Hannah får klamme sex-beskeder: "Sorte piger er bedst til at sutte pik"
Hannahs hudfarve udløser grænseoverskridende seksuelle tilnærmelser: - Man bliver ikke set som et individ, men som en slags (..) Det er voldsomt, siger forsker.
22-årige Hannah Busk sidder på en bar i København. Hun har slået sig ned sammen med en fremmed fyr, og snakken går om studie, arbejde, og hvad man ellers kommer ind på af emner, når man vil lære hinanden at kende.
Da de to unge københavnere taler om at følges hjem, oplever Hannah Busk dog, at situationen tager en pludselig og uventet drejning.
- Han begynder at hviske alt muligt i mit øre, husker hun:
- Han siger, at sorte kvinder er det flotteste i verden, at han gerne ville have små børn med afrohår, og at jeg bare skulle være hans afroslave derhjemme, fortæller hun.
Hannah Busk er adopteret fra Etiopien, men det er ikke noget, hun normalt skænker en tanke.
Det ændrer situationen dog på øjeblikkeligt, og hun rejser sig for at gå sin vej.
Se video i bunden af artiklen
Hun er ikke alene
Hannahs historie er langt fra enestående, lyder det fra Mira Skadegård, der forsker i racisme og diskrimination ved Aalborg Universitets Center for Kultur og Læring.
Hannah Busk er én af mange, der fortæller forskeren om fordomme og nedgørende seksualiseringer møntet på deres hudfarve eller etnicitet.
Mira Skadegård støder faktisk på seksuelle forventninger til racialiserede personer, næsten hver gang hun interviewer dem i sit arbejde:
- Du vil nok have svært ved at finde nogen, der ikke har oplevet racistiske eller diskriminerende oplevelser på det her felt, siger Mira Skadegård til TV 2 Lorry.
- Man bliver ikke set som et individ, men som en slags. Og forventet at gøre som en slags. Og det er voldsomt, forklarer hun.
Dropper dating-app på grund af racistisk "flirt"
Hannah Busk har også mødt racistiske kommentarer på datingapps og sociale medier, hvor hun fortæller at have modtaget beskeder som: "Jeg har hørt, sorte piger er bedst til at sutte pik. Sandt eller falsk?" og "Black lives matter, so I won't choke you in bed".
- De får mig til at føle mig meget ... anderledes. Hvilket jeg sjældent gør. Jeg glemmer faktisk tit, hvilket er meget mærkeligt, at jeg er sort. Jeg er vokset op i en hvid familie og har boet i Danmark hele mit liv. Men det gør, at jeg bliver opmærksom på, at jeg er sort. Og der er forskel på at være sort og være hvid, fortæller hun.
I dag er hun ikke længere på Tinder - blandt andet fordi hun var træt af de grænseoverskridende beskeder.
Forsøgt købt til sex
Man kan også støde på fortællinger som Hannah Busks i andre medier, hos Everyday Sexism Project Danmark og på sociale medier.
Èn af dem, som TV 2 Lorry har talt med, er 29-årige Lili Ly. Hun frygter hadefulde beskeder i sin indbakke, og TV 2 Lorry har derfor accepteret at udelade hendes fulde navn, som vi er bekendte med.
Hun har oplevet kommentarer i byen som: "Jeg kan helt vildt godt lide thailændere" og "Jeg har aldrig været sammen med én fra Thailand". Hun er ikke fra Thailand, men har rødder i Vietnam.
- At blive dømt på forhånd er bare ikke fedt, siger Lili Ly.
Hun har også oplevet fordomme som, at "alle asiatiske kvinder er stramme forneden". Og en mand, der ud af det blå skrev et ordspil til hende om, at hun var en "temptASIEN".
Både hun og Hannah Busk fortæller, at fremmede har forsøgt at købe sex af dem på gaden.
- Det er så, hvad det er. Men jeg synes, folk er meget insisterende og bliver ved: "Jamen, hvor meget skal du have: 500, 600, 700?" siger Hannah Busk.
- Hvilket er super ærgerligt, hvis man lige har haft en super fed tur i byen, og man så skal gå hjem derfra og føle sig ulækker, forkert eller anderledes, forklarer hun.
Forsker: Diskrimination kan sagtens være "velmenende"
I tilfælde hvor afsenderen ikke har haft onde hensigter, kan man ifølge Mira Skadegård tale om "velmenende diskrimination".
Hun forklarer:
- Så længe vi siger det på en fed måde, eller så længe vi siger: "Jamen jeg synes lidt, du er lækker", "Jeg vil have dig" eller "Jeg er interesseret i at komme i kontakt med dig", så er det positivt. Og vi forstår ikke, at diskrimination også kan ske i en positiv ramme.
Overgangen fra kompliment til flirt og over i racisme er da heller ikke nødvendigvis helt skarp, hvis du spørger Hannah:
- Det er lidt en gråzone at finde ud, helt hvor grænsen går. Noget af det er jo også en personlig grænse, siger hun.
TV 2 Lorry spørger Hannah, hvad vil hun svare folk, der måtte kommentere på sociale medier, at kvinder kan blive seksualiseret uanset hudfarve:
- Der er også hvide kvinder, der bliver udsat for sexisme. Jeg tror måske bare, at det er dobbelt, at man har begge dele (både sexistiske og racistiske kommentarer, red.), siger hun.
Og hvad så med de folk, der måtte mene, at hun bare burde lukke ørerne for det?
- Så skal jeg gøre noget. Jeg skal ignorere det. Eller jeg skal blive bedre til at sige fra. I stedet for, at vi siger: Måske skal vi som samfund sørge for, at de mennesker, der er ude for de her ting, bliver passet på, og at vi er nødt til hjælpe i de situationer, lyder hendes opråb.
- Jeg ser mig selv som et rimelig stærkt menneske. Jeg kan tage det meste. Men jeg har enormt svært ved at sige noget, når jeg står i den slags situationer.
_