Oplev naturen: Sådan fanger du strandkrabber

Havet byder på et væld af lækre spiser. Udover tang og fisk, så kan strandkrabben også blive et lækkert måltid.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Strandkrabberne bliver ikke meget store, men fanger man nok, kan man lave en lækker krabbesuppe enten på stranden over bål eller derhjemme i køkkenet.

Lorrylands kyster vrimler i disse dage med strandkrabber. Og udover at nappe til fødderne under badeturen, så kan krabberne faktisk hurtigt blive til et lækkert måltid. Krabber kan nemlig fanges med en såkaldt krabbestang - eller med hænderne, hvis man er modig. 

Derfor er TV 2 Lorrys reporter Morten Raarup taget på strandtur med naturvejleder Jakob Bredsdorff Frederiksen for at lære mere om de hårdhudede skaldyr, og om hvordan man bedst får fingrene i dem.

Hvis du har lyst til at se, hvor mange krabber Jakob Bredsdorff Frederiksen fangede på sin tur, og hvordan han tilberedte dem, så kan du se det i videoen i toppen af artiklen. 

Fang dine egne krabber

At fange sine egne krabber er en nem og sjov aktivitet, som selv de mindste i familien kan være med til. Krabberne findes langs de fleste kyster i Lorryland, men er lettest at finde og fange på det lave vand langs badebroer, høfter og moler, hvor krabberne gemmer sig i sten eller tang. 

Det eneste man skal bruge for at fange krabber er i virkeligheden bare ens hænder og en spand, man kan komme sin fangst i. Det er nemlig muligt at samle krabberne op fra havbunden med fingrene. Men har man alligevel ikke mod på at prøve kræfter med krabbeklør, så kan man også lave en såkaldt krabbestang.

Snor, klemmer, en pind og noget madding. Så er flere timers underholdning sikret. Udover at spise krabber, kan man f.eks. også lave krabbeløb.
Foto: Jakob Bredsdorff Frederiksen

En krabbestang kan laves på mange forskellige måder, men består i sin simpleste form af en pind, noget snor, en møtrik og en tøjklemme. Snoren bindes fast for enden af pinden, og på den anden ende monteres tøjklemmen og et par møtrikker. Møtrikkens vægt sørger for at holde klemmen nede på sandbunden. 

Strandkrabbe-bisque

En strandkrabbebisque er en nem og lækker måde at nyde de danske sommerkrabber på. En bisque er en pureret skaldyrssuppe og blev oprindeligt lavet på krebs, men kan laves på de fleste skaldyr. Her er Jakob Bredsdorff Frederiksens opskrift på den lækre spise.


Ingredienser:

5-10 krabber 

1-2 tsk tomatpuré

Fløde

Chili

Brød

Løg

Hvidløg

Gulerødder

Tomater

Fennikel

Paprika


Fremgangsmåde:

Læg krabberne på maven og halver dem med en stor kokkekniv på langs. Krabben dør øjeblikkeligt, men kan godt sprælle lidt, efter den er blevet halveret.


Steg de halve krabber i olie i 5-7 min på en varm pande. 


Tilsæt grøntsager skåret i mindre stykker med lidt paprika. Lad grøntsagerne stege i et par minutter, men pas på, det ikke brænder på. 


Tilsæt 1-2 tsk tomatpuré og ca. en halv liter vand. Lad det simre i 25-30 min. 


Tilsæt et godt skvat hvidvin, lad bisquen koge ind i et par minutter og tilsæt fløde, indtil den ønskede smag opnås.


Hak evt lidt chilli, drys ovenpå krabbebisquen og servér med et stykke brød.

Når man har samlet sin krabbestang, kommer man madding, som f.eks. kød, i tøjklemmen. Derefter er det bare at kaste linen ud og væbne sig med tålmodighed, indtil krabberne får færten af maddingen. Og når først krabberne har taget fat, slipper de ikke, og kan nemt løftes ud af vandet.

Er man på stranden, men har glemt både tøjklemme og møtrikker, så kan man også lave en meget simpel krabbestang ved at finde en musling, knuse den og binde noget snor fast til den. På den måde kan man også let fange krabber.

Krabber har 10 ben, men de to forreste er modificerede ben, der i stedet er blevet til klør, som krabben f.eks. bruger til at åbne muslinger eller spise med.
Foto: Scanpix

I indslaget fanger naturvejleder Jakob Bredsdorff Frederiksen sine krabber ved at snorkle. Og vil man gerne gøre ham kunsten efter og fange krabber med de bare næver, kan det være en god idé at tage fat i krabberne så langt tilbage på deres krop som muligt, sådan kan de nemlig ikke komme til at nive med deres kløer. 

Det er dog vigtigt, at man altid har en makker med, når man snorkler, ikke presser sig selv for hårdt og er opmærksom på både vand, vind og strøm. Derudover kan det være en god idé at have en overfladebøje med sig, der viser sejl- og motorbåde og andre, hvor man svømmer.

Thai-inspireret krabbesuppe

Selvom en klassisk krazbbebisque altid er et hit, så kan denne version inspireret af østen også være en lækkerbisken enten på stranden eller hjemme i køkkenet. 


Ingredienser:

20 – 24 strandkrabber (Ca. 6 pr pers.)

4 gulerødder

4 persillerødder.

1 sellerirod

2 fed hvidløg

3 løg

2 porer

½ fennikel

Ca 25g ingefær

1 bakke cherry tomater

2-3 spsk tomatpuré

400ml kokosmælk

ca. ¼ – ½ dl fiskesauce

3 dl hvidvin

3 laurbærblade

1 bdt. Friske koriander

Cayennepeber

Vindruekerneolie

Evt. lidt koldt smør.

Tabasco

Salt & Peber


Fremgangsmåde:

Rens og skær grøntsagerne i skiver og tomater halveres.

Sæt en gryde over med vand. Når vandet bulderkoger, kommes krabberne i. Efter 2 min. tages krabberne op.

Halvér krabberne og kom dem i en dobbelt frysepose. Pres luften ud af posen og luk den. Krabberne slås med en kødhammer eller lignende, indtil de er knust. 

De knuste krabber kommes ned i en gryde med meget varm olie og steges af i ca. 5 min. 

Tilsæt ca. ½ liter vand og kog krabbefonden i 20-25 min. Hold øje med at fonden ikke koger helt ud. Tilsæt evt. mere vand undervejs.

Hæld fonden igennem en sigte. Giv den sigtede fond et yderligere opkog, hvis den ønskes kraftigere.

Varm olie op i gryden og brun grøntsager af. tilføj laurbærblade. Tilsæt ½ – 1 liter vand og hvidvinen. Grøntsagerne skal være dækket af vandet. Koges i ca. 30 min. og sigtes.

Kom grønsags- og krabbefonden i gryden og giv et opkog. Smag til med fiskesauce, cayennepeber, et par dråber tabasco, salt og peber. 

Når krabbebisquen  har den ønskede smag, kommes kokosmælken i.

Den varme sommerkrabbebisque serveres med godt brød og et drys friskhakkede koriander.

Hvis I kunne tænke jer at spise de krabber, I fanger, kan I finde inspiration i opskriften her i artiklen. Det er dog vigtigt, at man kun spiser krabber fra områder med rent vand, og ikke f.eks. fra havne eller områder nær spildevandsanlæg. Derudover skal man også huske, at man skal have et gyldigt fisketegn for at fange krabber, hvis man er over 18 år. Det kan I læse mere om her. 

Krabber er havets skraldemænd

Selvom de fleste af os ser krabber om dagen, så er strandkrabber faktisk nataktive og jager bl.a. ved at  "smage"  sig frem til byttet med deres ben. Strandkrabben har nemlig nogle fine, små sansehår som den bruger til at finde mad. Når den kravler hen over bunden og strejfer noget spiseligt, så vender den sig straks mod det.

Strandkrabben er en værre slagsbror og kan nemt miste en ben under en slåskamp med en anden krabbe. Benet kommer dog tilbage, efter den har skiftet skal et par gange. Voksne krabber skifter skal ca. én gang om året.
Foto: Jakob Bredsdorff Frederiksen

Strandkrabben spiser næsten alt, hvad den kan finde på havbunden, både ådsel og affald, men når den selv jager, graver den sig ned i sandet og venter på et byttedyr som en fisk eller vandmand. Krabben graver sig også ned i sandet for at gemme sig fra de torsk, ål og ulke, der også er glade for at spise den.

For at kunne overleve rovdyrenes angreb, er krabben blevet til et af havets mest hårdføre dyr - nemlig ved at udvikle en skal. Men krabbens skal er faktisk dens skelet, et såkaldt eksoskelet eller hudskelet. Når krabben vokser, bliver den langsomt for stor til sin skal, og til sidst kravler den ud og skaber en ny. I tiden efter er krabben blød og sårbår.

Krabbens skal er dens bedste forsvar mod rovdyr. Men den hårde skal bliver hurtigt blød i et spændende eksperiment. Hør naturvejleder Jakob Bredsdorff Frederiksen fortælle mere om krabben og dens eksoskelet i klippet nedenfor.

Krabbens skal består af en stor del kalk, som man kan opløse med syre. Derefter sker der en magisk forvandling.

Det er faktisk også kun når hunkrabberne skifter skal, at krabberne har mulighed for at parre sig. Derfor kan man nogle gange se en hankrabbe bære rundt på en hunkrabbe og fodre hende, for at få hende til at skifte skal, sådan at de kan parre sig.

Det kan være svært at se forskel på han- og hunkrabber. Hunner har normalt en bredere "hale" på maven, som de bruger til at gemme deres æg. En hunkrabbe kan få op til 185.000 æg om året.
Foto: WWF Verdensnaturfonden og Louise Lave

En almindelig strandkrabbe, der er den mest udbredte art i landet, kan blive op til 10 år gammel, så hvis man beslutter sig for at slippe sine krabber fri efter fisketuren, kan det være, at man fanger den samme krabbe de næste mange somre. 

Strandkrabbens alder er dog ingenting sammenlignet med den japanske kæmpekrabbe, der kan blive op til 100 år gammel.

Link kopieret!

Seneste nyt

Det vinterlige vejr fortsætter

Foto: TV 2 Kosmopol

Natten til fredag er der igen mulighed for sne- og sludbyger samt temperaturer under frysepunktet, skriver Vejdirektoratet.

Det betyder risiko for sne- og isglatte veje, så vær opmærksom, hvis du skal ud at køre, lyder opfordringen.

Torsdag har vejr- og vejforholdene været værst på Sydsjælland, men Vejdirektoratet advarer om, at også vejene i TV 2 Kosmopols område kan være glatte, selvom de umiddelbart ser fine ud.

Link kopieret!

Historisk butik lukker i København

Specialforretningen Vesterbro Tømmerhandel lukker efter 137 år. Det skriver mediet Københavnerliv. Ifølge ejeren af butikken, Allan Lundberg, skyldes det et svigtende salg. Butikken har sidste åbningsdag den 21. december 2024.

Link kopieret!

Politikere vil sælge arena, der skulle have været nyt samlingspunkt

Foto: TV 2 Kosmopol

Der var mange planer for arenaen Royal Stage i Hillerød, som åbnede i 2020.

Men dårlig økonomi får nu Venstre til at foreslå, at fonden bag Royal Stage sætter hele eller dele af sports- og kulturkomplekset til salg. Det skriver sn.dk.

- Måske er det bedre bare at trække stikket nu, siger medlem af byrådet, Morten Bille (V), til sn.dk, efter flere andre scenarier har været oppe at vende.

Hillerød Kommune ejer ikke Royal Stage, men bidrager med et årligt tilskud på mere end 25 millioner kroner til driften.

Link kopieret!

Burgerkæde åbner endnu en restaurant

Foto: Sidsel Babenco - TV 2 Lorry

Onsdag den 27. november klokken 10 slår den svenske burgerkæde Max dørene op til kædens tredje restaurant i København.

Den nye Max skal ligge i bunden af beboelsesejendommen Kaktustårnene på Dybbølsbro. Det skriver Ekstrabladet.

Max åbnede sin første danske restaurant på Gammeltorv i København i 2013.

Link kopieret!

Justitsministeren oplevede vold i hjemmet som barn

Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix

Der skal fra samfundets side gøres mere for børn, som vokser op med fysisk eller psykisk vold.

Sådan lyder det overordnede budskab fra justitsminister Peter Hummelgaard (S), som tirsdag udkommer med bogen "Der er noget, vi skal tale om".

Peter Hummelgaard, der er valgt i Københavns Storkreds og vokset op på Amager, kommer i bogen også ind på, hvad der politisk ifølge ham bør gøres for at stoppe vold mod børn i hjemmet.

I bogen skriver 41-årige Hummelgaard, at han som barn selv oplevede vold i hjemmet, og at det var faren, som var voldelig.

Ritzau har forsøgt at få en kommentar fra Hummelgaards far, men det har ikke været muligt.

Link kopieret!

Strømmede til gratis rødvin

Kulden kunne ikke holde kunderne væk fra et glas gratis rødvin.

Der var rigtig mange, der trodsede november-kulden og mødte op foran Restaurant Bouillon på Frederiksberg torsdag eftermiddag for at få fingre i et de 500 glas gratis Beaujolais.

Det er en fransk tradition, at man den tredje torsdag i november fejrer frigivelsen af den helt unge Beaujolais Nouveau-vin, og den tradition er Restautant Bouillon hoppet med på og uddelte gratis vin og ristede kastanjer foran restauranten på Solbjergvej.

- Skål for Beaujolais og skål for kastanjer, lød det fra de fremmødte kvinder, som TV 2 Kosmopol talte med, og som syntes, det var "dejligt at nyde et glas Beaujolais midt på Frederiksberg".

- Det er jo en gammel og virkelig sjov tradition, som jeg har oplevet flere gange i Paris. Folk står gerne og småfryser lidt, men storhygger med venner og familie. Det er en tradition, jeg virkelig kan godt li', og som jeg synes, falder på et lidt tørt sted her i november, der ærligt talt ellers ikke er den mest muntre måned, sagde Bouillon-ejer Torben Klitbo tidligere på ugen til KøbenhavnLiv.

Foto:
Link kopieret!

21-årig udså sig de svageste ofre - nu er han dømt

Midt- og Vestsjællands Politi
Foto: TV 2 Kosmopol

Torsdag idømte Retten i Roskilde en 21-årig mand et års ubetinget fængsel for systematisk at gå efter ældre mennesker, som han svindlede for store beløb.

- En målrettet efterforskning fra politiets side har gjort, at vi nu har fået dømt en af de personer, som vi mener har haft en central rolle i bedragerierne, siger anklager Marutha Thayaphran fra anklagemyndigheden ved Midt- og Vestsjællands Politi.

Politiets efterforskning har vist, at den 21-årige tog ud til de ældre, efter at andre medgerningsmænd over telefonen havde givet sig ud for at være fra banken og overbevist dem om, at de skulle udlevere hævekort og koder. Derefter blev kortene afhentet hjemme hos ofrene for derefter at blive brugt i de nærmeste hæveautomater.

I alt blev 13 ældre svindlet for et samlet beløb på 193.000 kroner. I yderligere tre tilfælde forsøgte svindlerne at snyde penge fra ældre, men de fattede dog mistanke og fik kortet spærret, før der kunne hæves penge på det. Ofrene har været bosiddende i København, Greve, Skovlunde, Hillerød, Slangerup, Herlev, Søborg, Helsinge og Gentofte.

- Der tegner sig et billede af et omfattende svindelnummer. Vi kan se, at den 21-årige forinden havde søgt på "gamle navne kvinder" og "hvor bor der flest ældre. Og på den måde har de så udset sig de svageste ofre, siger Marutha Thayaphran.

Link kopieret!

Knap 300.000 danskere får flere penge

Foto: TV 2 Kosmopol

Ældrechecken bliver øget med omkring 5000 kroner, og det betyder, at 295.000 danskere kan se frem til en større check. Det har Folketinget besluttet, skriver Ekstra Bladet. I alt er der afsat 1,3 milliarder kroner til at hæve ældrechecken.

I år udgør ældrechecken 19.900 kroner.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google