Er din hund bange for krudt? Få gode råd her
I tæt bebyggede områder er fyværkerimængden enorm i nytåret - og mange hunde dirrer af angst. Dansk Kennel Klub giver gode råd
Folk fester og griner, raketterne drøner til vejrs og det ene kraftige brag følger det andet. Imens sidder et stort antal hunde og dirrer af rædsel, for ofte er nytår, fyrværkeri og hunde en kombination, der bare ikke vil fungere fornuftigt.
Og særligt i byområderne kan det være helt galt. Nu er der hjælp at hente hos Dansk Kennel Klub, som har gode råd til, hvordan de firbenede lettest kommer gennem særligt nytårsdøgnet.
- Larmen fra især knaldfyrværkeri er meget skræmmende for mange hunde og andre dyr, som derfor har det svært i dagene, mens affyringen står på, siger Lise Lotte Christensen, der er adfærdskonsulent hos Dansk Kennel Klub, og fortsætter:
- Som hundeejere har vi ansvaret for, at vores hunde har et godt og trygt liv. Det er vigtigt at tage sine forholdsregler de kommende dage og finde en løsning til nytåret, der også passer til hunden.
10 gode råd fra Dansk Kennel Klub
1) Hold hunden i snor. Hunden kan stikke af, hvis den bliver forskrækket, og så kan det ende helt galt.
2) Tjek halsbånd og hundetegn. Hvis uheldet er ude, og hunden løber væk, er det vigtigt, at hunden har halsbånd på og bærer et gyldigt hundetegn, hunden kan genforenes med sin ejer.
3) Motion og adspredelse. Selve nytårsaften skal hunden luftes senest ved 21-tiden. En god lang tur i skoven eller på stranden i løbet af dagen vil gavne hunden og gøre den mere rolig om aftenen.
4) Tag ikke hunden med ud kl. 24 nytårsaften.
5) Lad den bange hund søge skjul. Træk gardinerne for for at undgå lysglimt, og spil musik der kamuflerer støjen udefra. Lad hunden opholde sig i et rum sammen med sin familie.
6) Fest og gæster? Så kan den bange hund med fordel anbringes i f.eks. soveværelset med gardinerne trukket for og med lidt musik i radioen som baggrundsstøj, så den stadig kan høre familien. Døren bør låses, så gæster ikke ved et uheld får lukket hunden ud.
7) Tag en venlig snak med naboerne. Især børn og unge. Fortæl, at I har en hund, som er eller kan blive bange for fyrværkeri, og mind dem om, at fyrværkeri kun må afskydes fra d. 27. dec. - 1. jan.
8) Medicin og kosttilskud til utrygge hunde. Er din hund meget bange for fyrværkeri, bør du hurtigst mulig tale med en dyrlæge om muligheden for at hjælpe hunden med angstdæmpende medicin i den periode, hvor den er mest bange.
9) Desværre fyres fyrværkeri stadig af langt ind i januar. Vær også opmærksom på fyrværkerirester, som hunden kan samle op og bide i.
10) Klar til næste år. Hvis du konstaterer, at hunden er bange for fyrværkeri i år, så husk på, at du kan gøre en del for at lydtræne hunden, så den er mindre bange til næste år.