Ambulancereddere kæmper med stress – nye tal afslører trist tendens
En ny undersøgelse viser, at det står skidt til blandt ambulanceredderne, der oplever traumatiske hændelser dagligt og et støt stigende arbejdspres. Det bekymrer fagforening.
Det står skidt til blandt landets ambulancereddere.
Otte ud af ti ambulancereddere overvejer at forlade faget helt. Seks ud af ti reddere mener, at jobbet går ud over deres psykiske vé og vel - og syv ud af ti siger, at jobbet går ud over familielivet.
Det er resultatet af en ny undersøgelse fra Reddernes Fagforening blandt 717 af Danmarks 3500 ambulancereddere, der er dybt bekymrede for udviklingen i deres fag, lyder det fra fagforeningen.
- Vi er ret triste over at se resultatet af undersøgelsen, men omvendt kommer det heller ikke bag på os, for vi har haft kendskab til nogle tidligere undersøgelser, der har vist præcist det samme, uden at der egentligt er blevet gjort noget ved det, siger Kristian Goul-Jensen, der er fagkonsulent i Reddernes Fagforening til TV 2 Lorry.
- Særligt i Region Hovedstaden ser man problematikken nu, siger fagkonsulenten.
Netop det kan Emil Moll Staunsager, der selv er ambulanceredder hos Hovedstadens Bredskab, selv genkende.
I forbindelse med TV 2 Lorrys dækning af ambulancereddernes arbejdsforhold den seneste uge, fortalte redderen torsdag, hvordan han og hans kolleger må arbejde under et støt stigende arbejdspres, og at deres dagligdag er stærkt præget af mangel på hænder.
Når Emil Moll Staunsager endelig har fri efter at have arbejdet fra enten 7 til 19 eller 19 til 7, så er hans fritid domineret af forskellige symptomer på stress - det kan være dårlig søvn, en kort lunte over for sine børn og hjertebanken, fortæller han.
Foto: Privatfoto/Trine Bishop
- Vi tager turene og oplevelserne med hjem, hvis vi ikke får mulighed for at snakke om det eller tid til at absorbere det, når vi er på arbejde. Det er jo ting, jeg tager med hjem, siger Emil Moll Staunsager, da TV 2 Lorry fredag taler med ham igen.
- Det er frustrationer, stress og jag, og jeg hører radioen, og jeg sover dårligt om natten. Det er alt sammen ting, der kommer til at gå ud over familielivet.
Undersøgelsen viste, at otte ud af ti reddere overvejer at forlade deres fag helt - og Emil Moll Staunsager er blandt dem.
Skal man standse den udvikling, er man nødt til at tage et seriøst kig på det arbejdspres, der præger reddernes dagligdag. Det mener Bo Netterstrøm, der er læge, seniorforsker og ekspert i stress og kender til redderes arbejdsforhold.
Han påpeger, at redderne hver dag ser traumatiske hændelser i deres arbejde - det kan være lemlæstede mennesker, mennesker, der dør i bilulykker, eller mennesker, der er blevet udsat for grov vold. Derfor er ambulanceredderne i risiko for at udvikle stress, forklarer han.
- Redderne har en høj tærskel for, hvad de kan tåle af traumatiske hændelser. Det er de uddannet til - men der er ingen tvivl om, at det er vigtigt, at arbejdspladsen sørger for, at rammerne er i orden og ikke øger presset, siger han til Reddernes Fagforening i en pressemeddelelse.
- Det handler om at være god til at planlægge, prioritere og strukturere arbejdet, så man f.eks. mindsker det arbejdspres, der hviler på redderne, siger han.
Og ambulanceredder Emil Moll Staunsager har også selv et bud på, hvordan man kan løse problemerne.
- Man kan sænke presset på ambulancerne og tænke lidt mere i, hvordan vi kan gøre det her mere effektivt. Ambulancer skal altså ikke være effektive 12 timer i streg. De skal ligge i beredskab. De skal være klar til, når der sker noget, siger han.
TV 2 Lorry har forsøgt at få en kommentar til undersøgelsen fra Region Hovedstaden, men det har ikke været muligt.