Ballade om våben i lufthavn: Fyrede bagageportører genansat
Tre bagageportører får deres job tilbage, efter at de tidligere på året blev fyret på grund af nye regler om håndtering af bagage med våben.
Tre bagageportører i SAS Ground Handling (SGH) får deres job tilbage efter ballade om håndtering af bagage med våben i Københavns Lufthavn (CPH).
Det er konklusionen efter et forlig indgået mellem 3F og SAS, skriver Fagbladet 3F.
- Vi er meget tilfredse med, at det er lykkedes at omplacere dem, så de ikke er i kontakt med de jagtvåben, som det typisk drejer sig om, siger Henrik Bay-Clausen, formand for 3F Kastrup, til Fagbladet 3F.
Fest med rockere
Sagen stammer fra starten af året, hvor politiet ændrede praksis i forhold til håndhævelsen af regler om håndtering af våben for bagageportører i SGH. Det betød, at de ansattes tilladelse til at flytte rundt med våben-dele kan inddrages, alene fordi de engang har været til en fest med nogle i rocker-miljøet. Eller fordi de er blevet snuppet af politiet, fordi de havde lidt hash på sig. Altså uden at have brudt straffeloven.
Oveni denne krævede SAS, at samtlige ansatte i SGH skal have tilladelse til at arbejde med våben-bagage. Også selvom mange af arbejderne efter 3F's opfattelse slet ikke kommer i kontakt med våben. Det førte til, at omkring 10 ansatte mistede jobbet.
Godt tilfredse
3F har ført sag for syv medarbejdere i Afskedigelsesnævnet. I et forlig er tre af disse altså nu blevet genansat. Resten har fået ny arbejde, er flyttet, eller ønsker af andre grunde ikke at få jobbet tilbage. De har fået godtgørelser på mellem 25.000 og 90.000 kroner.
- Vi er godt tilfredse med, at SAS har erkendt, at de ikke pludselig bare kan fyre medarbejdere, der har arbejdet i lufthavnen i årevis uden problemer. Og at man skal have et varsel, når der kommer til at gælde andre kriterier for, hvornår man må være ansat, siger Henrik Bay-Clausen.
Ingen yderligere kommentarer
Til gengæld har 3F i forliget accepteret SAS' krav om, at man fremadrettet skal have transporttilladelse til våben for at arbejde i SGH.
SAS ønsker ikke at forholde sig til sagen:
- Vi kan bekræfte, at vi har indgået et forlig, men har ingen yderligere kommentarer, lyder det fra Randi Aggerholm Baasch, chef for intern kommunikation i SAS.