Sidste års rekorder overgås: Boom i internationale tilflyttere til hovedstadsområdet
Antallet af internationale tilflyttere til København og hovedstadsområdet fortsætter med at stige og ser ud til at overgå rekordåret 2022. Velkomstfestival for udenlandske tilflyttere har ditto vokseværk.
Længst nede i artiklen kan du finde din kommune og se, hvor høj andelen af internationale borgere er.
Andelen af internationale borgere i hovedstadsområdet fortsætter med at vokse i stadig hurtigere grad.
I det første halvår af 2023 har København og resten af hovedstadsregionen på tværs af Øresund taget imod 15.000 nye, internationale borgere. Det er 2.300 flere end samme periode i rekordåret 2022, skriver Københavns Kommune i en pressemeddelelse.
Samtidig viser en ny fremskrivning fra Greater Copenhagen – der er en samarbejdsorganisation for Øresundsregionen på tværs af Østdanmark og Sydsverige – at man forventer mellem 28.000 og 29.000 indrejsende tilflyttere i hele 2023.
Ifølge Københavns Kommune kommer hovedparten af de indrejsende for at arbejde, hvilket kan aflæses i statistikkerne for det københavnske arbejdsmarked.
Her steg antallet af fuldtidsbeskæftigede, internationale borgere i Københavns Kommune med 5.000 fra januar til juli i år.
Det betyder, at 69.000 af arbejdsstyrken i København nu udgøres af borgere fra udlandet.
"Vi har brug for dem"
Og vi kan faktisk på ingen måde undvære dem, har overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) tidligere sagt til TV 2 Kosmopol.
Samme budskab kommer fra kultur- og fritidsborgmester, Mia Nyegaard (R).
- Vi mangler i den grad arbejdskraft. Derfor er det vigtigt, vi formår at tiltrække mennesker, der vil Danmark og København. At de føler sig velkomne, når de kommer hertil og også både får lyst til at blive efterfølgende og bliver en del af et fællesskab, udtaler hun.
Netop Mia Nyegaards kultur- og fritidsforvaltning er fredag og lørdag sammen med beskæftigelses- og integrationsforvaltningen i København værter for Danmarks største velkomstarrangement i Øksnehallen, hvor der forventes at flere end 5.000 deltagere bestående af internationale tilflyttere.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Morten Spuhr/TV 2 Kosmopol
International Citizen Days hedder arrangementet, der er en slags hybrid mellem en jobmesse og en kulturfestival med talks, workshops, debatter og andre aktiviteter.
- Vi står med mangel på arbejdskraft, især inden for det specialiserede område. Personer med en høj uddannelse er noget, mange virksomheder mangler. Derfor skal vi gøre en særlig indsats for at holde på de udlændinge, der kommer til København, så de forhåbentlig kan blive her i mange år og bidrage til det danske samfund, siger beskæftigelses- og integrationsborgmester Jens-Kristian Lütken (V) til TV 2 Kosmopol.
- København er og bliver en international by, og hvis vi skal være Skandinaviens naturlige hovedstad, så skal vi blive bedre til at fastholde og tiltrække kvalificeret international arbejdskraft, fortsætter han.
Udenlandske tilflyttere driver københavnsk befolkningsvækst
København ligger dog allerede ganske lunt i svinget, når det kommer til tiltrækningskraften blandt såkaldte expats.
Tidligere på året skrev Berlingske, at København i en rapport fra Boston Consulting Group rangeres som en af de mest populære byer at flytte til efterfulgt af Amsterdam i Holland og Wien i Østrig (og så nævner vi ikke et ord om, at Danmark i en anden rapport rangeres som et af de værste lande for expats).
Så mens flere danskere faktisk flytter fra hovedstaden end til, vælger flere udlændinge at slå sig ned. Den effekt har været stærkt medvirkende til, at Københavns Kommune voksede med omkring 9.200 indbyggere sidste år.
Samtidig afslører et kig i statistikbanken hos Danmarks Statistik, at mere end en femtedel af Københavns befolkning – 21,7 procent for at være nøjagtig – udgøres af indvandrere.
Målt på antal er der i tredje kvartal af 2023 lige over 7.000 flere internationale borgere bosat i Københavns Kommune, end der var i tredje kvartal af 2022.
Men Københavns Kommune er faktisk ikke den mest internationale i hovedstadsområdet. I hvert fald ikke, hvis man måler på, hvor stor en andel af indbyggertallet, der udgøres af udenlandske borgere.
Her topper nogle helt andre – og væsentligt mindre kosmopolitiske – kommuner listen.
Netop den liste kan du gå på opdagelse i herunder.