Svar ærligt: Pusher Street skal lukkes – men kommer du egentlig til at savne den?
Regeringen vil lukke Pusher Street. TV 2 Kosmopol undersøger, hvad borgerne i hovedstadsområdet mener om det.
Står det til regeringen, vil Pusher Street snart være fortid.
Det står klart efter justitsminister Peter Hummelgaards (S) pressemøde onsdag.
Her slog han fast, at "regeringen vil lukke Pusher Street, som vi kender den i dag. Ikke bare for en tid, men permanent".
Det skal blandt andet ske ved at give politiet mulighed for at oprette en skærpet strafzone på Christiania, hvor man kan blive straffet dobbelt så hårdt som i dag for at købe, sælge og være i besiddelse af euforiserende stoffer.
Hvordan forholder du dig til hash, Pusher Street og regeringens indgreb mod hashhandlen? Svar på vores spørgsmål i boksene herunder, mens du læser dig gennem artiklen.
Du kan se, hvordan andre har svaret, når du har klikket dig igennem alle spørgsmålene.
I dag straffes man med en bøde på 2000 kroner, første gang man bliver taget med hash til eget forbrug. Det vil stige til 4000.
Hvis man bliver taget gentagne gange, kan man blive straffet med fængsel.
Årtiers kamp mod Pusher Street
Politiet har kæmpet mod hashhandlen på Christiania i årtier.
Selv tilbage i 2003 satte daværende chef for narkoafdelingen i Københavns Politi, Ole Wagner, spørgsmålstegn ved, om det overhovedet kan lade sig gøre at afskaffe hashen på Christiania.
- Når vi rykker ind på Christiania og lukker hashhandlen, fjerner vi ikke markedet, lige så lidt som en fartbøde fjerner hastighedsovertrædelserne, sagde han til Information for 20 år siden.
Peter Hummelgaard medgiver da også, at han ikke er den første justitsminister, der vil have Pusher Street lukket permanent. Det har været et politisk ønske i snart 50 år. Men regeringen kan ikke acceptere det illegale hashmarked, og derfor skal der nu gøres noget, mener han.
Tæt på halvdelen har prøvet at ryge hash
Det vides ikke, hvor mange mennesker der hver dag besøger Pusher Street for at købe hash.
Men en rapport fra Sundhedsstyrelsen viser, at knap hver tiende voksne mellem 16 og 44 år har brugt hash inden for det seneste år.
Samtidig angiver 43 procent, at de har prøvet hash på et tidspunkt i deres liv.
Befolkningsundersøgelser har gennem årene vist, at antallet af danskere, der eksperimenterer med hash, er steget frem til år 2000, hvorefter det har ligget nogenlunde stabilt frem til 2010.
Mellem 2010 og 2013 var der en mindre stigning i antallet af hashbrugere, og mellem 2017 og 2021 faldt andelen en smule igen.
Ifølge rapporten er de fleste under 20 år, første gang de benytter illegale stoffer som hash. En fjerdedel af dem, der har nogensinde har brugt hash, var under 16 år gamle, første gang de brugte stoffet.