Oplev naturen: Sådan fanger du selv hornfisk

Store stimer af hornfisk svømmer i sommermånederne til landet, og de kan nemt blive til et lækkert måltid med en fiskestang i hånden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
I sommerhalvåret er der god mulighed for at kroge en hornfisk. På under en time kan fisken komme fra hav til tallerken som et lækkert måltid.

Den vandrer hele vejen fra Atlanterhavet og er en af de eneste fisk med grønne ben.

I disse dage kommer stimevis af hornfisk til landet for at gyde og tage for sig af tanglopper, krebs og små fisk. Men fisken selv kan også hurtigt blive til et lækkert måltid med en fiskestang i hånden - og så er den faktisk så nem at fange, at selv de mindste kan være med. 

Derfor har naturvejleder Jakob Bredsdorff Frederiksen inviteret TV 2 Lorry med på fisketur for at lære mere om de hurtige rovfisk, der enten kan tilberedes ved vandkanten eller hjemme i køkkenet.

Kom i gang med at fange hornfisk

En fiskestang, et blink og noget snøre. Meget mere behøves faktisk ikke for at komme i gang med at fange hornfisk.

Og så behøver det heller ikke være en dyr affære - de fleste fiskebutikker har nemlig startersæt, der kan erhverves billigt.

For nye fiskere er en af de nemmeste måder at fange hornfisk på det såkaldte "spinnefiskeri". Når man spinnefisker, kaster man gentagende gange et farverigt blink, der fanger fiskens opmærksomhed, ud i vandet og haler det ind igen. 

På blinket sidder en krog, som fiskene bliver fanget af, når de forsøger at spise blinket. Blinket kan næsten være formet som alt, men til hornfisk er det især er godt, hvis blinket er aflangt og tyndt - den strømlinede form gør nemlig, at blinket bevæger sig hurtigere gennem vandet.

Begynderguide til hornfiskeri

Det være overvældende at komme i gang med fiskeri. Der er både fiskestænger i forskellige længder, hjul, et utal af blink i alverdens farver og former og fisketegn. Her får du en lille guide til, hvad du skal kigge efter, når du køber stang, hjul, line og blink til fiskeri efter hornfisk.


Stang

Når man spinnefisker, kaster blink ud gentagende gange og haler ind, efter hornfisk, skal man gerne have en stang, der er mellem 7 og 10 fod. Det svarer til en længde på omkring 2-3 meter. Stangens længde hjælper med at lave længere kast. Derudover skal man være opmærksom på stangens kastevægt. Kastevægten skal gerne stemme overens med vægten på det blink, man bruger. En stang med en kastevægt på omkring 20-30 gram passer til de fleste blink til hornfisk.



Hjul

Hjul til spinnefiskeri behøver ikke at være noget særligt. Det vigtigste er, at man vælger et hjul, der passer i størrelsen til den stang, man fisker med. Størrelserne på fiskehjul angives på en skala fra 1000-5000. 1000 er til fiskeri i roligt vand i små åløb, mens 5000 er til det helt store havfiskeri. Til en stang på 7-10 fod, der skal bruges til fiskeri efter hornfisk, passer et hjul i størrelsen 1500-2500 godt. 



Line

Næsten alle typer og størrelser af line kan bruges, når man fisker efter hornfisk, da de sjældent bliver større end 1 kg. Dog kan det anbefales at anskaffe sig fletline, da det ikke kludrer ligeså meget.


En god tykkelse til fletline er mellem 0.12-0.20.



Blink

Selvom næsten alle blink kan bruges til hornfisk, så er der stadig nogle, som fanger flere fisk end andre.

Det afgørende for, at et blink er godt til fiskeri efter hornfisk er, at det kan hales hurtigt ind. Derfor er det godt at vælge blink, der er lange og tynde.



Krog

Når man fisker efter hornfisk, kan det være meget effektivt at bruge en såkaldt "silkekrog". En silkekrog er en løkke af silkefibre, der fanger hornfisken ved at filtre sig ind i dens tænder. Traditionelle kroge kan have svært ved at sætte sig fast i hornfiskens næb, da det er meget hårdt. Silkekroge kan købes i de fleste fiskebutikker.



Fisketegn

Når man fisker i Danmark kræver det, at man har et fisketegn, der giver en tilladelse til at fiske.


Der er der nogle undtagelser.


Er man under 18 år gammel, eller har man ret til folkepension, så behøver man ikke købe et fisketegn. Det kræver for det meste heller ikke lystfisketegn, hvis man fisker i private søer, som f.eks. "put-and-take".


Der er to forskellige slags fisketegn. Lystfisketegn og Fritidsfisketegn. Lystfisketegnet giver en ret til at fiske med lette redskaber som f.eks. en fisketang, mens fritidsfisketegnet også giver en ret til at benytte garn og andre fiskeredskaber.


Et lystfiskertegn koster 185 kr. for et år eller 40 kroner for en dag og kan købes digitalt her. 


Det er vigtigt at huske, at man udover at have et lystfiskertegn også skal have et dagsfiskertegn i nogle områder. Det giver en ret til at fiske i det bestemte område. Det er lokale fiskeriforeninger, der står for salget af dagsfisketegnene, men ofte kan de købes på tankstationer eller fiskebutikker i nærområdet. 


Hvis man gerne vil fiske steder, hvor man kun skal have fisketegn, så har denne hjemmeside et overblik.

Når man fisker efter hornfisk er et godt råd at hale blinket hurtigt ind - det kan faktisk næsten ikke gå for stærkt. Hornfisk jager nemlig efter bytte i vandets overflade, og når man haler hurtigt ind, bliver blinket højt oppe. Og så er der en større chance for at få bid, når man haler ind med fart på. Den hurtige blink provokerer nemlig hornfiskene til at bide, fordi de føler sig truet.

Hornfisken kommer til Danmark for at gyde. Ofte kan grupper af op til 30 hanner ses kæmpe om en enkelt huns gunst. En hornfiskehun kan lægge op til 45.000 æg, der ligner lange tynde tråde, på tang eller anden beplantning.
Foto: TV 2 Lorry - Morten Raarup

Selvom man traditionelt set forbinder fiskeri med skarpe kroge, så har en anderledes og "blødere" metode vundet indpas blandt lystfiskere. Hornfiskens næb er nemlig så hårdt, at det kan gøre det svært for normale kroge at sætte sig fast.

I stedet bruger mange såkaldte "silkekroge", når de fisker efter hornfisk. Silkekrogen er en løkke af stærke silkefibre, der fanger fisken ved at filtre sig ind i hornfiskens næb og dens mange små tænder.

Og bruger man en silkekrog, kan selv de helt små være med. Med en krog lavet af silke, er der nemlig ingen risiko for at skære sig på den, eller fiskekrogen sætter sig fast på bunden eller sten. Desuden skader silkekrogen kun fisken minimalt - og gør det nemmere at genudsættes fisken, hvis man for eksempel synes, den er for lille. 

Her ses silkekrogen viklet ind i hornfiskens næb. Det er en god idé at købe flere silkekroge, da de ikke altid holder til mange sammenstød med hornfiskens skarpe tænder.
Foto: TV 2 Lorry - Morten Raarup

Hornfisken er lidt af en "trækfugl". Ligesom mange fuglearter trækker hornfisken nemlig til Danmark i sommermånederne. Når vejret igen bliver koldt, trækker hornfiskene tilbage til deres overvintringsområder sydvest for de britiske øer.

Hornfiskene kommer i store stimer for at spise og yngle, og faktisk er det ikke unormalt at se dem pjaske i vandoverfladen blot et par meter fra strandbredden, når flere hanner kæmper om en huns gunst. Der er ingen mindstemål for hornfisk, men en god størrelse hornfisk er omkring 70 centimeter og vejer op mod et kilo.

Hornfiskens kød er lyst og sammenlignes tit med smagen af makrel, omend en smule mildere.
Foto: TV 2 Lorry - Morten Raarup

Når først man har fået en hornfisk på krogen og gerne vil tilberede den, skal fisken først lade livet. Det kan for eksempel gøres ved hjælp af et hårdt slag på hovedet med en sten. Derefter åbnes fisken med et knivsnit langs bugen, indvoldene fjernes og den renses med for eksempel saltvand. Endelig kan fisken fileteres. Har man tænkt sig at tage fisken med hjem i køkkenet, kan det være en god idé at skrabe skællene af fisken med for eksempel ryggen af en kniv.

Derefter er det bare at tilberede fisken som man ønsker. Og selvom hornfisken ikke er en klassisk spisefisk, så findes der et væld af opskrifter, der enten kan nydes direkte på stranden eller hjemme ved spisebordet. Hvis du har lyst til at få noget inspiration til retter, så kan du finde dem her i artiklen.

Hornfisketapas på stranden

Selvom det er mere normalt med sild, makrel og torsk på middagsbordet, så er hornfisken en lækker spisefisk. Der findes et utal af spændende opskrifter, som man kan bruge den aflange rovfisk til, men når fisken lige er fanget, kan det være en stor oplevelse at tilberede den med det samme på stranden. Her kommer opskriften fra naturvejleder Jakob Bredsdorff Frederiksens søn, Sofus.


Sofus' opskrift på hornfisketapas


Ingredienser

En hornfisk

et æg

Rasp eller mel

Smør eller olie

En citron

Salt og peber 

Evt. rugbrød


Udstyr:

Et lille gasblus

En stegepande

En lille skål

Kniv og spækbræt


Sådan gør du

Rens hornfisken for indvolde og klip eller skær finner, hoved og hale af. Skrab skællene af fisken med en kniv. 

Skær derefter fisken i stykker af 8-10 centimeter. 


Vend stykkerne i pisket æg og derefter rasp (mel eller rugmel kan også bruges). 


Varm en pande op på gasblusset og smelt stegesmør og steg hornfiskestykkerne sprøde på panden. 


Krydr med groft salt, peber og citron saft.


Nyd de panerede hornfiskefileter for sig eller sammen med et stykke rugbrød med smør på.

Grønne ben er lidt af et mysterium

Hornfisken er en af de mest genkendelige fiskearter i dansk farvand. Dens lange tynde krop og hårde næb med rækker af skarpe tænder, de store øjne, der er tilpasset jagt i dagtimerne, og de langt tilbagesiddende finner, der giver god manøvredygtighed i vandet, gør hornfisken til en velegnet jæger.

Under hornfiskens blanke skæl findes der dog et andet særligt kendetegn, som de fleste, der har spist fisk har lagt mærke til. Hornfiskens ben er nemlig grønne, og selvom det ikke vides med sikkerhed, så har forskere flere gode bud på, hvad rovfisken bruger sine grønne ben til.

Hornfiskens navn på latin er Belone og betyder nål, og det er til at forstå, når man kigger på dens næb. Hornfisken bruger dog ikke næbbet til at spidde sit bytte, men slår det i stedet for at lamme det, inden den spiser det.
Foto: TV 2 Lorry - Morten Raarup

Benenes farve kommer fra et galdepigment som hornfisken producerer, der kaldes biliverdin. Forskere mener, at den grønne farve bliver brugt som camouflage af hornfiskens æg og yngel. 

Æggene, der bliver sat i lange snore på tangplanter, fremstår nemlig grønne takket være galdepigmentet, og det hjælper dem måske med at forblive skjulte, når rovdyr kigger forbi. Når de unge hornfisk klækker, er de helt gennemsigtige bortset fra deres grønne ben, og også her mener forskere, at de farvede ben hjælper fiskene med at gå i et med tang og planter på det lave vand. 

Hornfisken er ikke alene om at bruge galdepigment til at camouflere sine unger. Mange fuglearter bruger nemlig også galdepigment til at farve deres æg grønne og blålige, sådan at de bliver sværere at få øje på for rovdyr. 

Hornfisken udvikler først sit karakteristiske næb et stykke tid efter, den er klækket. Underkæben vokser først ud og gør, at unge hornfisk kan se lidt vanskabte ud.
Foto: TV 2 Lorry - Morten Raarup

Forskernes bud forklarer dog ikke, hvorfor hornfisk stadig har grønne ben, når de ikke længere er gennemsigtige. Men nogle mener, at de grønne ben er et levn fra tiden som småfisk og dermed ikke har længere har nogen funktion. Og selvom nogle skæver lidt til de grønne ben, første gang de kommer på middagsbordet, så er galdepigmentet heldigvist harmløst at indtage for mennesker.

Sennepstegte hornfiskefileter med bagte rodfrugter

Hvis man har en lille gourmand gemt i sig, så kan denne ret varmt anbefales. Det kræver dog, at man tager den fangede hornfisk med hjem, da dele af retten skal bages i ovnen.


Ingredienser

Stegt hornfisk:

2 hornfiskefileter 

2 spsk grov sennep 

1 håndfuld bredbladet persille 

havsalt 

Friskkværnet peber 

50 g hvedemel 

10 g smør 

1 spsk rapsolie


Bagte rodfrugter:

2 rødløg 

En kvart knoldselleri 

3 gulerødder

6 jordskokker 

2 spsk æbleeddike 

2 spsk rapsolie 

1 spsk grov sennep 

5 kviste timian 

havsalt 

Friskkværnet peber


Sådan gør du

Skræl løg og rodfrugter, og skær dem alle i grove stykker. Kom grøntsagerne i en bradepande, og vend dem med eddike, olie, sennep og plukket timian, og krydr med salt og peber. Bag rodfrugterne i ovnen ved 170° i 15-20 minutter, så de bliver møre, men stadig har godt med bid. Smag rodfrugterne til med ekstra salt, peber og eddike, hvis det er nødvendigt, og server dem varme sammen med hornfiskene.


Imens rodfrugterne bager steges hornfiskefileterne. 


Læg fileterne på deres skindside, og smør indersiden af fileten med sennep, drys med hakket persille, og krydr med salt og peber. 


Skær hver filet ud i 4 stykker, og klap dem sammen med skindsiden udad. Vend stykkerne i hvedemel. Steg hornfiskestykkerne i halv smør og halv olie på en varm pande i 2-3 minutter på hver side, indtil de er gyldne og sprøde på skindet. 


Stykkerne kan godt finde på at åbne sig, når de kommer på pande, så det er en god ide lige at holde dem nede med en paletkniv i starten. Krydr evt. med lidt ekstra salt og peber på skindet.


Så hvis I kunne tænke jer at gøre næste strandtur lidt mere spændende, komme ud i det gode vejr og sikre et lækkert måltid, så er det bare at drage afsted. Lorryland byder på et væld af forskellige fiskesteder, som man blandt andet kan finde på TV 2 Lorrys Oplev-app eller på hjemmesiden her.

Link kopieret!

Seneste nyt

Det vinterlige vejr fortsætter

Foto: TV 2 Kosmopol

Natten til fredag er der igen mulighed for sne- og sludbyger samt temperaturer under frysepunktet, skriver Vejdirektoratet.

Det betyder risiko for sne- og isglatte veje, så vær opmærksom, hvis du skal ud at køre, lyder opfordringen.

Torsdag har vejr- og vejforholdene været værst på Sydsjælland, men Vejdirektoratet advarer om, at også vejene i TV 2 Kosmopols område kan være glatte, selvom de umiddelbart ser fine ud.

Link kopieret!

Historisk butik lukker i København

Specialforretningen Vesterbro Tømmerhandel lukker efter 137 år. Det skriver mediet Københavnerliv. Ifølge ejeren af butikken, Allan Lundberg, skyldes det et svigtende salg. Butikken har sidste åbningsdag den 21. december 2024.

Link kopieret!

Politikere vil sælge arena, der skulle have været nyt samlingspunkt

Foto: TV 2 Kosmopol

Der var mange planer for arenaen Royal Stage i Hillerød, som åbnede i 2020.

Men dårlig økonomi får nu Venstre til at foreslå, at fonden bag Royal Stage sætter hele eller dele af sports- og kulturkomplekset til salg. Det skriver sn.dk.

- Måske er det bedre bare at trække stikket nu, siger medlem af byrådet, Morten Bille (V), til sn.dk, efter flere andre scenarier har været oppe at vende.

Hillerød Kommune ejer ikke Royal Stage, men bidrager med et årligt tilskud på mere end 25 millioner kroner til driften.

Link kopieret!

Burgerkæde åbner endnu en restaurant

Foto: Sidsel Babenco - TV 2 Lorry

Onsdag den 27. november klokken 10 slår den svenske burgerkæde Max dørene op til kædens tredje restaurant i København.

Den nye Max skal ligge i bunden af beboelsesejendommen Kaktustårnene på Dybbølsbro. Det skriver Ekstrabladet.

Max åbnede sin første danske restaurant på Gammeltorv i København i 2013.

Link kopieret!

Justitsministeren oplevede vold i hjemmet som barn

Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix

Der skal fra samfundets side gøres mere for børn, som vokser op med fysisk eller psykisk vold.

Sådan lyder det overordnede budskab fra justitsminister Peter Hummelgaard (S), som tirsdag udkommer med bogen "Der er noget, vi skal tale om".

Peter Hummelgaard, der er valgt i Københavns Storkreds og vokset op på Amager, kommer i bogen også ind på, hvad der politisk ifølge ham bør gøres for at stoppe vold mod børn i hjemmet.

I bogen skriver 41-årige Hummelgaard, at han som barn selv oplevede vold i hjemmet, og at det var faren, som var voldelig.

Ritzau har forsøgt at få en kommentar fra Hummelgaards far, men det har ikke været muligt.

Link kopieret!

Strømmede til gratis rødvin

Kulden kunne ikke holde kunderne væk fra et glas gratis rødvin.

Der var rigtig mange, der trodsede november-kulden og mødte op foran Restaurant Bouillon på Frederiksberg torsdag eftermiddag for at få fingre i et de 500 glas gratis Beaujolais.

Det er en fransk tradition, at man den tredje torsdag i november fejrer frigivelsen af den helt unge Beaujolais Nouveau-vin, og den tradition er Restautant Bouillon hoppet med på og uddelte gratis vin og ristede kastanjer foran restauranten på Solbjergvej.

- Skål for Beaujolais og skål for kastanjer, lød det fra de fremmødte kvinder, som TV 2 Kosmopol talte med, og som syntes, det var "dejligt at nyde et glas Beaujolais midt på Frederiksberg".

- Det er jo en gammel og virkelig sjov tradition, som jeg har oplevet flere gange i Paris. Folk står gerne og småfryser lidt, men storhygger med venner og familie. Det er en tradition, jeg virkelig kan godt li', og som jeg synes, falder på et lidt tørt sted her i november, der ærligt talt ellers ikke er den mest muntre måned, sagde Bouillon-ejer Torben Klitbo tidligere på ugen til KøbenhavnLiv.

Foto:
Link kopieret!

21-årig udså sig de svageste ofre - nu er han dømt

Midt- og Vestsjællands Politi
Foto: TV 2 Kosmopol

Torsdag idømte Retten i Roskilde en 21-årig mand et års ubetinget fængsel for systematisk at gå efter ældre mennesker, som han svindlede for store beløb.

- En målrettet efterforskning fra politiets side har gjort, at vi nu har fået dømt en af de personer, som vi mener har haft en central rolle i bedragerierne, siger anklager Marutha Thayaphran fra anklagemyndigheden ved Midt- og Vestsjællands Politi.

Politiets efterforskning har vist, at den 21-årige tog ud til de ældre, efter at andre medgerningsmænd over telefonen havde givet sig ud for at være fra banken og overbevist dem om, at de skulle udlevere hævekort og koder. Derefter blev kortene afhentet hjemme hos ofrene for derefter at blive brugt i de nærmeste hæveautomater.

I alt blev 13 ældre svindlet for et samlet beløb på 193.000 kroner. I yderligere tre tilfælde forsøgte svindlerne at snyde penge fra ældre, men de fattede dog mistanke og fik kortet spærret, før der kunne hæves penge på det. Ofrene har været bosiddende i København, Greve, Skovlunde, Hillerød, Slangerup, Herlev, Søborg, Helsinge og Gentofte.

- Der tegner sig et billede af et omfattende svindelnummer. Vi kan se, at den 21-årige forinden havde søgt på "gamle navne kvinder" og "hvor bor der flest ældre. Og på den måde har de så udset sig de svageste ofre, siger Marutha Thayaphran.

Link kopieret!

Knap 300.000 danskere får flere penge

Foto: TV 2 Kosmopol

Ældrechecken bliver øget med omkring 5000 kroner, og det betyder, at 295.000 danskere kan se frem til en større check. Det har Folketinget besluttet, skriver Ekstra Bladet. I alt er der afsat 1,3 milliarder kroner til at hæve ældrechecken.

I år udgør ældrechecken 19.900 kroner.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google