Tre kandidater tilbage: Sådan vælges ny borgmester
Alternativet har tre mulige kandidater til den ledige post som kultur- og fritidsborgmester. Franciska Rosenkilde, Kåre Traberg Smidt og Badar Shah.
Hvem bliver Københavns nye kultur- og fritidsborgmester?
Det spørgsmål har mange allerede stillet sig, efter den tidligere borgmester på området Niko Gründfeld sent i forgårs valgte at trække sig fra posten af personlige årsager efter flere uger med uheldige episoder.
Læs meget mere om Niko Grünfeld og hans beslutning her.
Nu er feltet af kandidater skåret ned til tre politikere, der alle sidder i Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune for Alternativet.
Det drejer sig om partiets gruppeformand, den 45-årige Franciska Rosenkilde, der for tiden sidder som Medlem af Sundheds- og Omsorgsudvalget samt af Børne- og Ungdomsudvalget.
Den anden kandidat er den tidligere Venstre-mand Kåre Traberg Smidt, der med sine 46-år er den mest erfarne af de tre kandidater. Til daglig arbejder han som forsvarsadvokat, og har tidligere været udstationeret som forsvarvsadvokat i Kroatien og Bosnien.
Sidste bejler til titlen som kultur- og fritidsborgmester er den 30-årige Badar Shah, der er uddannet cand. jur. og arbejder for Skatteankestyrelsen. Han er - ifølge Emil Husted, der er adjunkt på CBS og skrev ph.d.-afhandling om Alternativet - velkendt i flere forskellige kredse i nærmiljøet i København qua sit arbejde som frivillig i forskellige foreninger.
Lukker i over for pressen
I en pressemeddelelse skriver partiet, at demokratisk potentiale er en del af Alternativets DNA. Derfor er det op til medlemmerne at bestemme, hvem den nye borgmester skal være.
Valget finder sted søndag d. 28 oktober, og det er kun medlemmer af Alternativet i København, der kan stemme. Man får stemmeret ved at møde op til afstemningen, og der vil ikke være digital afstemning.
Til trods for, at partiet ønsker at have fokus på demokratiet og med valget vil "sikre fuld demokratisk opbakning og gennemsigtighed", som man skriver, har man besluttet at lukke af overfor pressen hos de tre kandidater.
Derfor er det ikke muligt for TV 2 Lorry at få uddybet, hvad kandidaterne hver i sær ønsker at fokusere på, hvis de bliver valgt som ny kultur- og fritidsborgmester i København.
Sådan afgøres det:
* Den, der får flest stemmer, bliver borgmester. Hvis der er stemmelighed, bliver der stemt igen med de kandidater, der har fået flest stemmer.
* Der kan højest stemmes to gange. Bliver der ikke fundet én med flest stemmer, bestemmer gruppen i borgerrepræsentationen.
* Kun medlemmer af Alternativet København kan stemme. Medlemmer har stemmeret 14 dage efter første kontingentbetaling.
* Man får stemmeret ved at møde op til afstemningen 28. oktober. Der er ikke digital afstemning.
* Kandidaterne sender informationsmateriale til medlemmerne samlet. De laver også en video på tre minutter, som skal publiceres på Alternativets medier.
* Gruppen i borgerrepræsentationen og kandidaterne kan være aktive på sociale medier, men udtaler sig ikke til pressen i digitale, radio eller trykte medier eller lignende.
* Der er enighed om, at aktivitet på sociale medier ikke omhandler afstemningen eller emner, som kan forveksles med kampagne.
* Bestyrelses faciliterer mødet sammen med Landssekretariatet, og bestyrelsen støtter ikke op om enkelt kandidater.
Kilde: Alternativet