Når 40.000 medarbejdere fra på mandag 6. december skal kunne fremvise et gyldigt coronapas, så melder der sig flere spørgsmål.
Et af dem er; hvordan skal det foregå?
Sådan lød det i hvert fald fra Louise Mønster, der er sygeplejerske og fællestillidsmand på Rigshospitalet, til TV 2 Lorry tirsdag aften:
- Jeg kunne jo godt tænke mig, at de, der udsteder de her ordre, tager et ansvar om at udstikke ens retningslinjer, og at der følger noget økonomi med, så det ikke bliver en bureaukratisk løsning, der skal løses lokalt.
Frygter ikke konflikter
Men ifølge Region Hovedstaden lægges der op til, at håndteringen af coronapas netop skal løses lokalt:
- Det er netop fordi, der er stor forskel på, hvordan en regionsgård – et administrativt miljø fungerer, og hvordan det fungerer på en arbejdsplads som et stort hospital er. Derfor bliver vi nødt til at lægge det op til en lokal implementering, siger Kirstine Vestergård Nielsen, direktør for HR og Uddannelse hos Region Hovedstaden, til TV 2 Lorry.
- Men kan det ikke komme til at skabe nogle konflikter, hvis I gør det på forskellige måder, og så er der nogen, der får nys om, at et sted blev en sendt hjem uden løn, og et andet sted blev vedkommende ikke sendt hjem uden løn?
- Jeg tror ikke, at det bliver så konfliktfyldt. Langt de fleste har jo et coronapas her i Region Hovedstaden. Langt de fleste er vaccinerede. Så er der enkelte, der ikke er vaccineret, fortæller Kirstine Vestergård Nielsen og uddyber:
- På alle vores arbejdspladser er der mulighed for at blive testet, så der er gode muligheder ude i systemet. Vi holder hele tiden øje med det og sammenstemmer også ift. om der er noget, der skal justeres.
Beslutningen om at indføre krav om coronapas kommer ovenpå den lov, som Folketinget vedtog den 25. november 2021. Her fik cheferne på mange danske arbejdspladser mulighed for kræve fremvisning af et gyldigt coronapas, når deres medarbejdere møder på job.
Jeg tror, det kommer til helt at give sig selv på mandag, hvordan vi kommer til at indføre det
Nu skal de forskellige afdelinger så finde ud af, hvordan de vil administrere den nye regel på mandag.
Scandic Hotels: Nemt at implementere
Ifølge regionen regner de hverken med, at der skal ansættes folk udefra til at tjekke coronapas, eller at det kommer til at gå ud over arbejdstiden eller patienterne. Ifølge dem er det tillidsbåret, men hvordan det konkret kommer til at foregå er endnu uvist.
- Jeg tror, det kommer til helt at give sig selv på mandag, hvordan vi kommer til at indføre det. Men som så mange andre ting i den her coronapandemi, så er det et nyt greb, så vi skal finde en smooth måde at gøre det på – også i Region Hovedstaden, siger siger Kirstine Vestergård Nielsen.
Regionen er ikke den eneste arbejdsgiver, der kræver gyldigt coronapas fra medarbejderne. Det gør man også på Scandic Weber på Vesterbro i København, som er en del af en af landets største hotelkæder Scandic Hotels, hvor der er ansat knap 2000 medarbejdere.
Vi har kun hørt meget, meget få sager, hvor der lige var nogen, der lige skulle vænne sig til, at sådan her var det altså fra nu
Hos Scandic Hotels er der også risiko for at blive hjemsendt uden løn, hvis man ikke kan fremvise gyldigt coronapas, og det har de gode erfaringer med.
- Det er faktisk gået nemt med at implementere. Vi har kun hørt meget, meget få sager, hvor der lige var nogen, der lige skulle vænne sig til, at sådan her var det altså fra nu. Men langt størstedelen har taget positivt imod det, og synes faktisk vi bare passer på dem, siger Ole Høgh, der er distriktsdirektør, Distrikt Øst hos Scandic Hotels, til TV 2 Lorry.
Hos Region Hovedstaden holder man fast i kravet om coronapas, så længe covid-19 betragtes som en samfundskritisk sygdom.
_