12-årige: Derfor elsker vi likes - og sletter, hvis vi får for få
Det har en stor betydning, om andre liker ens opslag, lyder det fra to 12-årige. Ifølge sociolog og forfatter Anette Prehn er omgivelsernes accept altafgørende, når børn og unge færdes på de sociale medier.
12-årige Lea og Sally fra København er meget opmærksomme på likes og følgere på musically - et populært socialt medie for de helt unge, hvor man skaber sine egne musikvideoer.
De tøver ikke med at slette deres videoer hvis de ikke når det antal likes, de forventer:
- Det er pinligt, hvis vi ikke får nok likes, lyder det fra de to piger, som fortsætter:
- Mange likes er det samme som anerkendelse og popularitet, og få likes ødelægger ens selvtillid.
De to piger mener, at man er forpligtet til at like sine venners billeder på de sociale medier, og hvis man ikke gør det, kan det forårsage knas i forholdet.
Man føler sig set igennem likes
Anette Prehn er sociolog og forfatter til en række bøger om hjernens spilleregler og beskæftiget sig meget med børn og unges brug af sociale medier.
Hun er ikke i tvivl om, at mange unge søger størstedelen af deres bekræftelse på de sociale medier:
- Ved at få likes føler man sig set, og man føler en glæde over, at der er nogle, der har lagt mærke til én. Det går hen og bliver en vane, at man har brug for bekræftelsen om, at man er god nok på de sociale medier, siger hun til TV 2 Lorry.
En verden venter
Samtidig opforderer hun børn og unge til at bruge mindre tid på de sociale medier og komme ud og opleve den virkelige verden, hvor en accept ikke foregår med et like over en skærm:
- Der er en verden, der venter på, at I kan bidrage med noget, lyder hendes opsang.
12-årige Lea og Sally er klar over, at for meget brug af de sociale medier kan være usundt og ødelægge ens selvtillid:
- Man skal passe på med ikke at blive dannet af de sociale medier. Man kommer nemt til at glemme sig selv, hvis man hele tiden går op i, hvad andre synes, slutter de to piger.