Mobning og chikane: Præster og menighedsråd vil fremrykke tiltag mod elendigt arbejdsmiljø
Tre konkrete tiltag skal nu endeligt gøre op med et elendigt arbejdsmiljø i folkekirken.
Fremrykning af arbejdsmiljøundersøgelser, tættere samarbejde mellem folkekirkens to ledelsessøjler og en arbejdsgruppe, der skal undersøge mulighederne for et mere aktivt tilsyn med folkekirkens arbejdspladser.
Det er de konkrete tiltag, som tirsdag kom ud af et møde mellem repræsentanter for biskopperne og Landsforeningen af Menighedsråd.
Den fremrykkede arbejdsmiljøundersøgelse var i forvejen planlagt til 2023, men nu har de to centrale aktører altså aftalt, at den skal fremrykkes. Derudover kigger parterne ind i, om der er mulighed for at holde mere tilsyn med arbejdspladserne i folkekirken.
- Det er vigtigt, at folkekirkens to ledelsesstrenge finder fælles fodslag om løsninger for at skabe en god arbejdsplads for alle. Det skylder vi de ansatte, folkevalgte og frivillige samt de mange, der bruger kirken, siger biskop over Helsingør Stift Peter Birch i en pressemeddelelse.
Det, kom der ud af mødet tirsdag
Tirsdag eftermiddag mødtes repræsentanter for landets biskopper med ditto fra Landsforeningen af Menighedsråd.
Det udmøntede sig i tre konkrete tiltag.
En stor, planlagt arbejdsmiljøundersøgelse af folkekirken fremrykkes.
Det kræver dog, at Kirkeministeriet konverterer en ansøgning til omprioriteringspuljen til en tillægsbevilling, så undersøgelsen kan gennemføres hurtigere.
Tættere samarbejde mellem folkekirkens to ledelsesstrenge. Biskopper og Landsforeningen af Menighedsråd er enige om at øge samarbejdet mellem de to ledelsesstrenge og om at se på muligheder og behov for at et øget samarbejde med alle involverede parter.
Mere aktivt tilsyn. Der nedsættes en arbejdsgruppe med repræsentanter for biskopperne og Landsforeningen af Menighedsråd, som skal se nærmere på de nuværende regler for tilsyn. Her vil de blandt andet stille sig selv spørgsmål som:
"Udnytter vi den eksisterende lovgivning i forhold til at føre tilsyn og samarbejde om arbejdsmiljøindsatser? Hvordan tilgodeser de nuværende regler behovet for aktivt tilsyn? Hvordan udøves det i forhold til menighedsrådene, og hvordan sikrer man, at der kan gribes ind, hvis der opstår akutte behov i forbindelse med konflikter?"
Præst indsamlede underskrifter
TV 2 Lorry har gennem flere år afdækket det hårde arbejdsmiljø i folkekirken.
Blandt andet viste en rapport fra Arbejdstilsynet i 2021, som TV 2 Lorry fik aktindsigt i, hvordan hver fjerde kirke i Københavns Stift havde et dårligt psykisk arbejdsmiljø.
Det fremgik af selvamme rapport, at medarbejdere fortalte, hvordan de oplevede at blive kritiseret og mistænkeliggjort af andre ansatte bag deres ryg, ignoreret, og blev talt nedsættende til i et tonefald, “som om der tales til et barn”, lød det i rapporten.
Et halvt år senere, kunne TV 2 Lorry igen fortælle, hvordan sognepræst Katrine Blinkenberg stod bag en underskriftserklæring, som havde til hensigt at stoppe mobningen og tavshedskulturen i folkekirken.
På fire dage samlede hun 129 underskrifter ind fra sine præstekollegaer. Ved den lejlighed talte Katrine Blinkenberg med hver og en af underskriverne, og flere af dem sagde følgende.
- De fortæller mig, at de er blevet syge, at de har sagt op, og at de er kede af det, at der er mennesker på deres arbejdsplads, der ikke trives. Det er de samme problemer, men de ser alligevel forskellige ud.
Åbne samtale er nødvendig
Og nu går den altså ikke længere, mener biskop Peter Birch, der nu - i fællesskab med sine kollegaer og menighedsrådene - vil sætte handling bag deres ord.
Og den løsningsorienterede tilgang, som Peter Birch tirsdag beskriver, har TV 2 Lorry da også tidligere fortalt om, da der i juni kom en fælleserklæring fra nøjagtig samme kant.
Ved den lejlighed sagde landets biskopper og Landsforeningen af Menighedsråd sådan.
- Krænkende og grænseoverskridende handlinger og seksuel chikane er uacceptabelt, og den åbne samtale er nødvendig for, at vi kan få fat om problemerne.
Ledelsesstrukturer skal arbejde bedre sammen
Folkekirken er skruet sammen på den måde, at menighedsrådene er arbejdsgivere for organister, gravere, kordegne og andre kirkeansatte.
Præsterne er ansat af Kirkeministeriet og har provster og biskopper over sig.
Og det har før givet strukturelle udfordringer, mener Peter Birch. Men det skal der altså nu rådes bod på.
- Det er vigtigt, at folkekirkens to ledelsesstrenge finder fælles fodslag om løsninger for at skabe en god arbejdsplads for alle. Det skylder vi de ansatte, folkevalgte og frivillige samt de mange, der bruger kirken, siger han i en pressemeddelelse fra Københavns Stift.
Der er ansat omkring 12.000 mennesker i den danske folkekirke.