Farlig skønhedstrend vokser blandt unge: "Alle gør det"
Solariebrug er blevet moderne igen, svarer fire ud af ti unge i en ny undersøgelse.
De unge ved det godt.
De er udmærket klar over, at solariebrug kan give hudkræft.
Alligevel synes flere og flere unge, at det er moderne at bade sig i det blålige UV-lys.
Det viser en ny undersøgelse om unges solvaner, som Kræftens Bekæmpelse står bag.
Her svarer 39 procent af de adspurgte 15-25-årige, at det er moderne at gå i solarie. Og noget tyder på, at andelen er endnu højere i Region Hovedstaden, da 44 procent af de adspurgte hovedstadsboere er af samme overbevisning.
Det er en markant stigning i forhold til tidligere undersøgelser. I 2015 var det eksempelvis 24 procent, der mente, at solarier var moderne.
- Vi er oppe imod noget, der er rigtig svært at kæmpe imod, og det er modetrends, siger Christine Lind Tybring, specialkonsulent i Kræftens Bekæmpelse, til TV 2 Kosmopol.
- Vi kan gøre en masse for at råbe op omkring, hvor farligt det er, men hvis noget er moderne, så er det i højere grad det, som unge lytter til og handler efter. Og lige nu ser vi desværre en trend med at have solbrun kulør.
Afhængig af solarie
16-årige Michelle Tanweer og Elif Kilic er ikke overraskede over udviklingen. De går selv begge i solarie, og det gør stort set alle på deres gymnasium i Albertslund, mener de - både drenge og piger.
- Man ved jo, at det er en trend, så man vil gerne være med på moden. Trenden er nu, at man er brun både om vinteren og om sommeren, siger Michelle Tanweer til TV 2 Kosmopol.
Hun var 14 år, da hun første gang var i solarie. Dengang gjorde hun det sammen med en veninde, fortæller hun. I dag tager hun oftest sol inden arrangementer, eksempelvis når hun skal til en fødselsdag eller til sidste skoledag.
- Jeg er begyndt at stoppe lidt, fordi jeg ved, at det får én til at se ældre ud, og at det kan skade huden rigtig meget, siger Michelle Tanweer.
Hendes gymnasieveninde Elif Kilic går i solarie hver anden dag i 15-20 minutter. Hun var også 14 år, første gang hun tog sol.
- Jeg er blevet afhængig af det. Den brune farve giver mig selvtillid, siger hun.
- Jeg tænker godt over konsekvenserne. Jeg får også lidt dårlig samvittighed bagefter. Hvis der sker mig noget, så ved jeg jo, at det var mit eget problem.
Meget alvorligt
Christine Lind Tybring fra Kræftens Bekæmpelse kan godt forstå, at det kan være svært som ung ikke at hoppe med på bølgen, når den solbrune hud trender. Men det bekymrer hende, at der er sket en stigning i antallet af unge, der ser solarier som moderne.
Ifølge Kræftens Bekæmpelse bør solarier være forbudt for personer under 18 år.
- Jeg tror desværre, at man ofte har en følelse af udødelighed, når man er ung, og det kan føles rigtig vigtigt at passe ind, siger hun.
- Men det er sådan, at solariebrug er særligt skadeligt for børn og unge, og det øger risikoen for modermærkekræft, som er en rigtig alvorlig sygdom, der kan være dødelig, hvis den ikke bliver opdaget i tide.
Christine Lind Tybring tror ikke, at alle unge forstår, hvor alvorligt modermærkekræft kan være. Måske tror de, at det er noget, man bare kan få skåret væk.
Men så nemt går det ikke altid. Hvis du er uheldig, vil kræften sprede sig til dine organer. I gennemsnit dør 270 mennesker om året af modermærkekræft.
- Hvis man rigtig gerne vil have den her solbrune kulør, skal man huske, at der er nogle alternativer, som ikke har en kræftrisiko, såsom spraytan og selvbruner, siger Christine Lind Tybring.
Makeup dækker ikke
Gymnasieveninderne Isabella Heidemann og Helene Jensen fra Vestskoven Gymnasium går også i solarie. Det er der mange, der gør, oplever de.
De synes dog ikke, at det som sådan er moderne.
- Men det er moderne at have en flot, solbrun kulør. Det behøver bare ikke at være fra solarie, siger 18-årige Isabella Heidemann.
17-årige Helene Jensen fortæller, at hun går i solarie hver anden dag i 20 minutter.
- Men jeg har ikke gjort det i sådan tre dage nu, siger hun og lader forstå, at det er lang tid.
- Man vil gerne være brun, især om vinteren, hvor man bliver lidt bleg. Så er det rart at have lidt kulør.
Isabella Heidemann gik også i solarie hver anden dag sidste vinter, men da hun oplevede at få pigmentforandringer, gør hun det ikke så meget i år, fortæller hun.
- Jeg tænker mere over konsekvenserne nu, hvor jeg kan se det i min pande. Det kan man ikke bare lige dække med makeup, siger hun.
- Jeg synes ikke, at det er særlig sejt at gå i solarie. Jeg gør det kun, når jeg har perioder, hvor jeg ikke lige orker selvbruner. Man vil jo bare gerne være brun.