Oplev naturen: Tag på vandhulssafari

Det vrimler af liv i mange af Lorrylands vandhuller, vandløb og søer. Med et hjemmelavet net i hånden, kan man komme helt tæt på de spændende dyr.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
En bro er et udmærket sted at stå, når man leder efter dyr i vandhuller.

Lige under overfladen venter en forunderlig verden.

Mange af Lorrylands vandhuller er nemlig hjem for fantastiske dyr som vårfluelarver, haletudser og vandkalve. Og tager man på vandhulssafari med et net under armen, kan både store og små få lov til at komme helt tæt på dyrene og verden under vandet. 

Det er bare fedt at gå på jagt. Overraskelsesmomentet i, hvad man får op i nettet, der er enormt mange sanser på spil.

— Mette Milner Raun, naturvejleder.

Derfor har naturvejleder Mette Milner Raun inviteret TV 2 Lorrys reporter Morten Raarup med ud på vandhulssafari, for at lære mere om vandhulsdyrenes spændende liv og om, hvordan man fanger dem på den bedste og mest skånsomme måde.

Tag selv på vandhulssafari

At tage på vandhulssafari er både enkelt og nemt, og så kan familiens helt små sagtens være med, når der ledes efter væsener i vandet. Det eneste, det kræver for at komme i gang, er en plastikbalje, nogle glas og en såkaldt "ketcher", der er et slags fintmasket metalnet med et langt skaft.

Men faktisk behøver man ikke at købe en ketcher, når man skal på vandhulssafari. Man kan nemlig nemt bygge sin egen med dele, som de fleste har liggende derhjemme. 

Et dørslag, en lang pind og noget stærk tape. Mere skal der faktisk ikke til for at lave sin egen ketcher. Se her, hvordan naturvejleder Mette Milner Raun bygger sin vandhulsketcher.

Det tager ikke mere end to minutter at lave en ketcher. Især tapen er vigtig, da den gør, at der ikke er planter og andre sager, der sætter sig fast i stripsene.

Er man på vandhulssafari med små børn, kan det være en god idé at holde sig til vandkanten, når man leder efter dyr. Større børn og voksne kan smøge bukserne op og gå længere ud i vandet, men det er en god idé at have redningsvest på. Det er vigtigt at være opmærksom på, at mange vandhuller skifter meget i dybde, og at bunden nogle steder er så blød, at man kan falde. Derfor skal man hele tiden holde øje med, hvor man går. 

Når man leder efter dyr i vandet, føres ketcheren hen over vandhullets bund. På den måde fanges flere af vandhullets dyr i det fintmaskede net. Man kan også prøve at føre ketcheren igennem vandet i forskellige højder. På den måde kan man fange flere arter. Efter hvert strøg tjekker man nettet for spændende dyr.

Der er næsten 200.000 vandhuller af varierende størrelser i Danmark, så det er bare om at vælge et og komme afsted.
Foto: TV 2 Lorry - Morten Raarup

Når de første små dyr begynder at dukke op i nettet, kan de kommes i en plastikbalje med vand fra vandhullet. I plastikbaljen er det nemmere at observere de små dyr, men faktisk kan et plastikkrus eller syltetøjsglas være endnu bedre. På den måde kan man nemlig se insektet fra alle vinkler. Det er vigtigt, at man placerer dyrene i skyggen, når man kigger på dem, ellers kan vandet blive for varmt, hvilket skader dem. 

Bliver man først bidt af vandhulssafari, kan det være sjovt at prøve at identificere hvilke dyr, man har fundet. Og selvom det kan være en smule overvældende at skulle kende forskel på alle de små dyr, så er der digital hjælp at hente. Appen SEEK kan nemlig forsøge at identificere dyret ud fra et billede. Derudover kan man også benytte sig af hjemmesiden Kriblekrable.dk, hvor man kan downloade plakater med store tegninger af de mest almindelige smådyr i ferskvand.

Her har naturvejleder Mette Milner Raun fundet en vandnymfe-nymfe. Efter et år eller to i vandet udvikler den sig til den flyvende vandnymfe, der ligner en guldsmed.
Foto: TV 2 Lorry - Morten Raarup

Nogle af de smådyr, man kan finde i vandhullerne er f.eks. rygsvømmere, vandkalvelarver, haletudser eller vårfluelarver. De specifikke arter, man finder, kommer dog an på, hvor vandhullet befinder sig. I skoven finder man f.eks. andre arter, end man gør ved et åløb tæt på en mark. 

De arter, man finder, siger dog ikke kun noget om, hvor man er, men også noget om vandets kvalitet. Nogle arter kan nemlig kun leve i meget rent vand. Slørvingelarven og vårfluelarven kræver f.eks. vand med et højt iltniveau, mens dansemyggelarven kan trives i vand uden meget ilt. Men ifølge naturvejleder Mette Milner Raun, er det dog ikke de arter, man finder, der gør vandhulssafari til en stor oplevelse.

- Det vigtigste er ikke, hvad man fanger, men selve oplevelsen af at være på jagt, siger Mette Milner Raun.

Det er vigtigt at huske, at det ikke er tilladt at tage nogen af de dyr, man finder i vandhullet, med hjem. Dyrene skal altid kommes forsigtigt tilbage i vandløbet, når man er færdig med at studere dem. Og husk også at placere dyr og vandbaljer i skyggen, så de ikke får det for varmt.

Guldsmeden kan flyve med 40 km/t og har været her i 300 millioner år

Selvom det kan være svært at se forskel på de lynhurtige luftakrobater, når de suser forbi, så findes der faktisk 53 forskellige guldsmedearter i Danmark.


De 53 arter opdeles i ægte guldsmede og vandnymfer. Man kan bl.a. se forskel på dem ved, at vandnymfer folder deres vinger ind, når de sidder stille, mens guldsmedens vinger holdes vinkelret ud fra deres kroppe, selv når de sidder stille. Derudover er vandnymfer ofte mindre end guldsmede.


Guldsmede og vandnymfer starter deres liv i søer og vandløb. Her lever de som larver og er en af vandhullets mest glubske rovdyr. Efter to til fire år kravler de ud af vandhullet og op ad planter som f.eks. siv. Her gennemgår de, hvad der kaldes for en ufuldstændig forvandling.


Den ufuldstændige forvandling står i modsætning til den fuldstændige forvandling. Der er tale om en fuldstændig forvandling, når der er et puppestadie i dyrets udvikling. I en ufuldstændig forvandling går dyret nemlig direkte fra larve til endeligt voksenstadie.


Flere af vandhullets dyr gennemgår fuldstændige forvandlinger, som f.eks. vandkalven eller vårfluen.


Når guldsmeden og vandnymfen først har fået deres vinger, lever de i gennemsnit kun et par måneder, og selvom de fortsætter med at være flyvende rovdyr, så er deres formål hovedsageligt at finde en anden guldsmed eller vandnymfe at parre sig med.


Vandnymfer parrer sig stillesiddende, mens guldsmede parrer sig akrobatisk i luften. Når arterne parrer sig udgør hannen og hunnen det, der kaldes for et parringshjul. Parringshjulet opstår, når de magernes haledele rør hinanden og ligner også et skævt hjerte.


Guldsmeden var en af de første bevingede insekter, der udviklede sig for ca. 300 millioner år siden. Siden da har de ikke ændret sig meget. Deres øjne består af op til 30.000 forskellige dele, som gør, at guldsmeden kan se 360 grader omkring sig, og selvom de i gennemsnit kun vejer omkring et gram, så kan de opnå hastigheder op til 40 km/t i timen.


Dog er guldsmeden blevet en kende mindre, siden den kom til. For 300 millioner år siden kunne den nemlig have et vingefang på op til 60 centimeter. 

Mirakuløse forvandlinger 

Rygsvømmere, skorpionstæger, skøjteløbere og stikmyggelarver. Der er et utal af fascinerende dyr at finde i Lorrylands vandhuller. Men især nogle af dyrene skiller sig ud med deres utrolige forvandlinger.

Mange af de dyr, som lever i vandhullerne har nemlig flere livsstadier og ændrer sig helt i det, der kaldes en fuldstændig forvandling. Under en fuldstændig forvandling dækker larverne sig i en skal, der kaldes en puppe, og kommer ud som et helt anderledes udseende dyr.

Vandnymfen gennemgår en ufuldstændig forvandling fra larve- til voksenstadie. Den folder sine vinger sammen, når den sidder stille, i modsætning til guldsmeden.
Foto: Ritzau Scanpix

Vandkalvelarven lever f.eks. som et aflangt larvelignende rovdyr med store kæber, indtil den bliver stor nok til at påbegynde sin forvandling. Derefter kravler den op på jorden, graver et hul og forpupper sig, inden den kommer frem som en stor rund bille. I voksenstadiet lever vandkalven stadig under vandet, og gemmer en luftbobbel under sine dækvinger for at kunne blive under vandet i lang tid.

Også vårfluelarven gennemgår en stor forvandling. Vårfluelarven er nem at genkende, men svær at finde. Den bygger nemlig et "hus" omkring sin sårbare krop af de materialer, den kan finde i vandet. Huset beskytter og camouflerer larven. Ofte kan larverne ses med huse lavet af småsten eller blade. Når vårfluelarven forpupper sig, vender den tilbage som et natsværmerlignende insekt.

Ikke alle vandhullernes insekter gennemgår en fuldstændig forvandling. Nogle som guldsmedene eller vandnymferne gennemgår det, som kaldes for en ufuldstændig forvandling. Den største forskel på de to slags forvandlinger er, at der i en ufuldstændig forvandling ikke er noget puppestadie. Larverne går altså direkte fra deres larveform til deres endelige voksenstadie.

Det tager cirka 14 uger for en haletudse at blive til en frø. I løbet af den tid udvikler den både ben, lunger og mister sin hale.
Foto: TV 2 Lorry - Morten Raarup

Det er dog ikke kun insekter, der gennemgår mirakuløse forvandlinger i vandet. Både frøer og vandsalamandere starter nemlig deres liv med gæller, men mister dem langsomt igennem deres tidlige liv, før de udvikler lunger og er klar til et liv på land.

Både haletudser, vandsalamandere, vandkalve og vårfluer er at finde i mange af Lorrylands vandhuller, så kunne I tænke jer at komme helt tæt på de fantastiske dyr, er det bare at tage ketcheren under armen og komme afsted. Uanset hvad der kommer i nettet, skal det nemlig nok blive en stor oplevelse ifølge naturvejleder Mette Milner Raun.

- Det er fedt at gå på jagt. Overraskelsesmomentet i, hvad man får op i nettet. Der er enormt mange sanser på spil: Mudderet mellem tæerne, sivene der prikker på benene, siger Mette Milner Raun, der er naturvejleder. 

Link kopieret!

Seneste nyt

Det vinterlige vejr fortsætter

Foto: TV 2 Kosmopol

Natten til fredag er der igen mulighed for sne- og sludbyger samt temperaturer under frysepunktet, skriver Vejdirektoratet.

Det betyder risiko for sne- og isglatte veje, så vær opmærksom, hvis du skal ud at køre, lyder opfordringen.

Torsdag har vejr- og vejforholdene været værst på Sydsjælland, men Vejdirektoratet advarer om, at også vejene i TV 2 Kosmopols område kan være glatte, selvom de umiddelbart ser fine ud.

Link kopieret!

Historisk butik lukker i København

Specialforretningen Vesterbro Tømmerhandel lukker efter 137 år. Det skriver mediet Københavnerliv. Ifølge ejeren af butikken, Allan Lundberg, skyldes det et svigtende salg. Butikken har sidste åbningsdag den 21. december 2024.

Link kopieret!

Politikere vil sælge arena, der skulle have været nyt samlingspunkt

Foto: TV 2 Kosmopol

Der var mange planer for arenaen Royal Stage i Hillerød, som åbnede i 2020.

Men dårlig økonomi får nu Venstre til at foreslå, at fonden bag Royal Stage sætter hele eller dele af sports- og kulturkomplekset til salg. Det skriver sn.dk.

- Måske er det bedre bare at trække stikket nu, siger medlem af byrådet, Morten Bille (V), til sn.dk, efter flere andre scenarier har været oppe at vende.

Hillerød Kommune ejer ikke Royal Stage, men bidrager med et årligt tilskud på mere end 25 millioner kroner til driften.

Link kopieret!

Burgerkæde åbner endnu en restaurant

Foto: Sidsel Babenco - TV 2 Lorry

Onsdag den 27. november klokken 10 slår den svenske burgerkæde Max dørene op til kædens tredje restaurant i København.

Den nye Max skal ligge i bunden af beboelsesejendommen Kaktustårnene på Dybbølsbro. Det skriver Ekstrabladet.

Max åbnede sin første danske restaurant på Gammeltorv i København i 2013.

Link kopieret!

Justitsministeren oplevede vold i hjemmet som barn

Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix

Der skal fra samfundets side gøres mere for børn, som vokser op med fysisk eller psykisk vold.

Sådan lyder det overordnede budskab fra justitsminister Peter Hummelgaard (S), som tirsdag udkommer med bogen "Der er noget, vi skal tale om".

Peter Hummelgaard, der er valgt i Københavns Storkreds og vokset op på Amager, kommer i bogen også ind på, hvad der politisk ifølge ham bør gøres for at stoppe vold mod børn i hjemmet.

I bogen skriver 41-årige Hummelgaard, at han som barn selv oplevede vold i hjemmet, og at det var faren, som var voldelig.

Ritzau har forsøgt at få en kommentar fra Hummelgaards far, men det har ikke været muligt.

Link kopieret!

Strømmede til gratis rødvin

Kulden kunne ikke holde kunderne væk fra et glas gratis rødvin.

Der var rigtig mange, der trodsede november-kulden og mødte op foran Restaurant Bouillon på Frederiksberg torsdag eftermiddag for at få fingre i et de 500 glas gratis Beaujolais.

Det er en fransk tradition, at man den tredje torsdag i november fejrer frigivelsen af den helt unge Beaujolais Nouveau-vin, og den tradition er Restautant Bouillon hoppet med på og uddelte gratis vin og ristede kastanjer foran restauranten på Solbjergvej.

- Skål for Beaujolais og skål for kastanjer, lød det fra de fremmødte kvinder, som TV 2 Kosmopol talte med, og som syntes, det var "dejligt at nyde et glas Beaujolais midt på Frederiksberg".

- Det er jo en gammel og virkelig sjov tradition, som jeg har oplevet flere gange i Paris. Folk står gerne og småfryser lidt, men storhygger med venner og familie. Det er en tradition, jeg virkelig kan godt li', og som jeg synes, falder på et lidt tørt sted her i november, der ærligt talt ellers ikke er den mest muntre måned, sagde Bouillon-ejer Torben Klitbo tidligere på ugen til KøbenhavnLiv.

Foto:
Link kopieret!

21-årig udså sig de svageste ofre - nu er han dømt

Midt- og Vestsjællands Politi
Foto: TV 2 Kosmopol

Torsdag idømte Retten i Roskilde en 21-årig mand et års ubetinget fængsel for systematisk at gå efter ældre mennesker, som han svindlede for store beløb.

- En målrettet efterforskning fra politiets side har gjort, at vi nu har fået dømt en af de personer, som vi mener har haft en central rolle i bedragerierne, siger anklager Marutha Thayaphran fra anklagemyndigheden ved Midt- og Vestsjællands Politi.

Politiets efterforskning har vist, at den 21-årige tog ud til de ældre, efter at andre medgerningsmænd over telefonen havde givet sig ud for at være fra banken og overbevist dem om, at de skulle udlevere hævekort og koder. Derefter blev kortene afhentet hjemme hos ofrene for derefter at blive brugt i de nærmeste hæveautomater.

I alt blev 13 ældre svindlet for et samlet beløb på 193.000 kroner. I yderligere tre tilfælde forsøgte svindlerne at snyde penge fra ældre, men de fattede dog mistanke og fik kortet spærret, før der kunne hæves penge på det. Ofrene har været bosiddende i København, Greve, Skovlunde, Hillerød, Slangerup, Herlev, Søborg, Helsinge og Gentofte.

- Der tegner sig et billede af et omfattende svindelnummer. Vi kan se, at den 21-årige forinden havde søgt på "gamle navne kvinder" og "hvor bor der flest ældre. Og på den måde har de så udset sig de svageste ofre, siger Marutha Thayaphran.

Link kopieret!

Knap 300.000 danskere får flere penge

Foto: TV 2 Kosmopol

Ældrechecken bliver øget med omkring 5000 kroner, og det betyder, at 295.000 danskere kan se frem til en større check. Det har Folketinget besluttet, skriver Ekstra Bladet. I alt er der afsat 1,3 milliarder kroner til at hæve ældrechecken.

I år udgør ældrechecken 19.900 kroner.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google