De unge vil i Europa-Parlamentet: 26-årige Kuzma vil styrke ydre grænser
For mange unge er EU og parlamentsvalget langt væk. Men det er her man som vælger for alvor kan være med til at gøre en forskel. Sådan lyder det fra en række unge, der stiller op til valget. Mød 26-årige Kuzma.
- Jeg vil gerne have en styrket ydre grænse. Og et asylsystem, hvor flygtningene bliver hjulpet i nærområderne, siger Kuzma Pavlov Jensen.
Han er en af de helt unge, der satser på en plads i Europa-Parlamentet. Han er 26 år gammel, og læser jura. Samtidig arbejder han i Dansk Industri. Her rådgiver han i arbejdsret.
Kuzma Pavlov Jensen er født i Rusland, men flyttede til Fyn som femårig. Her voksede han op i Frørup på Østfyn. Senere flyttede han til Sorø. Undervejs var han et smut i livgarden. I dag bor han på Frederiksberg og stiller op som nummer fire på De Konservatives liste. Selvom han kun lige er midt i tyverne, satser han på en plads i Europa-Parlamentet.
- Jeg går ikke frygteligt meget op i folks alder. Det mest relevante er, at de har noget at byde på. Men det er da klart, at jeg som ungt menneske nemmere kan forklare andre unge om konservativ politik, siger Kuzma Pavlov Jensen.
Man kan spørge sig selv, hvad det er, der gør, at et ungt menneske begynder at interessere sig meget for politik. Både indenrigspolitik og EU-politik.
- Jeg tror ikke, at min opvækst har haft særlig stor indflydelse på, at jeg er opstillet - måske snarere tværtimod. Min far gav i hvert fald tydeligt udtryk for, at han ikke havde meget fidus til politikere. Han mente, at de var nogle snakkehoveder. Men nu er det altså også den vej, som jeg er gået.
Unge der vil gøre en forskel gennem EU
I en række portrætter sætter TV 2 Lorry de næste dage fokus på unge, der stiller op til EU-parlamentsvalget, fordi de mener det netop er herfra, de for alvor kan være med til at skabe en bedre fremtid for deres generation.
Men der blev diskuteret politik derhjemme. Senere blev han en del af De Konservative.
- Jeg har altid været konservativ. I gymnasiet havde jeg nogle venner, der var medlemmer af KU, og de fik mig med i Sorø KU.
Og turen ind på listen over kandidater til Europa-Parlamentet var for Kuzma Pavlov Jensen umiddelbart meget enkel.
- KU har traditionelt en plads på partiets liste til EP-valget. Vi sad tre gode venner i KU’s lokaler og spøgte med, at det kunne være sjovt, hvis jeg fik den ene plads på listen. Og så lykkedes det.
LIDT BONUSINFO OM EU
* Ved seneste valg til Europa-Parlamentet, var det kun 38 % af de unge mellem 18 og 24, der stemte.
* Lønnen for en plads i Europa-Parlamentet ligger på godt 60.000 kroner om måneden
(I 2018 lå den på 8.757 Euro)
* Der er cirka 7000 ansatte i Europa-Parlamentet - blandt andet en del tolke og oversættere
* Der er 28 lande i EU. Landene skal have stemt færdig i de dage, der går fra torsdag d. 23 maj til søndag d. 26 maj
* Danmark har 13 pladser - 14 når Storbritannien ryger ud
* EU regulerer blandt andet kondomer, cigaretpakker, mobilpriser, shampoo, natur ( Natura 2000 ), sprøjtemidler og databeskyttelse af borgerne.
* EU bruger blandt andet penge på digitalt udstyr til små biografer, astronauter, landbruget, kultur i udkantsområder, kirker, museer og digitalisering af gamle film.
* EU forsøger at håndtere konsekvenserne af finanskrisen, flygtningekrisen og klimakrisen.
* Europa-Parlamentets 2018-budget lå på 1,95 mia. Euro
* EU har 24 officielle sprog - princippet er at alle kan blive medlem af parlamentet, selvom de ikke taler andre sprog end deres eget
For lidt tid til kæreste og kat
Til spørgsmålet om, hvorvidt der ikke er vigtigere ting end EU at bruge tiden på, når man er ung?
- Jo, det er der da givetvis. Nu er jeg heller ikke en af dem, der kun interesserer mig for politik. Jeg interesserer mig eksempelvis for fodbold, og jeg dømmer selv kampe. Jeg interesserer mig også for min kæreste og min kat. Selvom de vist begge mener, at jeg bruger for lidt tid på dem.
Det vil Kuzma arbejde for i Europa-Parlamentet:
- Jeg vil gerne have en styrket ydre grænse. Og et asylsystem, hvor flygtningene bliver hjulpet i nærområderne.
- Jeg vil gerne have en saglig klimapolitik, hvor vi fokuserer på holdbare og omkostningsneutrale løsninger. Løsninger der kan reducere vores eget CO2-udslip og også hjælpe tredjeverdenslande.
- Og så vil jeg gerne have en smallere Union. EU blander sig i dag i for mange ting, der ikke er grænseoverskridende.
EU er til at få øje på mange steder i Kuzma Pavlov Jensens hverdag - og i det hele taget her i Hovedstadsområdet, mener han.
- EU er i høj grad til stede på praktisk talt alle vores arbejdspladser. Bare spørg de danske virksomheder. I min hverdag fylder EU en del, fordi en del af den danske ansættelsesretlige lovgivning kommer netop fra EU - også for meget til min smag. EU skal ikke blande sig i det danske arbejdsmarked, siger Kuzma Pavlov Jensen.
Europa er en klub for demokrater
Kuzma Pavloc Jensen mener, at det er vigtigt at holde fast i, at Europa er et kontinent. Og at det derfor er langt mere end bare EU.
- Det er et handelssamarbejde, men det er også en klub for demokratier. Det er blandt andet derfor, at Tyrkiet ikke skal med, siger Kuzma Pavlov Jensen.
Han mener, at det er muligt at få indflydelse i Europa-Parlamentet. Også selvom Danmark kun har meget få pladser – 13 bliver det til. Og 14 pladser når Storbritannien forlader samarbejdet på grund af Brexit.
- I EU sidder man jo i politiske grupper på samme måde, som man har partier i Folketinget. Og den konservative gruppe er den største i Parlamentet. Så der er rig mulighed for indflydelse, siger han.
Og jo – Kuzma Pavlov Jensen tror på, at han kan blive valgt ind i Europa-Parlamentet.
- Ja. Vi er sideordnet opstillet, så den kandidat, der får flest personlige stemmer, får førstepladsen på listen.