Minister vil oprette den akuttelefon, som Field's-skytte ikke kunne ringe til
112 og de regionale lægevagter skal kunne hjælpe mennesker ved akut psykisk sygdom døgnet rundt, hvis det står til indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V).
I 16 minutter ventede en 22-årig mand den 3. juli 2022 forgæves på at komme igennem til Psykiatrifondens rådgivningslinje.
Men linjen var ferielukket, og en fejl betød, at den 22-årig fejlagtigt endte i en ikke-eksistensen telefonkø.
Et kvarter senere gav manden op og lagde på. Herefter bevægende han sig ind i storcenteret Field's, hvor han åbnede ild.
Skyderiet endte med at koste tre mennesker livet, mens flere andre blev såret.
Overstående scenarie blev sidste år beskrevet i forbindelse med retssagen mod den 22-årige mand, der blev kendt skyldig i at stå bag skydiet i Field's.
Han er psykisk syg og vurderet til at have været sindssyg i gerningsøjeblikket. Af samme grund blev han dømt til anbringelse på Sikringsafdelingen i Slagelse uden fastsat tidsgrænse.
Hvorvidt konsekvenserne havde været mindre, hvis rådgivningslinjen ikke havde været lukket, og den på det tidspunkt 22-årige mand var kommet igennem, er uvist.
Men i fremtiden skal en ny akuttelefon kunne hjælpe mennesker med psykisk sygdom døgnet rundt.
Det skriver Sundhedsministeriet torsdag i en pressemeddelelse.
Spørg Os
Hvad undrer du dig over i hovedstadsområdet? Stil dit spørgsmål her +_
Det er på baggrund af anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen, at indenrigs- og sundhedsminister, Sophie Løhde (V), lægger op til, at akutnummeret 112 og de regionale lægevagter fremover skal kunne hjælpe mennesker ved akut psykisk sygdom døgnet rundt.
- Vi har desværre set, at det kan få fatale konsekvenser, at mennesker i dyb krise ikke kan få den nødvendige hjælp. Det bliver vi nødt til at gøre noget ved. Og derfor skal vi have en landsdækkende psykiatrisk akuttelefon, der kommer hele landet til gavn, og hvor sundhedsfaglige døgnet rundt på alle årets dage kan hjælpe og for eksempel henvise til akutte behandlingstilbud eller sende akut psykiatrisk udrykning, siger indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde i pressemeddelelsen.
Bredt politisk flertal bag aftale
Sidste år indgik regeringen og alle folketingets partier en fælles psykiatriaftale. I den forbindelse blev der blandt andet lagt vægt på, at der skulle være mindre tvang i psykiatrien, og oprettes en national psykiatrisk akuttelefon.
Af torsdagens pressemeddelelsen fra Sundhedsministeriet fremgår det, at ministeren nu vil invitere aftalepartierne bag psykiatriaftalen til et møde i begyndelsen af det nye år.
Her skal man på baggrund af Sundhedsstyrelsens faglige oplæg drøfte modeller for den nye nationale psykiatriske akuttelefon.
Med psykiatriaftalen blev der afsat 112,5 millioner kroner i 2025 og 150 millioner kroner i 2026 og frem til en psykiatrisk akuttelefon – herunder styrkelse af eksisterende eller nye behandlingstilbud, der kan visiteres til. Efter de politiske drøftelser vil regionerne fra 2025 gradvist skulle udrulle den nye akuttelefon.