Vi fandt den hypede kinesiske pandekagemand - det tog kun to dage
Omme bag Hovedbanegården kan man være heldig at støde på ham, den kinesiske pandekagemand, der fra sin madvogn tilbereder en ægte Tianjin-klasssiker.
- Prøv oppe ved Nørreport, siger indehaveren af den kinesiske købmand i Colbjørnsensgade. De kender ham godt; pandekagemanden.
Oplev-redaktionen leder efter den kinesiske pandekagemand. Han er muligvis den bedst bevarede gastronomiske hemmelighed i København, på trods af, at han har trillet rundt med sin lille madvogn siden 2017.
Hvorfor er han en hemmelighed, spørger du?
Fordi han er svær at finde. Han har ingen fast adresse og er ikke på sociale medier.
Man kan ikke spore ham, ikke skrive til ham: Hey, hvor er du i dag? Han er som en kat, der kommer og går efter behag.
Jeg er vant til, at alle, der sælger street food, har en instagramkonto med tydelige åbningstider og en opdatering om dagens placering.
Sådan opererer den kinesiske pandekagemand ikke.
Jagten fører også forbi Bubble Tea-butikken på Nørreport Station. Her kender de ham også godt.
- Nogle gange er han på Strøget, måske nede ved Louis Vuitton eller ved Lego?, siger de.
Jeres udsendte bruger to dage på at cykle rundt i København og lede efter pandekagemanden.
Jagten slutter på andendagen, samme sted som den begyndte i Colbjørnsensgade.
Pludselig er han der bare.
Med en blanding af mine sørgelige kinesiske sprogevner, noget engelsk og noget gebrokkent dansk, laver vi en aftale om, at han skal være samme sted om to dage, fordi jeg vil lave et interview.
Han er ikke god til dansk - jeg er ikke god til kinesisk
Halvdelen af mit kinesiske ordforråd er bandeord. Det er ikke brugbart i denne situation. Derfor har jeg en tolk med.
Og når jeg siger tolk, mener jeg min tante.
Med hendes hjælp får vi forklaret ingredienserne i Tianjin-pandekagen.
Selve pandekagen består af mungbønnemel. Mungbønner er bitte små, grønlige bælgfrugter, som er rige på protein.
Ovenpå pandekagen kommer æg, kinesisk purløg, der er tykkere og kraftigere i smagen end traditionel purløg, sesamfrø, chili og to hjemmelavede saucer - en rød og en sort.
Den røde sauce er lavet på fermenteret tofu.
Den sorte sauce er lavet på fermenterede sorte bønner. Er man ikke vokset om med fermenteret tofu og sorte bønner, lyder det ikke rart. Men her er man nødt til at stole på, at den kinesiske pandekagemand ved, hvad han laver. Han har trods alt været kok i over 30 år.
Til sidst kommer der liu tiao i pandekagen. Det er friturestegte brødstænger, der er populære som morgenmad i Kina.
Alt bliver bedre, når der tilsættes et friturestegt element. Det er en naturlov.
En klassiker fra Tianjin med et tvist
Det viser sig, at den kinesiske pandekagemand i virkeligheden hedder Jing Xing.
Han er 65 år og kommer fra Tianjin i Kina.
Opskriften på pandekagen er den originale opskrift. Han laver den fuldstændig, som den laves i Tianjin. Dog med én lille forskel - et tvist om man vil.
Jing Xing tilsætter ærter, som er malet til mel i pandekagedejen.
Man kan ikke smage det, når man spiser den, men når den steger på varmepladen, kan man fornemme en duft af ærter.
Han forklarer, at ærterne er direkte inspireret at H. C. Andersens eventyr Prinsessen på Ærten. Kinesere elsker H. C. Andersen højere end noget andet folkefærd på jorden.
Ærterne er Jing Xings personlige hyldest til mødet mellem dansk og kinesisk kultur, forklarer han.
Fra restaurant til madvogn
Han har boet i Danmark i 31 år, fordi han blev inviteret herop for at arbejde på en kinesisk restaurant.
Det er også derfor, hans dansk ikke er så godt. Man lærer ikke dansk af at stå i et køkken år ud og år ind, forklarer han.
I sin tid i København, har han både lavet mad til Dronningen efter en nytårstale. Det kan man se på nogle fotografier, der er hænger på siden af madvognen.
Han har også medvirket i kinesisk stats-tv i et indslag sammen med Kronprins Frederik, der handlede om at sætte Danmark på kinesernes verdenskort.
Han lavede mad til Grevinde Alexandra, første gang hun var i København, dengang hun bare hed Alexandra Manley.
Og da Michael Jackson var i København i 1997, fik han bragt Jing Xings mad til hotellet.
Han har lagt skiftende restauranters køkkener bag sig nu. De sidste fem år, har han trillet sin vogn rundt i København.
Måske er det ikke så mærkeligt, at man har brug for forandring, hvis man har stået i et køkken siden midten af 90'erne.
En madvogn uden fast adresse og uden faste åbningstider må give en form for frihed.
Kunderne, siger han, er alle slags mennesker.
- Danskere, udlændinge, unge, gamle, politibetjente. Selv tyvene kommer her.
På spørgsmålet om det ikke er svært at drive en forretning, hvis kunderne aldrig ved, hvor han er, svarer han meget filosofisk:
- Hvis det er skæbnen, at de skal finde mig, så finder de mig. Ligesom du gjorde.