Populær spise deler vandene: "Jeg skal have noget, der kommer ud af røven på en fisk"
Fiskehandlere er uenige om, hvorvidt det stadig er forsvarligt at sælge dansk stenbiderrogn.
Den danske stenbider er en presset fisk.
Den er nu så langt nede i antal, at den sandsynligvis vil blive klassificeret som "kritisk truet", vurderer forskere hos DTU Aqua ifølge Politiken.
Samme melding kommer fra Danmarks Naturfredningsforening, der derfor anbefaler danskerne at droppe de ellers populære stenbiderrogn til påskebordet.
- Alt tyder på, at den danske stenbiderbestand er så truet, at man virkelig skal sørge for, at den får ro, og at man på ingen måde efterspørger dansk stenbiderrogn, siger Lars Midtiby, direktør i Danmarks Naturfredningsforening, til TV 2 Kosmopol:
- Der findes faktisk et ganske fint tangalternativ, så det kan være, at man skal prøve noget nyt til påskebordet i år.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Men den danske stenbiderrogn kan stadig købes hos nogle fiskehandlere, blandt andet hos Brøndby Strand Skaldyr og Fisk, hvor Dan Holmstad-Petersen har solgt dansk rogn til påskebordene i 35 år.
Og det har han tænkt sig at blive ved med.
- Jeg sælger ikke andet. Det er det bedste produkt, der er på markedet. Hvorfor tage det næstbedste, når man har mulighed for at få det bedste?, siger han til TV 2 Kosmopol:
- Det kan godt være, at den er truet, men der er kvoter på det. De må fange 40 kilo søer (hun stenbidere, red.) om ugen.
Det skal komme fra en fisk
Danmarks Naturfredningsforenings tangforslag har han ikke meget til overs for.
- Jeg skal ikke have tangkaviar. Jeg skal have noget, der kommer ud af røven på en fisk, siger Dan Holmstad-Petersen:
- Jeg skal ikke have planter. Det her er ikke en grøntsagsforretning. Det er en fiskeforretning.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Anderledes ser Centrum Fisk i Rødovre på det. Her kan du kun købe norsk og islandsk stenbiderrogn.
- Det er, fordi at der ikke er så meget af det. Det skal da begrænses, jeg synes, at man skulle lave et totalforbud og lade den være i mange år, siger fiskehandler Brian Nielsen.
Han synes, at et tangalternativ lyder spændende, men han vil gerne lige se produktet først, før han sælger det i butikken.
- Vi har haft tangprodukter i butikken før, lige nu har vi ikke så meget af det, men det kunne da være et spændende alternativ, siger han.