Mark vil stoppe svindelmails med gratis tjeneste
32-årige Mark Rees-Andersen sagde sit velbetalte job op, for lancere en gratis tjeneste, der skal stoppe svindlere online.
Vi har sikkert alle prøvet at modtage en sms eller en e-mail, som vi ikke helt kunne vurdere, om var ægte eller ej. Og hvis man bare en enkelt gang vurderer forkert, kan det koste dyrt.
Svindel på internettet er et stigende problem, og det vil 32-årige Mark Rees-Andersen til livs. Han har netop lanceret den gratis tjeneste StopSvindel.nu, hvor alle danskere kan tjekke om den mail eller sms, de har modtaget er fup.
- Jeg har været iværksætter, siden jeg var 16 år, men jeg ville meget gerne lave noget, der gav mening, og som hjalp folk. Jeg synes, der manglede en tjeneste som denne, og det giver utrolig stor mening for mig personligt, siger den 32-årige iværksætter til TV 2 Lorry, der sagde sit velbetalte job op for at starte siden.
Mark Rees-Andersen har tidligere siddet i Danske Banks innovationsafdeling, hvor det for alvor gik op for ham, hvor omfattede problemet med svindelmails og -sms'er er.
Siden er gratis
Lige nu er tjenesten gratis for forbrugerne, og det er meningen, at det skal forblive sådan. Derfor tjener Mark Rees-Andersen på nuværende tidspunkt ikke penge på siden, men tanken er, at de efterhånden får samlet nok data ind, som får en vis værdi for eksempelvis banker og offentlige myndigheder.
Sådan fungerer tjenesten
Hvis du har modtaget en e-mail, som du mistænker for at være svindel, sender du ganske enkelt e-mailen videre til stop@svindel.nu. Herefter modtager du svar på, om mailen er falsk eller ej.
- Vi har it-specialister, der vurderer alle nye mails og sms'er for at sikre om det er fup eller ej. Hvis vi modtager flere ens mails og sms'er er det automatiseret, forklarer Mark Rees-Andersen.
Hvis du modtager en sms, som du er i tvivl om, skal du tage et skærmbillede af sms'en, og sende billedet til stop@svindel.nu. Herefter kører Mark Rees-Andersen og it-specialisterne billedet gennem et analyseprogram og vurderer efterfølgende.
Fup beskeder kan koste dyrt
Det kan være en dyr affære, hvis du klikker på et falsk link i en sms eller e-mail. Derfor opfordrer Mark Rees-Andersen til, at man aldrig klikker, hvis man er i tvivl.
- Lad vær', hvis du bare er det mindste i tvivl. Offentlige myndigheder sender normalt slet ikke links ud på sms, så reglen er, at man ikke skal klikke på det, siger han og tilføjer:
- Nogle svindlere er blevet så snedige, at så snart du klikker på linket, låser din telefon, og du kan ikke få den tilbage, før du har betalt en pengesum.
Du kan læse mere om intiativet og få gode råd på stopsvindel.nu.