Børns Vilkår advarer mod app
'Din farfar og storebror fortjente at dø'. Beskeder som denne har en 15-årig pige i 8. klasse modtaget gennem det sociale medie Ask.fm.
Især anonymiteten er skyld i den grove tone på det populære Ask.fm, som unge typisk bruger via en app på deres mobiltelefon eller tablet. Det mener både Red Barnet og Børns Vilkår. De vurderer ifølge Politiken, at digital mobning eskalerer på det omdiskuterede medie, der i England er blevet sat i forbindelse med flere teenageres selvmord.
Hos Børns Vilkår anbefaler man de unge helt at droppe Ask.fm, siger chef for børnetelefonen Bente Boserup til Politiken.
»Det går lige i hjertet på et barn, når de ikke ved, hvem der har sendt beskederne. De kan kigge rundt på deres klassekammerater og være usikre på, hvem de kan stole på«.
Ask.fm har eksisteret siden 2010 og har 150 millioner brugere globalt, og netværket er »eksploderet« blandt danske teenagere i løbet af den seneste måned, siger Jon K. Lange, der er seniorrådgiver i Red Barnet og foredragsholder i digital mobning.
»Det er helt klart en app, der volder problemer i øjeblikket. Appen har ry som en mobbe-app og er mere voldsom end andre sociale medier, fordi man ikke skal stå til regnskab«, siger Jon K. Lange til Politiken.
Red Barnet har flere gange har spurgt Ask.fm, om de sammen skulle udarbejde vejledninger mod mobning, men uden at få svar.
Ask.fm afviser kritikken, med henvisning til at der på deres hjemmeside er vejledning for god opførsel. Desuden har firmaet ansat personale til at spore ondskabsfulde beskeder, skriver Ask.fm's kommunikationsafdeling i London i en mail til Politiken.