Thor startede som 17-årig med opioider: I dag er han heroin-bruger og advarer nu andre unge
Thor var egentlig en almindelig skoledreng fra et almindeligt hjem. Men en søgen efter at finde sin identitet som teenager, fik ham til prøve opioid-piller. På godt et år udviklede hans misbrug sig til heroin-afhængighed.
”Jeg er 21 år og er egentlig et pragteksemplar på, hvad et brug af opioid-piller i værste fald kan udvikle sig til. Jeg har været afhængig af heroin det sidste halvandet år snart.”
Sådan skrev Thor Møller Seidler til TV 2 Kosmopol.
Han vil gerne fortælle sin historie - til skræk og advarsel mod brugen af opioid-piller, som ifølge vores dækning har en stigende popularitet blandt unge.
- Jeg tror helt klart, det får den samme sociale status, som kokain har, siger Thor Møller Seidler.
Hans første møde med opioider var hans mors smertestillende kodein, som han snuppede, da han var 17 år gammel. Han oplevede, at opioiderne fik ham til at slappe af i hverdagen som teenager. Men Thor opbyggede hurtigt tolerance for stoffet.
Kort tid senere begyndte han at bruge de stærkere opioid-piller Oxycontin. De ekstremt vanedannende opioidpiller fik hurtigt hans liv ud på et sidespor.
I dag bevæger Thor sig stadig på 'sidesporet' som heroin-afhængig. En tilværelse som han har indvilliget at lade TV2 Kosmopols reporter få indblik i, ved at tilbringe en almindelig eftermiddag i hans selskab.
Thors historie passer ind i den tendens, hvor unge i stigende grad benytter opioid-piller som rusmiddel.
Stigende brug af opioider blandt unge
For kort tid siden udkom SSP-samrådet og Sundhedsstyrelsen med en rapport, der viser, at 25 procent af de kommuner, der vendte tilbage, oplever et stigende brug af opioider blandt unge.
Problemet dukker op i store såvel som små kommuner på tværs af landet.
Rapporten udkom, efter at TV2 Kosmopol i de seneste måneder flere gange har fokuseret på problemet.
Pillerne bør egentlig kun udskrives af læger til behandling af stærke smerter. Alligevel er de populære blandt unge mennesker helt ned til 14-årsalderen. Resultatet kan resultere i dyb afhængighed, som kan have ødelæggende konsekvenser for de berørte unge.
Regeringen trykker på alarmknappen
Udviklingen har fået regeringen til at trykke på alarmknappen.
Justitsminister Peter Hummelgaard (S) har derfor bedt landets retsmedicinske institutter om at vurdere, hvor farlige opioiderne er. En vurdering som skal bruges til at tage stilling til, om straffen for illegalt salg af piller skal reguleres.
Imens udtaler indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V), at der skal være tilgængelig hjælp i form af eksempelvis abstinens- og substitutionsbehandling for de unge, som er kommet ud i et misbrug.
Som vi tidligere har fortalt på TV 2 Kosmopol er det et område, hvor sundhedssystemet i dag, ifølge flere eksperter, er dårligt rustet til at hjælpe personer under 18 år.
"Ja, jeg er på heroin lige nu"
Derfor Thor møder op på stationens adresse, for, åbent og ærligt, at fortælle om sit stofbrug.
Han forklarer at han kommer fra en normal familie. Og selv om hans forældre i dag er skilt, har han et nært forhold til dem begge. Blandt andet tilbringer han meget tid hos sin mor, der i dag er bosat i Sønderjylland, for at komme væk fra fristelserne på Københavns stofscene.
- Jeg har ikke haft nogen problemer med opvækst eller miljø eller noget som helst. Jeg har et godt forhold til begge mine forældre. Man kan vel nærmest kalde mig et curlingbarn.
Alligevel endte det galt for Thor, der i dag har været i misbrugsbehandling på et rusmiddelcenter i to år. Herfra modtager han substitutionspræparatet Suboxone, for at dæmpe sine abstinenser.
(Artiklen forsætter efter billedet.)
Foto: Jakob Hybholt/TV 2 Kosmopol
Men når han kan skaffe penge, så bruger han fortsat hårde stoffer – helst heroin – for at få stillet sin afhængighed.
Er du på nogle stoffer lige nu?
- Ja, jeg er på heroin. Det var ret vigtigt for mig, fordi det som jeg egentlig får som substitutionsmiddel ikke længere gør hvad det skal for mig.
Ville du ikke kunne lave interviewet uden at være på heroin?
- Det kunne jeg ikke, nej.
Droppede ud af gymnasiet
Brugen af opioid-piller fik hurtigt Thor ud på et sidespor. Blandt andet. droppede han kort tid efter ud af gymnasiet.
- Det gør bare det ved dig, at der ikke er andet, der er vigtigt i dit liv.
Men selv om der gik kort tid fra, at Thor blev afhængig af opioid-piller, til han droppede ud af gymnasiet, så advarer han om, at unge sagtens kan skjule deres misbrug af opioid-piller i lang tid, før at nogen opdager det.
- Du kan sagtens gå i skole og fungere. Det kan ikke ses på dig overhovedet, forklarer han med reference til pillernes udseende og virkning, som i modsætning til for eksempel alkohol og hash hverken umiddelbart kan ses eller lugtes.
I længden vil afhængigheden af pillerne dog gøre det svært at opretholde en almindelig hverdag.
Folk på min alder har frikvarter - jeg køber 'junk'
Dagen efter interviewet har Thor inviteret TV2 Kosmopols reporter med ud, for at tilbringe - hvad der for ham er - en almindelig eftermiddag.
Dagen er allerede startet dårligt for Thor. Han vågner ofte med abstinenser, og selv om klokken har passeret 12, har han stadig ikke fået sit stof. Og bedre bliver det ikke af, at hans pusher ikke tager telefonen
- Vi skal på Halmtorvet for at købe heroin, fordi jeg ikke kunne få det der, hvor jeg plejer. Og jo hurtigere vi kommer derover, jo bedre.
Mens Thor går over Vesterbro med kurs mod byens hårde stofscene, går han flere gange forbi jævnaldrene unge, der i modsætning til ham selv, lader til at have en ganske normal hverdag.
- På det her tidspunkt plejede jeg at være i skole. Se alle de mennesker på min alder gå forbi mig. De kommer fra frikvarter og har lige været ude og få frokost. Og jeg er på vej over for at købe junk.
(Artiklen forsætter efter billedet.)
Foto: Jakob Hybholt/TV 2 Kosmopol
Stjal fra sin mor for at få råd til stoffer
Brug af opioid-piller kan fange én i en voldsom afhængighed. Ligesom det gjorde med Thor.
- Jeg kan ikke foretage mig noget, før jeg får mit fix, fortæller Thor. Han forklarer, at han ikke bryder sig om at købe stoffer omkring Halmtorvet, men at opioid-abstinenserne kan få ham til at gøre hvad som helst for at få fat i stoffer.
- Jeg har været så langt ude, at jeg har stjålet fra min mor. Fordi det er så helvedes dyrt.
Selv om Thor ikke længere er en almindelig skoledreng, taler, går og klæder han sig fortsat som én. Derfor ligner han umiddelbart heller ikke Vesterbros andre hårde stofbrugere, som han henvender sig til denne eftermiddag.
(Artiklen forsætter efter billedet.)
Foto: Jakob Hybholt/TV 2 Kosmopol
- Hej, er der nogen af jer, der har dope?
Thor får, efter at have spurgt en håndfuld forskellige mennesker, lov til at købe en lille mængde heroin, pakket ind som en rund kugle i sort plastik.
(Artiklen forsætter efter billedet.)
Føles som en kop varm kakao fra barndommen
Thor sætter med det samme kursen mod et offentligt toilet, så han kan få ro til at indtage sit stof. Han kender et sted, hvor der er god plads.
Her gør han klar til det, som det hele for ham handler om.
Han åbner den lille heroin-pakke med en medbragt neglesaks.
Et stykke af det medbragte stanniol rives af i en firkant. Og ovenpå hældes den lille mængde dyre illegale gade-heroin.
Herefter sætter han det hjemmelavede ryge-rør for munden. Og tænder lighteren under stanniolen.
Varmen fra ilden får pulveret til skabe røg - røg som Thor suger ind igennem sit rygerør. Og omsider kan rusen indtræffe.
- Hvis du forestiller dig, at du er tilbage til, da du var lille, og du bare sidder derhjemme med dynen over dig og en kop varm kakao. Det føles, som om, der kommer et meget tyndt skjold over hele ens krop, forklarer Thor.
Blev afvist af kommunen
Thors forhold til rusen har været den samme, siden han for første gang begyndte at eksperimentere med opioid-piller. Og det er på trods af, at han i to år har været i rusmiddelbehandling.
- En behandling, som desværre ikke har virket, siger Thor, mens han sidder på låget af det offentlige toilet og suger heroinrøgen ned i lungerne.
Lige nu har Thor en stor drøm om at komme i døgnbehandling; at komme væk og få intensiv hjælp. Allerhelst vil han på døgnbehandlingstilbuddet Sct. Ols på Bornholm.
- Min fremtid byder forhåbentlig på, at jeg bliver clean.
Høje-Taastrup Kommune, som Thor hører under, afviste dog i første omgang hans ansøgning om døgnbehandling. Men efter en klage fra hans rusmiddelbehandler i Københavns Kommune, har Høje-Taastrup for få dage siden alligevel godkendt hans ansøgning. Derfor går turen i næste uge mod klippeøen og en mulig lysere fremtid.
Men for nu sidder 21-årige Thor i sin heroinrus - med en advarsel til alle unge om, ikke at begynde at tage opioid-piller.
- Se, hvor fucking beskidte fingre, man får. Så ligner man altså også bare en junkie, siger Thor og tager et stort sug af sit stof.
(Artiklen forsætter efter billedet.)
Inden han forlader toilettet, vasker han sine hænder for sod og renser sine tænder med et stykke papir.
- Hvis der er noget, der næsten er lige så slemt som at være junkie, så er det også at fremstå som én.
Med muligheden for døgnbehandling, kan Thor om kort tid, se frem til at livet får en anden rytme, end det har haft det sidste lange stykke tid.
Men her og nu ved Thor godt hvor han skal hen. Der var nemlig for lidt heroin i den lille kugle han købte for kort tid siden.
- Så nu går turen egentlig bare tilbage til Halmtorvet for mig....
TV2 Kosmopol har været i kontakt med Thors mor og hans rusmiddelbehandler, der begge bekræfter detaljerne i Thors historie.