Minister-møde om mobbestorm i kirken: "Vi er der, hvor det er brandslukning"
Kirkeordførerne og kirkeminster, Ane Halsboe-Jørgensen (S), mødtes torsdag for at drøfte problemerne med dårligt arbejdsmiljø i folkekirken. Arbejdet med at skabe bedre dialog mellem blandt andet præster og menighedsråd løftes nu over i Kirkeudvalget.
Mette og Ulla, der blev mobbet ud af deres kirker.
Stribevis af påbud om dårligt arbejdsmiljø
Opråb fra mere end 100 præster.
Afsløringerne om psykisk vold og chikane i folkekirken var torsdag morgen på dagsordenen, da kirkeminister, Ane Halsboe-Jørgensen (S), mødtes med kredsen af kirkeordførere.
Her blev flere forslag til, hvad man kan gøre ved problemerne, lagt på på bordet, oplyser flere kirkeordførere til TV 2 Lorry. Blandt andre Birgitte Bergman (K).
- Det er et stort dilemma, og vi er der, hvor det er brandslukning. Der er for vandtætte skotter mellem menighedsråd og præster. Vi skal arbejde med arbejdsmiljøet. Vi skal have mere dialog, siger Birgitte Bergman.
Hun siger, at hun selv foreslog såkaldte “forpligtende kvartalsmøder” mellem parterne, samarbejde med personalekonsulenter og mere opmærksomhed og oplysning om menighedsrådenes arbejde udadtil. Det blev modtaget positivt af ordførerne, siger den konservative ordfører.
- Der var en umiddelbart positiv anerkendelse af det, men det er ikke noget, der er taget stilling til, siger Birgitte Bergman.
Massive problemer
TV 2 Lorry har senest i december måned bragt en række artikler og tv-indslag om det pauvre arbejdsmiljø, som flere steder i sendeområdet har forpestet samarbejdet mellem særligt menighedsrådsmedlemmer og præster.
Det har blandt andet ført til, at mere end 100 præster har skrevet under på en erklæring, der skal gøre op med det dårlige arbejdsmiljø.
Efterfølgende offentliggjorde kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen, at en forsøgsordning med et rådgivningstilbud til ansatte i Folkekirken bliver gjort permanent fra starten af 2022.
I et interview med TV 2 Lorry nævnte ministeren ikke andre konkrete tiltag, men det nu permanente rådgivningstilbud, som ministeren fremhæver som et initiativ til at bekæmpe problemerne, har været tilgængeligt for de ansatte i Folkekirken siden 2016.
Alligevel har TV 2 Lorry kunne påvise omfattende problemer med mobning i de danske folkekirker de sidste 10 år gennem aktindsigter fra Arbejdstilsynet.
Alle bekymrer sig
Kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen oplyser til TV 2 Lorry, at hun ikke ønsker at stille op til interview. Socialdemokratiets kirkeordfører og formand for Kirkeudvalget, Julie Skovsby, er ikke vendt tilbage på TV 2 Lorrys henvendelser.
Næstformand for Kirkeudvalget, Louise Schack Elholm (V), oplyser dog til TV 2 Lorry, at Ane Halsboe-Jørgensen orienterede om, hvilke tiltag der på nuværende tidspunkt er sat i gang for at løse udfordringerne.
- Alle udtrykte bekymring for situationen, og vi skal fortsat arbejde med det i Kirkeudvalget, siger Louise Schack Elholm.
Her skal Landsforeningen for Menighedsråd og repræsentanter for folkekirkens ansatte blandt andet inviteres ind for at gøre udvalgets medlemmer endnu klogere på sagen.
- Menighedsrådsmedlemmerne skal også have et sted at gå hen. De kan også føle sig chikaneret, siger Louise Schack Elholm.
Vil ikke løbe i røven af problemer
Enhedslistens kirkeordfører, Christian Juhl, mener, at der er behov for en professionalisering af menighedsrådene og er derfor glad for forslaget om ansætte personalekonsulenter under provstierne eller stifterne.
- Der er ikke stærke kompetencer hos dem, der skal udøve ledelsesfunktionen. Det kan kun skabe situationer i de sogne, hvor der potentielt er uenigheder, siger han.
Han er også fortaler for at gøre de lovpligtige arbejdsmiljømøder kvartalsvise i stedet for årlige. Christian Juhl er optimistisk på flere af forslagenes vegne.
- Jeg tror bestemt, det kan få opbakning. Vi vil ikke løbe i røven af problemerne, siger han.
Kirkeordfører Marianne Jelved fra Radikale Venstre er enig.
- Jeg er meget tilfreds med at vi tager problemer op i kredsen af ordfører og formentlig også i udvalget. Jeg vil bidrage så meget som muligt til at finde løsninger.
Det forventes, at Kirkeudvalget vil arbejde videre med sagen i løbet af de kommende måneder.