Mange lokalpolitikere udsættes for vold og chikane: DF'ers bil smadret
Fire ud af ti medlemmer i landets kommunalbestyrelser og regionsråd har oplevet chikane, hærværk, trusler eller vold viser ny undersøgelse.
Chikane, trusler, hærværk og vold.
Landets lokalpolitikere lægger ryg til det hele. Og det gør dem ikke bare mere påpasselige i den politiske debat, men giver dem både stress og søvnbesvær, skriver Berlingske.
Resultatet står at læse i en ny stor spørgeskemaundersøgelse fra Økonomi- og Indenrigsministeriet, Kommunernes Landsforening (KL) og Danske Regioner, der blev sendt ud til politikerne kort før jul.
I undersøgelsen er samtlige landets 2670 kommunalbestyrelses- og regionsrådsmedlemmer blevet spurgt om deres oplevelser med krænkelser. Halvdelen har svaret. Godt 42 procent har været udsat for én eller flere krænkelser.
Angreb på folkestyret
Den hyppigste krænkelse er chikane. Hver tredje af politikerne har således oplevet falsk rygtespredning, chikanerende e-mail, SMS'er, telefonopkald og grove beskeder på Facebook.
Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) lægger ikke skjul på, at han havde håbet på et mere positivt resultat af rundspørgen. Han kalder slet og ret krænkelserne for angreb på folkestyret.
- Man skal huske på, at en trussel, hærværk eller chikane mod vores lokale og regionale folkevalgte er et angreb på vores folkestyre. Danmark har et af verdens stærkeste demokratier, men skal vi også have det i fremtiden, kræver det, at folk har lyst til og mulighed for at gå ind i politik, siger han til Berlingske.
DF'ers bil blev smadret
Et eksempel på en politiker, der er blevet chikaneret er Freja Södergran, regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden for Dansk Folkeparti.
Så sent som i januar blev hendes kampagnebil ødelagt for anden gang. Nu har hun pillet DF-mærkaterne af den.
Foto: Privatfoto
- Det viser jo, at jeg har ret i, at der er noget galt visse steder i vores demokrati. Folk burde forstå, at de har rigeligt med muligheder for at ytre deres modstand mod mig - uden at ødelægge mine ejendele.
Undersøgelsen viser, at lokalpolitikere også udsættes for det, der er værre end chikane. Hver sjette har været udsat for trusler. Den hyppigste er truslen om at ødelægge den pågældende politikers omdømme.
Samme andel har været udsat for hærværk. Ofte mod valgplakater, men også på køretøjer.
Cirka to procent har været udsat for vold - ofte i form af skub eller spyt i det offentlige rum. Krænkelserne rammer generelt lige mange mænd som kvinder, og krænkerne er som oftest almindelige borgere.
/ritzau/