Massiv underbemanding på regions fødegange: "Det er ikke forsvarligt"
Mens jordemødre i Region Hovedstaden skal afvikle deres ferie over sommeren, kommer ekstraordinært mange børn til verden. Faggruppen, der i forvejen mangler omkring 50 ansatte, er bekymret.
Tilføjelse
Der stod tidligere at:
Jane Dahl fremviser en vagtplan for jordemødrene på Hvidovre Hospital via sin telefon.
- Nu har jeg bare taget søndag i uge 30 som et eksempel. Her møder vi to fastansatte jordemødre ind dagvagt - og en i aftenvagt og en i nattevagt.
Og hvor mange skulle I have været?
- I hvert fald 10, siger hun.
Vi har tilføjet følgende:
Det betyder dog ikke, at de kun er fire jordemødre på arbejde den pågældende dag. De vagter der ikke er besat af det faste personale søges nemlig dækket af vikarer.
Region Hovedstaden oplyser, at der på den pågældende dag er vagtsat 6 jordemødre, og at de stadig forsøger at dække resten af vagterne. De oplyser også, at den normerede bemanding er 9 og ikke 10.
Jane Dahl fremviser en vagtplan for jordemødrene på Hvidovre Hospital via sin telefon.
- Nu har jeg bare taget søndag i uge 30 som et eksempel. Her møder vi to fastansatte jordemødre ind dagvagt - og en i aftenvagt og en i nattevagt.
Og hvor mange skulle I have været?
- I hvert fald 10, siger hun.
Det betyder dog ikke, at de kun er fire jordemødre på arbejde den pågældende dag. De vagter der ikke er besat af det faste personale søges nemlig dækket af vikarer.
Region Hovedstaden oplyser, at der på den pågældende dag er vagtsat 6 jordemødre, og at de stadig forsøger at dække resten af vagterne. De oplyser også, at den normerede bemanding er 9 og ikke 10.
Men der altså pres på fødegangene rundt omkring på Region Hovedstadens fire fødeafdelinger i hovedstadsområdet.
Der kommer nemlig ekstra mange børn til verden henover sommeren, hvor jordemødrene i samme periode skal afvikle ferie, og det efterlader en faggruppe - der i forvejen mangler omkring 50 kollegaer - hårdt prøvet.
- Vi er bekymrede for, hvad vi møder ind til, når vi går på arbejde. Hvor travlt er der? Hvor mange er der på vagt? Kan vi yde den behandling, vi skal og vil?, siger Jane Dahl.
Hun arbejder som jordemoder på Hvidovre Hospital, hvor hun også er tillidsrepræsentant for selv samme faggruppe, og hun fortæller, at der alene i den kommende uge er 43 ubesatte vagter af i alt 210.
Det er altså hver femte vagt, der ikke er dækket ind, forklarer hun.
- Vi har i lang tid sagt, at vi er på vej mod afgrunden. Men vi står i den nu. Vi står lige præcis i der, hvor vi faktisk tænker, hver dag vi går på arbejde, at det er ikke forsvarligt, hvad vi byder familierne under de her forhold, siger hun.
Bekymret for medarbejderflugt
Det er dog ikke kun familierne, hun er bekymret for. Hun fortæller også, at det store arbejdspres kan få konsekvenser for de ansatte.
- Der er en uro omkring, hvad det her får af konsekvenser på den lange bane. Vi er bekymrede for, hvor mange kollegaer, vi skal miste til opsigelser og sygemeldinger, fordi rammerne er, som de er. Det er rigtig hårdt at være i, når man faktisk bare gerne vil passe sit arbejde, siger Jane Dahl.
Hvidovre Hospital er langt fra det eneste hospital, hvor vagtplanlæggerne har svært ved at få sommerens vagtplan til at hænge sammen.
- Der er personalemangel på alle fødestederne i Region Hovedstaden i mere eller mindre grad, siger Sus Hartung.
Hun er forkvinde for hovedstadskredsen i Jordemoderforeningen.
Og selvom det måske ikke står lige slemt til på alle afdelinger, så påvirker afdelingerne hinanden.
- Hvis man mangler ressourcerne på Hvidovre, så flytter man de fødende til andre afdelinger i Regionen og så får man ressourcemangel der, siger Sus Hartung.
Tilbagevendende problem
Ifølge Sus Hartung er der hver sommer problemer med at bemande fødegangene i Region Hovedstaden. Hun mener derfor, at regionen ikke har gjort nok for at afværge problemet.
- Når man på gentagne opfordringer ikke tager den her sommerproblematik alvorligt og vi samtidig har 50 vakancer (ledige stillinger, red.), så har man ikke handlet præventivt, siger hun.
Sus Hartung kritiserer blandt andet regionens beslutning om at sløjfe den såkaldte FEA-ordning (frivilligt ekstra arbejde). Det er en ordning, som giver et ekstra tillæg, som jordemødrene kan få for at tage ekstra vagter i særligt pressede perioder.
- Når du sidder i en situation, hvor du i hvert fald har 50 vakancer plus de flere antal fødende om sommeren plus afvikling af sommerferie, så skaber det bare en alt for stor belastning, og det fjerner også jordemødrenes incitament til at yde en ekstra indsats, siger hun.
Derfor mener Sus Hartung, at det var en fejl at afskaffe FEA-ordningen fra den 1. april.
- Det havde været mest optimalt at lade FEA-ordningen forsætte frem til den 1. september, så de nyuddannede jordemødre der starter til august kunne blive kørt ind først, siger hun.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Efter efter protester fra jordmøderne på Hvidovre Hospital, blev ordningen dog genindført på lige netop det hospital.
Jakob Hendel, der er vicedirektør på Hvidovre Hospital, mener dog ikke, at det er en holdbar løsning.
- FEA-ordningen er ikke nogen god løsning. Jeg er klar over, at der er noget monetær motivation i det. Men det er jo dybest set er det jo at bede personalet om at arbejde mere, end vi kan forvente af dem, siger han til TV 2 Kosmopol.
Sus Hartung mener heller ikke, at FEA-ordningen er en langsigtet løsning. Og en langsigtet og holdbar løsning er der brug for, mener hun.
- Sommerproblematikken er et tilbagevendende problem som vi ikke har fået en ordentlig løsning på endnu, siger Sus Hartung.
Bør være på forkant
Jordemoderen Jane Dahl håber ligeledes, at Region Hovedstaden vil kæmpe for at komme den tilbagevendende sommerproblematik til livs.
- Måske skal man hvert år, et halvt år før sommeren kommer, se på, hvordan sommervagtplanen ser ud, og om der er særlige forhold, vi skal forholde os til. For eksempel hvor mange fødsler, vi forventer og så videre. Jeg vil mene, at der er behov for, at man er mere på forkant, siger Jane Dahl.
Noget skal der i hvert fald ske, hvis ikke hun skal miste glæden ved sit fag.
- Jeg er glad for at gå på arbejde som jordemoder, for jeg har gode kollegaer, og jeg har en god lokal ledelse, men når rammerne er, som de er, bliver det svært at blive ved med at holde til det, siger Jane Dahl.
TV 2 Kosmopol ville gerne have forholdt regionrådsformand Lars Gaardhøj (S) kritikken op spurgt, hvad regionen vil gøre for, at jordmøderne ikke står i samme situation til sommer næste år.
Lars Gaardhøj (S) har ikke haft mulighed for at stille op til interview.