Oplev naturen: Sådan fanger du selv hornfisk
Store stimer af hornfisk svømmer i sommermånederne til landet, og de kan nemt blive til et lækkert måltid med en fiskestang i hånden.
Den vandrer hele vejen fra Atlanterhavet og er en af de eneste fisk med grønne ben.
I disse dage kommer stimevis af hornfisk til landet for at gyde og tage for sig af tanglopper, krebs og små fisk. Men fisken selv kan også hurtigt blive til et lækkert måltid med en fiskestang i hånden - og så er den faktisk så nem at fange, at selv de mindste kan være med.
Derfor har naturvejleder Jakob Bredsdorff Frederiksen inviteret TV 2 Lorry med på fisketur for at lære mere om de hurtige rovfisk, der enten kan tilberedes ved vandkanten eller hjemme i køkkenet.
Kom i gang med at fange hornfisk
En fiskestang, et blink og noget snøre. Meget mere behøves faktisk ikke for at komme i gang med at fange hornfisk.
Og så behøver det heller ikke være en dyr affære - de fleste fiskebutikker har nemlig startersæt, der kan erhverves billigt.
For nye fiskere er en af de nemmeste måder at fange hornfisk på det såkaldte "spinnefiskeri". Når man spinnefisker, kaster man gentagende gange et farverigt blink, der fanger fiskens opmærksomhed, ud i vandet og haler det ind igen.
På blinket sidder en krog, som fiskene bliver fanget af, når de forsøger at spise blinket. Blinket kan næsten være formet som alt, men til hornfisk er det især er godt, hvis blinket er aflangt og tyndt - den strømlinede form gør nemlig, at blinket bevæger sig hurtigere gennem vandet.
Begynderguide til hornfiskeri
Det være overvældende at komme i gang med fiskeri. Der er både fiskestænger i forskellige længder, hjul, et utal af blink i alverdens farver og former og fisketegn. Her får du en lille guide til, hvad du skal kigge efter, når du køber stang, hjul, line og blink til fiskeri efter hornfisk.
Stang
Når man spinnefisker, kaster blink ud gentagende gange og haler ind, efter hornfisk, skal man gerne have en stang, der er mellem 7 og 10 fod. Det svarer til en længde på omkring 2-3 meter. Stangens længde hjælper med at lave længere kast. Derudover skal man være opmærksom på stangens kastevægt. Kastevægten skal gerne stemme overens med vægten på det blink, man bruger. En stang med en kastevægt på omkring 20-30 gram passer til de fleste blink til hornfisk.
Hjul
Hjul til spinnefiskeri behøver ikke at være noget særligt. Det vigtigste er, at man vælger et hjul, der passer i størrelsen til den stang, man fisker med. Størrelserne på fiskehjul angives på en skala fra 1000-5000. 1000 er til fiskeri i roligt vand i små åløb, mens 5000 er til det helt store havfiskeri. Til en stang på 7-10 fod, der skal bruges til fiskeri efter hornfisk, passer et hjul i størrelsen 1500-2500 godt.
Line
Næsten alle typer og størrelser af line kan bruges, når man fisker efter hornfisk, da de sjældent bliver større end 1 kg. Dog kan det anbefales at anskaffe sig fletline, da det ikke kludrer ligeså meget.
En god tykkelse til fletline er mellem 0.12-0.20.
Blink
Selvom næsten alle blink kan bruges til hornfisk, så er der stadig nogle, som fanger flere fisk end andre.
Det afgørende for, at et blink er godt til fiskeri efter hornfisk er, at det kan hales hurtigt ind. Derfor er det godt at vælge blink, der er lange og tynde.
Krog
Når man fisker efter hornfisk, kan det være meget effektivt at bruge en såkaldt "silkekrog". En silkekrog er en løkke af silkefibre, der fanger hornfisken ved at filtre sig ind i dens tænder. Traditionelle kroge kan have svært ved at sætte sig fast i hornfiskens næb, da det er meget hårdt. Silkekroge kan købes i de fleste fiskebutikker.
Fisketegn
Når man fisker i Danmark kræver det, at man har et fisketegn, der giver en tilladelse til at fiske.
Der er der nogle undtagelser.
Er man under 18 år gammel, eller har man ret til folkepension, så behøver man ikke købe et fisketegn. Det kræver for det meste heller ikke lystfisketegn, hvis man fisker i private søer, som f.eks. "put-and-take".
Der er to forskellige slags fisketegn. Lystfisketegn og Fritidsfisketegn. Lystfisketegnet giver en ret til at fiske med lette redskaber som f.eks. en fisketang, mens fritidsfisketegnet også giver en ret til at benytte garn og andre fiskeredskaber.
Et lystfiskertegn koster 185 kr. for et år eller 40 kroner for en dag og kan købes digitalt her.
Det er vigtigt at huske, at man udover at have et lystfiskertegn også skal have et dagsfiskertegn i nogle områder. Det giver en ret til at fiske i det bestemte område. Det er lokale fiskeriforeninger, der står for salget af dagsfisketegnene, men ofte kan de købes på tankstationer eller fiskebutikker i nærområdet.
Hvis man gerne vil fiske steder, hvor man kun skal have fisketegn, så har denne hjemmeside et overblik.
Når man fisker efter hornfisk er et godt råd at hale blinket hurtigt ind - det kan faktisk næsten ikke gå for stærkt. Hornfisk jager nemlig efter bytte i vandets overflade, og når man haler hurtigt ind, bliver blinket højt oppe. Og så er der en større chance for at få bid, når man haler ind med fart på. Den hurtige blink provokerer nemlig hornfiskene til at bide, fordi de føler sig truet.
Foto: TV 2 Lorry - Morten Raarup
Selvom man traditionelt set forbinder fiskeri med skarpe kroge, så har en anderledes og "blødere" metode vundet indpas blandt lystfiskere. Hornfiskens næb er nemlig så hårdt, at det kan gøre det svært for normale kroge at sætte sig fast.
I stedet bruger mange såkaldte "silkekroge", når de fisker efter hornfisk. Silkekrogen er en løkke af stærke silkefibre, der fanger fisken ved at filtre sig ind i hornfiskens næb og dens mange små tænder.
Og bruger man en silkekrog, kan selv de helt små være med. Med en krog lavet af silke, er der nemlig ingen risiko for at skære sig på den, eller fiskekrogen sætter sig fast på bunden eller sten. Desuden skader silkekrogen kun fisken minimalt - og gør det nemmere at genudsættes fisken, hvis man for eksempel synes, den er for lille.
Foto: TV 2 Lorry - Morten Raarup
Hornfisken er lidt af en "trækfugl". Ligesom mange fuglearter trækker hornfisken nemlig til Danmark i sommermånederne. Når vejret igen bliver koldt, trækker hornfiskene tilbage til deres overvintringsområder sydvest for de britiske øer.
Hornfiskene kommer i store stimer for at spise og yngle, og faktisk er det ikke unormalt at se dem pjaske i vandoverfladen blot et par meter fra strandbredden, når flere hanner kæmper om en huns gunst. Der er ingen mindstemål for hornfisk, men en god størrelse hornfisk er omkring 70 centimeter og vejer op mod et kilo.
Foto: TV 2 Lorry - Morten Raarup
Når først man har fået en hornfisk på krogen og gerne vil tilberede den, skal fisken først lade livet. Det kan for eksempel gøres ved hjælp af et hårdt slag på hovedet med en sten. Derefter åbnes fisken med et knivsnit langs bugen, indvoldene fjernes og den renses med for eksempel saltvand. Endelig kan fisken fileteres. Har man tænkt sig at tage fisken med hjem i køkkenet, kan det være en god idé at skrabe skællene af fisken med for eksempel ryggen af en kniv.
Derefter er det bare at tilberede fisken som man ønsker. Og selvom hornfisken ikke er en klassisk spisefisk, så findes der et væld af opskrifter, der enten kan nydes direkte på stranden eller hjemme ved spisebordet. Hvis du har lyst til at få noget inspiration til retter, så kan du finde dem her i artiklen.
Hornfisketapas på stranden
Selvom det er mere normalt med sild, makrel og torsk på middagsbordet, så er hornfisken en lækker spisefisk. Der findes et utal af spændende opskrifter, som man kan bruge den aflange rovfisk til, men når fisken lige er fanget, kan det være en stor oplevelse at tilberede den med det samme på stranden. Her kommer opskriften fra naturvejleder Jakob Bredsdorff Frederiksens søn, Sofus.
Sofus' opskrift på hornfisketapas
Ingredienser
En hornfisk
et æg
Rasp eller mel
Smør eller olie
En citron
Salt og peber
Evt. rugbrød
Udstyr:
Et lille gasblus
En stegepande
En lille skål
Kniv og spækbræt
Sådan gør du
Rens hornfisken for indvolde og klip eller skær finner, hoved og hale af. Skrab skællene af fisken med en kniv.
Skær derefter fisken i stykker af 8-10 centimeter.
Vend stykkerne i pisket æg og derefter rasp (mel eller rugmel kan også bruges).
Varm en pande op på gasblusset og smelt stegesmør og steg hornfiskestykkerne sprøde på panden.
Krydr med groft salt, peber og citron saft.
Nyd de panerede hornfiskefileter for sig eller sammen med et stykke rugbrød med smør på.
Grønne ben er lidt af et mysterium
Hornfisken er en af de mest genkendelige fiskearter i dansk farvand. Dens lange tynde krop og hårde næb med rækker af skarpe tænder, de store øjne, der er tilpasset jagt i dagtimerne, og de langt tilbagesiddende finner, der giver god manøvredygtighed i vandet, gør hornfisken til en velegnet jæger.
Under hornfiskens blanke skæl findes der dog et andet særligt kendetegn, som de fleste, der har spist fisk har lagt mærke til. Hornfiskens ben er nemlig grønne, og selvom det ikke vides med sikkerhed, så har forskere flere gode bud på, hvad rovfisken bruger sine grønne ben til.
Foto: TV 2 Lorry - Morten Raarup
Benenes farve kommer fra et galdepigment som hornfisken producerer, der kaldes biliverdin. Forskere mener, at den grønne farve bliver brugt som camouflage af hornfiskens æg og yngel.
Æggene, der bliver sat i lange snore på tangplanter, fremstår nemlig grønne takket være galdepigmentet, og det hjælper dem måske med at forblive skjulte, når rovdyr kigger forbi. Når de unge hornfisk klækker, er de helt gennemsigtige bortset fra deres grønne ben, og også her mener forskere, at de farvede ben hjælper fiskene med at gå i et med tang og planter på det lave vand.
Hornfisken er ikke alene om at bruge galdepigment til at camouflere sine unger. Mange fuglearter bruger nemlig også galdepigment til at farve deres æg grønne og blålige, sådan at de bliver sværere at få øje på for rovdyr.
Foto: TV 2 Lorry - Morten Raarup
Forskernes bud forklarer dog ikke, hvorfor hornfisk stadig har grønne ben, når de ikke længere er gennemsigtige. Men nogle mener, at de grønne ben er et levn fra tiden som småfisk og dermed ikke har længere har nogen funktion. Og selvom nogle skæver lidt til de grønne ben, første gang de kommer på middagsbordet, så er galdepigmentet heldigvist harmløst at indtage for mennesker.
Sennepstegte hornfiskefileter med bagte rodfrugter
Hvis man har en lille gourmand gemt i sig, så kan denne ret varmt anbefales. Det kræver dog, at man tager den fangede hornfisk med hjem, da dele af retten skal bages i ovnen.
Ingredienser
Stegt hornfisk:
2 hornfiskefileter
2 spsk grov sennep
1 håndfuld bredbladet persille
havsalt
Friskkværnet peber
50 g hvedemel
10 g smør
1 spsk rapsolie
Bagte rodfrugter:
2 rødløg
En kvart knoldselleri
3 gulerødder
6 jordskokker
2 spsk æbleeddike
2 spsk rapsolie
1 spsk grov sennep
5 kviste timian
havsalt
Friskkværnet peber
Sådan gør du
Skræl løg og rodfrugter, og skær dem alle i grove stykker. Kom grøntsagerne i en bradepande, og vend dem med eddike, olie, sennep og plukket timian, og krydr med salt og peber. Bag rodfrugterne i ovnen ved 170° i 15-20 minutter, så de bliver møre, men stadig har godt med bid. Smag rodfrugterne til med ekstra salt, peber og eddike, hvis det er nødvendigt, og server dem varme sammen med hornfiskene.
Imens rodfrugterne bager steges hornfiskefileterne.
Læg fileterne på deres skindside, og smør indersiden af fileten med sennep, drys med hakket persille, og krydr med salt og peber.
Skær hver filet ud i 4 stykker, og klap dem sammen med skindsiden udad. Vend stykkerne i hvedemel. Steg hornfiskestykkerne i halv smør og halv olie på en varm pande i 2-3 minutter på hver side, indtil de er gyldne og sprøde på skindet.
Stykkerne kan godt finde på at åbne sig, når de kommer på pande, så det er en god ide lige at holde dem nede med en paletkniv i starten. Krydr evt. med lidt ekstra salt og peber på skindet.
Så hvis I kunne tænke jer at gøre næste strandtur lidt mere spændende, komme ud i det gode vejr og sikre et lækkert måltid, så er det bare at drage afsted. Lorryland byder på et væld af forskellige fiskesteder, som man blandt andet kan finde på TV 2 Lorrys Oplev-app eller på hjemmesiden her.