Minister efter mobbe-afsløringer: "Det må ikke finde sted"
Minister er forfærdet over afdækning af problemer med dårligt arbejdsmiljø i folkekirken, men glæder sig over, at der er en ordning, der kan hjælpe ansatte.
- Det må ikke finde sted i vores folkekirke.
Sådan siger kultur- og kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i et interview med TV 2 Lorry i kølvandet på vores dækning af massive problemer med det psykiske arbejdsmiljø, mobning og chikane i den danske folkekirke.
- Tydeligvis skal vi jo være bedre til at vide, at det foregår og hjælpe hinanden til at gøre det bedre. Det handler jo også om, at de, der har ledelsesansvar i den danske folkekirke også er klædt på til det og ved, at der er et sted, de kan henvende sig, siger Ane Halsboe-Jørgensen.
Ministeren påpeger, at Kirkeministeriet tirsdag offentliggjorde, at en forsøgsordning med et rådgivningstilbud til ansatte i Folkekirken bliver gjort permanent fra starten af 2022. Det sker, som led i kampen mod arbejdsmiljøproblemerne, siger hun.
Omfattende problemer
Ordningen, som ministeren fremhæver som et initiativ til at bekæmpe problemerne, har været tilgængelig for de ansatte i Folkekirken siden 2016.
Alligevel har TV 2 Lorry kunne påvise omfattende problemer med mobning i de danske folkekirker de sidste 10 år gennem aktindsigter fra Arbejdstilsynet.
Således har en arbejdsplads i hvert fjerde sogn i TV 2 Lorrys sendeområde fået et påbud eller en vejledning om det psykiske arbejdsmiljø de sidste 10 år.
Og adspurgt, om det er tilstrækkeligt at gøre en allerede kendt ordning permanent, når den ikke har vist sig at have en afgørende effekt på arbejdsmiljøet i folkekirken, svarer Ane Halsboe-Jørgensen:
- Det er en indsats, som har fundet genklang, og som der er opbakning til at fortsætte. Derfor er jeg også glad for, at vi har gjort det permanent. Der er en opgave i, at der er en viden om, at det her findes, så når man står med sager, som man ikke nødvendigvis er klædt på til at håndtere, så er der hjælp at hente, siger hun og fortsætter:
- Jeg siger ikke, at der selv med en rådgivning ikke kommer til at være arbejdsmiljøproblemer. Tværtimod så kan vi jo se, at det her forsøg har kørt, og man har alligevel oplevet, at der var problemer rundt omkring. Men det er trods alt en glæde for mig, at vi har et varigt sted at hente hjælp, når man oplever de her ting.
Forventer du at gøre andet end at lade folkekirkens arbejdsmiljørådgivning blive permanent?
- Jeg glæder mig over, at man får taget hul på diskussionen. Der skal ikke være nogen mennesker i Folkekirken eller andre steder, der går på arbejde og oplever de ting, som I har afdækket. Problemerne skal frem i lyset, og så skal vi også have professionel rådgivning og hjælp.
Ansatte har rygdækning
Samtlige af de ansatte og tidligere ansatte, som vi har talt med, siger, at det er den tostrengede ledelse, hvor præsternes øverste arbejdsgiver er Kirkeministeriet, mens det frivillige menighedsråd er arbejdsgiver for kirkefunktionærerne, der er årsag til problemerne. Kan du se for dig, at man ændrer den struktur?
- Den afspejler jo også et ønske om at have meget stor lokal forankring, meget stort lokalt præg på vores folkekirke, og det er en værdi, jeg holder meget af ved den danske folkekirke, men jeg kan også observere, at der er steder, hvor man føler, at det giver en udfordring, og det er jo bare endnu en påmindelse om, at vi skal blive ved med at klæde de kræfter, der har ledelsesansvar, på så også at kunne løfte det.
Det er jo ikke særlig konkret. Hvad vil du konkret gøre for at forbedre forholdene for de mennesker, der arbejder i Folkekirken, når du går fra det her interview?
- Helt konkret får de rygdækning til, at der, hvor man oplever for eksempel chikane eller mobning eller et arbejdsmiljø, der gør en syg, så har man ministerens opbakning til, at det ikke skal findes, og at der er hjælp at hente ved folkekirkens arbejdsmiljørådgivning, der nu er gjort permanent, og så er diskussionen ikke slut med det. Det er noget, vi løbende skal drøfte.
Så det, vi kan tage med fra det her interview, er, at du gør noget permanent, som i forvejen har været der de sidste fem år, og så gør du ikke yderligere for at forbedre det - udover at tale om det?
- Jamen, vi skal tale om det, og vi skal sørge for, at man møder opbakning der, hvor man har problemer, så vi kan få gjort noget ved problemerne. Jeg tror, at problemerne har forskellig karakter, og det synes jeg også, at jeres dækning så flot har vist, og tak for den i øvrigt, for det er et vigtigt bidrag til, at de her problemer kommer frem i lyset, og det er en forudsætning for, at vi kan løse det.
- Så som minister for folkekirken vil jeg meget kraftigt understrege, at det her ikke skal finde sted, og det skal vi have ryddet op i, og vi skal have forebygget, at det er sådan, det er at være ansat i den danske folkekirke.
Må ikke være sådan at arbejde i folkekirken
Hvad vil du sige til dem, der har fortalt deres historier om mobning i folkekirken hos os, hvor skaden allerede er sket, og hvor de stadig har mén efter deres tid i folkekirken?
- Det er frygteligt, og sådan skal det ikke være at gå på arbejde i den danske folkekirke. Det må have krævet stor styrke at stille sig frem, og derfor fortjener de også, at den her dagsorden bliver foldet ud og taget på et mere overordnet plan.
Det er ikke første gang, vi påpeger det her problem på TV 2 Lorry, og første gang, vi anmodede om interview med dig, var i sommer, hvor du afviste at stille op. Hvorfor vil du gerne nu?
- Jeg havde ikke mulighed for at stille op, dengang I spurgte. Selvfølgelig har jeg holdninger til det her, og selvfølgelig er jeg optaget af, at man ikke bliver syg af at gå på arbejde i den danske folkekirke.
- Jeg har ikke noget ønske om at negligere det her. Jeg tager det her meget seriøst. Jeg synes, at der er en så bred palette af historier, at vi ikke bare skal se på det enkelte tilfælde, men at vi skal se på det mere overordnede: Hvordan får vi skabt et arbejdsmiljø, hvor det er rart at gå på arbejde i den danske folkekirke. Der er vi tydeligvis ikke i dag, og der skal vi da selvfølgelig hen.