi vil prøve at genopbygge jordens næringsværdi.

Derfor skal jorden aldrig mere pløjes. Den skal konstant være tilsået, og nye afgrøder skal blot sås ovenpå det eksisterende jorddække. Efterhånden vil jorden så kunne holde på mere vand, flere kvælstoffer og mere CO2.

- Dem, der skal drive gården her, skal købe ind på de regenerative ideer. Og så forestiller jeg mig, at de skal lave sådan nogle små market gardens, hvor de på lidt plads har mange forskellige slags afgrøder, siger han.

Link kopieret!

Seneste nyt

Tidligere TV-vært og politiker byder sig til som skipper på nødlidende færge

Et billede fra dengang Jan-Erik Messmann var vært på "Godt begyndt".
Foto: Bent K Rasmussen/Ritzau Scanpix

Den tidligere tv-vært og folketingspolitiker Jan-erik Messmann byder sig nu til som skipper på den nødlidende færge Columbus, der sejler mellem Kulhuse og Sølager.

Det skriver han i et opslag på Facebook.

- Det vil være rigtig trist, hvis færgen forsvandt. Det er et stykke kulturhistorie og en turistattraktion, siger han til TV 2 Kosmopol.

Færgens fremtid har længe hængt i en tynd tråd, og da der sidst blev søgt søkyndige skippere til at sejle den, kom der ingen ansøgninger.

Jan-Erik Messmann blev for alvor kendt, da han tilbage i 90'erne var vært på TV 2's gør det selv program "Godt begyndt". Fra 2015 til 2019 sad han i Folketinget for Dansk Folkeparti, hvor han var søfartsordfører.

Derudover har han også mange års erfaring indenfor sejlads, og har bl.a. brugt ti år som kaptajn på hovedstadens havnebusser. I dag er han pensionist, men livet til søs trækker tydeligvis stadig i ham.

- Det er overhovedet ikke skrevet i sjov det opslag. Jeg snakkede med en anden styrmand i går, som også gerne vil sejle færgen, og han har sagt han vil tage kontakt til kommunen og fortælle, at vi er interesserede, siger Jan-Erik Messmann.

Du kan læse mere om den nødlidende færge her.

Link kopieret!

Københavns Kommune uddeler julehjælp til byens udsatte

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

December er over os, og selvom mange kan se frem til masser af god mad, gaver og tid med familien, så er det ikke alle, for hvem denne kolde tid er så varm.

Derfor uddeler Københavns Kommune igen i år julestøtte til foreninger og organisationer, der arbejder med socialt udsatte.

Det skriver Københavns Kommunes Socialforvaltning.

Mere end 40 foreninger vil i alt modtage 462.500 kroner.

- Når man lever på gaden, eller på anden måde er socialt udsat, kan julen være en svær tid at komme igennem. Byen bliver koldere, og hos mange får følelsen af ensomhed måske et nøk opad. Julearrangementer for socialt udsatte er vigtige, for alle har brug for et sted, hvor de kan fejre jul sammen med andre mennesker, udtaler Karina Vestergård Madsen (EL), der er socialborgmester i Københavns Kommune.

Foreninger og organisationer, der får økonomisk støtte til julearrangementer 2024:

  • ”Linie 14”: 8.000 kr.

  • Askovfonden Socialpsykiatri: 15.000 kr.

  • C/o Frelsens Hær: 20.000 kr.

  • Café Dugnad v. Mændenes Hjem: 14.000 kr.

  • Café Exit: 9.000 kr.

  • Det Runde Bord: 15.000 kr.

  • Diversity Works: 12.000 kr.

  • Drys Ind: 5.000 kr.

  • Ejendomsfonden Mændenes Hjem: 5.000 kr.

  • Eventyrjul: 10.000 kr.

  • Fonden JunkFood: 25.000 kr.

  • Fonden Missionen Blandt Hjemløse: 3.000 kr.

  • Fonden Missionen Blandt Hjemløse: 6.000 kr.

  • Fonden Missionen Blandt Hjemløse: 7.000 kr.

  • Fonden Missionen Blandt Hjemløse: 8.000 kr.

  • Fonden Missionen Blandt Hjemløse: 8.000 kr.

  • Fonden Morgencafé for Hjemløse: 8.000 kr.

  • Fonden Settlementet på Vesterbro: 10.000 kr.

  • Foreningen Frederiksholms Kvarterhus (FFK): 3.000 kr.

  • Foreningen Outsideren: 8.000 kr.

  • Foreningshuset Sundholm/Maskinhallen: 7.000 kr.

  • Forældrenes Børneklub – Fonden for Socialt Ansvar: 5.000 kr.

  • Friends and Family: 5.000 kr.

  • Friends and Family: 8.000 kr.

  • Haab i Psykiatrien: 6.000 kr.

  • IM VALID: 5.000 kr.

  • Kalaallit Illuutaat Det Grønlandske Hus: 5.000 kr.

  • KFUK’S Sociale Arbejde: 7.000 kr.

  • Kirkelig Forening for Den Indre Mission i Danmark: 3.000 kr.

  • Kirkens Korshær Drejervej: 8.000 kr.

  • Kirkens Korshær Familietilbud: 6.500 kr.

  • Kirkens Korshær Kompasset: 8.000 kr.

  • Kirkens Korshær Mariatjenesten: 8.000 kr.

  • Kirkens Korshær morgencaféen: 5.000 kr.

  • Kirkens Korshær varmestue Fedtekælderen: 12.000 kr.

  • Kirkens Korshær: 10.000 kr.

  • Kirkens Korshær: 10.000 kr.

  • Kirkens Korshær: 5.000 kr.

  • Kofoeds Skole: 30.000 kr.

  • Lille skole for voksne: 5.000 kr.

  • Muhabet: 8.000 kr.

  • Multikulturel Kvindeklub: 5.000 kr.

  • Mændenes Hjem – Café Klare: 7.000 kr.

  • Netværkstedet Thorvaldsen: 4.000 kr.

  • Ombold: 12.000 kr.

  • Opzoomerne: 5.000 kr.

  • Postfunkt Andels-boligforening: 3.000 kr.

  • Reden København: 5.000 kr.

  • Reden København: 7.000 kr.

  • Reden København: 9.000 kr.

  • S/I Street Care: 6.000 kr.

  • SAB: 3.000 kr.

  • Sind København: 5.000 kr.

  • SV-Netværket ved søerne: 6.000 kr.

  • SydhavnsCompagniet, Settlementet I Kgs. Enghave: 15.000 kr.

  • Venner af Captum: 5.000 kr.

Enkelte foreninger optræder på listen mere end en gang, da de har fået bevilget støtte til flere forskellige julearrangementer.

Kilde: Københavns Kommune

Link kopieret!

Uheld på motorvej giver tæt trafik

Opdatering:

Alle spor er igen farbare, og køen er så småt løsnet op. Det skriver P4 Trafik.

Der er mandag morgen sket et uheld på Hillerødmotorvejen i retning mod Hillerød mellem 7 Skovbrynet og 8 Værløse.

Det skriver DR P4 Trafik.

Uheldet betyder, at venstre spor er spærret.

- Det giver tæt trafik fra 5 Værebrovej, skriver mediet 07.30.

Link kopieret!

Kulturminister om hærværk: Opmærksomheds-hungrende fladpander

Foto: Presse-fotos.dk

Søndag formiddag kastede en gruppe klimaaktivister orange væske på værket "Woman in a Chemise" af André Derain, mens det hang på Statens Museum for Kunst.

Handlingen fik opmærksomhed fra flere sider - det gælder blandt andet kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M), der i et opslag på X skriver:

- To opmærksomhedshungrende fladpander har i dag (søndag, red.) kastet maling på et af SMKs hovedværker, der heldigvis var bag glas. Jeg håber meget, at værket er uskadt.

Tre aktivister er blevet anholdt og sigtet for hærværk. Billedet fra stedet viste, at de bar T-shirts, hvor der står Nødbremsen på. Nødbremsen er en gruppe, der opererer under parolen "Drop de nye motorveje"

- Klimakampen er vigtigere end nogensinde, men at bade vores kulturarv i industriproduceret maling, gør intet godt for kloden!, skriver kulturministeren.

Link kopieret!

Mild mandag byder på regn

Foto: Mads Claus Rasmussen / RitzauScanpix

Der venter en noget grå og til tider våd mandag, da der er udsigt til mange skyer og spredte byger over Danmark.

Det skriver TV 2 Vejret.

Temperaturen kommer op mellem syv og ti graders varme. Til sammenligning er den gennemsnitlig maksimumtemperatur i december på 4,7 grader. Dermed er det en meget mild mandag, der venter os.

Lokalt kan der falde op mellem fem og otte millimeter regn i løbet af mandagen. Formentlig er det enten i det nordvestlige Jylland eller nordvestlige Sjælland, der får mest.

Link kopieret!

Her kan du aflevere gamle pengesedler

Tusindkronesedlerne fra den nyeste serie af pengesedler bliver ugyldige som betalingsmiddel til maj næste år. (Arkivfoto).
Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix

31. maj er deadline for at veksle de gamle pengesedler, der snart bliver ugyldige, til nye og gyldige sedler.

Det har mange allerede gjort, og nu bliver der endnu flere muligheder for at sikre sig, at ens kontantbeholdning ikke mister sin værdi.

Nationalbanken har indgået et samarbejde med vekselbureauet Forex, der betyder at man helt frem til 31. maj 2026 kan indlevere gamle pengesedler og få nye i stedet for.

Det skal dog ske i Forex-vekselbutikkerne på enten Banegårdspladsen i Aarhus, Rosengårdcentret i Odense eller på Nørre Voldgade i København.

Link kopieret!

Kommuner kommer med ønskeliste til bedre beredskab før forlig

Der er behov for, at der investeres i nyt materiel, flere øvelser og bedre uddannelse til det kommunale beredskab.

Sådan lyder nogle af de forslag, som Kommunernes Landsforening (KL) fremsætter i Jyllands-Posten.

Johannes Lundsfryd Jensen (S), som er formand for KL's klima- og miljøudvalg, siger til avisen, at han er bekymret for, at det nære beredskab ikke prioriteres i den beredskabsaftale, som er i gang med at blive forhandlet på Christiansborg.

- Nu har man lavet et nyt beredskabsministerium, men har fuldstændig overset dem, der arbejder med beredskabet ude i kommunerne og de brandfolk, der skal rykke ud til en naturbrand ved Billund den ene dag og til et biogasanlæg, der springer i luften, den anden dag, siger han.

Beredskabsminister Torsten Schack Pedersen (V) har tidligere sagt til netmediet Altinget, at han gerne vil lave en beredskabsaftale inden jul.

Link kopieret!

Borgmester glæder sig over at Ishøj er røget af "ghetto-listen"

Merete Amdisen (S).
Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

Søndag aften har Social- og Boligministeriet offentliggjort listen over parallelsamfund, og boligområdet Vejleåparken i Ishøj Kommune er ikke længere at finde på listen.

Og det glæder borgmester Merete Amdisen (S).

 - Jeg er rigtig glad for, at der ikke er nogen boligområder i Ishøj på listen længere. Det er jo voldsomt stigmatiserende for både boligområder og kommune at være på den liste. Og så er det også dyrt og har store menneskelige omkostninger, fortæller borgmesteren til TV 2 Kosmopol.

Selvom Vejleåparken kun har været på listen i et enkelt år, så har det ifølge borgmesteren kostet kommunen hele 16,75 millioner kroner.

- Jeg er dybt frustreret over, hvad det har kostet os. Men nu kan vi ranke ryggen og være stolte af de indsatser, vi har lavet gennem årene. Det går den helt rigtige vej i forhold til både kriminalitet, uddannelse og tilknytning til arbejdsmarkedet, siger hun.

Ishøj Kommune har i forbindelse med de enorme omkostninger, der har været forbundet med at have Vejleåparken på listen over parallelsamfund, sendt en faktura til Social- og Boligministeriet. Det kan du læse mere om her.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google