Unge vil i Europa-Parlamentet: 24-årige Alexander vil have landene til at ændre på deres industri
Mange unge går op i fællesskab, men ikke i EU-valget. Men de to ting hænger sammen for 24-årige Alexander Bjørn Jensen, der søndag stiller op til valget til Europa-Parlamentet.
- Klimaforandringerne skal vi bekæmpe globalt - også via EU. Vi skal tvinge verdens store økonomier til at lægge deres industri om, siger Alexander Bjørn Jensen.
Han er 24 år gammel og læser historie på Syddansk Universitet. Samtidig arbejder han med transportpolitik i Dansk Erhverv. Han er født i Middelfart og opvokset i Sdr. Stenderup lidt uden for Kolding. Han flyttede til København for tre år siden.
I dag bor han på Islands Brygge. Nu stiller han op som nummer fem på De Radikales liste. Han satser på at få en plads i Europa-Parlamentet. Og han mener, at der er flere gode grunde til og fordele ved at være ung politiker i EU.
Unge der vil gøre en forskel gennem EU
I en række portrætter sætter TV 2 Lorry de næste dage fokus på unge, der stiller op til EU-parlamentsvalget, fordi de mener det netop er herfra, de for alvor kan være med til at skabe en bedre fremtid for deres generation.
- Politikere skal jo helst afspejle befolkningen. Der skal helst være lige så mange kvinder, som der er mænd, rige og knap så rige, folk med akademiske uddannelser og folk med en håndværksmæssig baggrund. Og så skal der også helst være unge som gamle.
- Desværre er gennemsnitsalderen i Europa-Parlamentet meget høj. Og der er meget få unge medlemmer. Jeg tror, at man som ung har en anden tilgang til politik end de lidt ældre politikere. Måske har man et lidt mere idealistisk syn på tingene. Og det er kun sundt for vores demokrati, at vores repræsentanter ser forskelligt på arbejdet, siger han.
Alexander Bjørn Jensen mener, at det er vigtigt at få flere unge i Europa-Parlamentet. Blandt andet så det kan ændre på den lave stemmeprocent, hvis specielt unge kan se sig selv repræsenteret i Europa-Parlamentet.
I landsbyen diskuterede de politik
Alexander Bjørn Jensen kommer fra en lille landsby, hvor man ofte diskuterede politik. Han blev opdraget til at tage stilling til tingene og aktivt tage del i demokratiet. Allerede fra 1. klasse var han med i elevrådet. Senere kom han ind i skolebestyrelsen.
- Jeg har lært hjemmefra, at man skal tage ansvar, der hvor man kan. Da Radikale Venstre tilbød mig en plads på stemmeseddelen til Europa-Parlamentet, kunne jeg ikke sig nej.
Får energi af at diskutere samfundsforhold
Og så er der lige det der spørgsmål – om der ikke er andre sjovere ting at bruge sin ungdom på end EU?
- Jeg kan simpelthen ikke holde mine meninger for mig selv. Jeg tror så inderligt på Europa og vores samarbejde, at jeg i en tid med så meget splittelse ikke bare kan se stiltiende til. Så får jeg også en enorm glæde og energi ud af at diskutere samfundsforhold. Og af at bruge min tid på noget, som jeg synes giver så god mening.
Han mener, at de radikale er det parti, der har det største udsyn. Et parti der ser ud over Danmarks grænser og tør tænke tanker for Danmark og for hele verden. Han har en baggrund som klassisk musiker. Så han har rejst meget i Europa.
- Når man møder andre unge og snakker kultur og politik, opdager man hurtig, at der er mere, der binder os sammen, end der splitter os. Radikale Venstre er det parti, der for alvor kæmper for det europæiske fællesskab. Et fællesskab, som jeg tror så stærkt på.
LIDT BONUSINFO OM EU
* Ved det seneste valg til Europa-Parlamentet var det kun 38 % af de unge, der var mellem 18 og 24, der stemte.
* Lønnen for en plads i Europa-Parlamentet ligger på godt 60.000 kroner om måneden
(I 2018 lå den på 8.757 Euro)
* Der er cirka 7000 ansatte i Europa-Parlamentet - blandt andet en del tolke og oversættere
* Der er 28 lande i EU. Landene skal have stemt færdig i de dage, der går fra torsdag d. 23 maj til søndag d. 26 maj
* Danmark har 13 pladser - 14 når Storbritannien ryger ud
* EU regulerer blandt andet kondomer, cigaretpakker, mobilpriser, shampoo, natur ( Natura 2000 ), sprøjtemidler og databeskyttelse af borgerne.
* EU bruger blandt andet penge på digitalt udstyr til små biografer, astronauter, landbruget, kultur i udkantsområder, kirker, museer og digitalisering af gamle film.
* EU forsøger at håndtere konsekvenserne af finanskrisen, flygtningekrisen og klimakrisen.
* Europa-Parlamentets 2018-budget lå på 1,95 mia. Euro
* EU har 24 officielle sprog - princippet er at alle kan blive medlem af parlamentet, selvom de ikke taler andre sprog end deres eget
Har en oldemor på 96...
Alexander Bjørn Jensen blev på et tidspunkt Europa-Ordfører for Radikal Ungdom. Så ved møder i Europa skulle han repræsentere både ungdommen og Radikale Venstre. Det gav ham endnu mere interesse for europæisk politik. Han satser på, at fortsætte i den retning i de næste mange år.
- Jeg har en oldemor, der lige er fyldt 96. Hun er fra en tid, hvor verdenskrigene var på sit højeste. Men på trods af det enorme splid, og den frygt der hærgede i hendes ungdom, så var det hendes generation, der havde modet til at trodse alt. De samlede et Europa, på en tid hvor alle troede, det var umuligt. Min oldemor beviser for mig, at når vi tør stå sammen, så kan vi klare alt. Og vi står overfor mange fælles udfordringer. Hvad end det er klimaet, flygtningeproblematikken, økonomien eller vores sikkerhed.
Så han tror ikke på, at Danmark kan klare sig bedre alene.
- Når jeg ser på Europa i dag, og hører på de mange politikere, der mener, at Danmark er bedre tjent alene, så tror jeg det er, fordi vi har glemt min oldemors historie. At uanset hvor store udfordringerne ser ud til at være - hvis vi tør stå sammen i Europa, så kan vi klare alt.
EU og insekterne på Amager Fælled
Alexander Bjørn Jensen synes, at han oplever og mærker EU konkret i sit liv hver dag. Når han møder udvekslingsstuderende, der har brugt Erasmus+ til at studere på universitet. Når han hører debatten om Amager Fælled, og om hvordan vi beskytter vores biodiversitet. Også når han møder de små forretninger, som prøver at skabe et lokalsamfund. Alle områder er berørt af det europæiske samarbejde, mener han.
Det vil Alexander arbejde for:
- Vi skal gøre det nemmere, ikke sværere, at tiltrække flere europæiske studerende til universitetet på Amager. Det gør vi bedst i EU. Vi skal sikre biodiversiteten i byerne og i naturen. Og det kan vi kun i EU. Vi skal sikre, at vores innovative kræfter i København har så gode muligheder som muligt. Det kan vi styrke i EU. Mange af de udfordringer som vi møder i vores hverdag, kan vi løse europæisk.
Alexander Bjørn Jensen har flere ting, som han vil arbejde målrettet for, hvis han får en plads i Europa-Parlamentet.
- Radikale Venstre sidder allerede med ved bordet, når der bliver forhandlet nye klimatiltag i Europa. Klimaforandringerne skal vi bekæmpe globalt. Vi skal bruge vores udviklings - og handelspolitik til at hjælpe afrikanske lande med den bæredygtige udvikling. Og vi vil tvinge verdens store økonomier til at lægge deres industri om.
Mulighed for at sætte sit præg på valgkampen
Han er overbevist om, at han har en chance for at blive valgt ind i Europa-Parlamentet.
- Ja, det tror jeg på. Det går enormt godt for De Radikale. Vi står til at få to mandater. Hos Radikale er det de personlige stemmer, der afgør, hvem der kommer ind. Derfor tror jeg selvfølgelig på, at jeg kan blive valgt.
Og selv hvis han ikke får en plads i parlamentet, så er det ikke spildt at være med i valgkampen, mener han.
- Der er en enorm indflydelse i at være kandidat. Man får mulighed for, at sætte sit præg på den valgkamp, som mit eget parti fører.