Over 300 nye sygeplejersker på vej til Region Hovedstaden
Regeringen og Danske Regioner indgår aftale om 1000 flere sygeplejersker. En stor del af disse skal ansættes i Region Hovedstaden.
Regeringen leverer nu på et af Socialdemokratiets store valgløfter: 1000 nye sygeplejersker er på vej ud på de danske sygehuse. 500 af dem kommer allerede i år, og de resterende 500 følger trop næste år.
Det er resultatet af en aftale, der netop er indgået mellem regeringen og Danske Regioner med opbakning fra Dansk Sygeplejeråd.
Med aftalen udmøntes 300 millioner kroner i 2020 og 600 millioner kroner årligt fra 2021, der blev afsat med finanslovaftalen for 2020.
Over 300 flere sygeplejersker til Region H
Puljen er fordelt mellem regionerne med 94 millioner kroner til Region Hovedstaden i 2020 og 188 millioner kroner i 2021.
Det svarer til cirka 314 sygeplejersker (årsværk, red.) ekstra i Region Hovedstaden - fordelt med 157 i 2020 og yderligere 157 i 2021.
Det oplyser regionen i en mail til TV 2 Lorry.
- Jeg er rigtig glad for, at vi har fået lavet denne her aftale. Det betyder jo, at pengene kommer ud, og vi kan gå i gang med at ansætte sygeplejersker allerede her tidligt i år, siger Socialdemokratiets Sophie Hæstorp Andersen, der er regionsrådsformand i Region Hovedstaden, til TV 2 Lorry.
Region Hovedstaden har i dag cirka 11.000 sygeplejersker. I forbindelse med at der skal ansættes yderligere cirka 314 sygeplejersker, er regionen endnu ikke gået i gang med at tage stilling til, hvilke områder, der skal rekrutteres til, og hvor behovet for flere sygeplejersker er størst.
- Det er det, vi nu vil kaste os over. Men jeg er selvfølgelig rigtig glad for, at der er en anerkendelse af, at der er behov for flere medarbejdere i vores sundhedsvæsen. Der bliver jo løbet rigtigt stærkt mange steder, siger Sophie Hæstorp Andersen.
Flere sygeplejersker skal op på fuld tid
I dag er knap halvdelen af landets 38.000 sygeplejersker på deltid. 10 procent af dem er på deltid imod deres vilje, viser en undersøgelse fra Dansk Sygeplejeråd.
Noget af det, regionerne derfor vil skrue på, er, at alle stillinger, der bliver slået op fremover, vil være på fuld tid. Og i december annoncerede Danske Regioner også, at alle sygeplejesker og sosu-assistenter fra 2020 får ret til at gå op på fuld tid, hvis de ønsker det.
- Vi har tidligere undersøgt området og kan se, at det særligt er i Nordsjælland og på nogle udvalgte områder, at vi har mange sygeplejersker på deltid. Så det har vi fokus på i samarbejde med Dansk Sygeplejeråd, hvordan kan gøre det mere attraktivt at vælge et fuldtidsjob og sikre, at flere stillinger slås op som fuldtidsstillinger, siger Sophie Hæstorp Andersen.
En stor opgave venter
Pengene fra regeringen skal også være med til at bane vejen, så dem, der kommer ind på sygeplejerskeuddannelsen, også ender ude i jobs på sygehusene.
Der er lav arbejdsløshed blandt sygeplejersker. (Under én procent, red.) Derfor har en stor del af debatten handlet om, hvorvidt det overhovedet er muligt at finde 1000 nye sygeplejersker.
- Det er ikke en hemmelighed, at det her ikke bare er et spørgsmål om at lave nye stillingsopslag. Der skal virkelig arbejdes for, at vi får skaffet de her 1000 flere sygeplejersker, sagde Grethe Christensen fra Dansk Sygeplejeråd ifølge TV 2 tidligere på dagen ved et doorstep ved Finansministeriet, hvor hun var flankeret af finansminister Nicolai Wammen (S), regionernes formand, Stephanie Lose (V) samt sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke og social- og indenrigsminister Astrid Krag.
Grethe Christensen mener, at det i høj grad handler om at gøre noget ved arbejdspresset ude på landets hospitalsafdelinger, sådan så sygeplejerskerne ikke forlader faget og også kan holde til at være på fuld tid i det.
- Det er en stor opgave, vi kommer på, lød det også fra Danske Regioners Stephanie Lose, da den nye aftale blev præsenteret tidligere i dag.
- Ledighedskøen for sygeplejersker er ikke lang. Derfor gør vi selvfølgelig også i regionerne vores overvejelser om, hvordan vi kan bidrage til at løse den her opgave, siger hun ifølge TV 2.
Indsatsen begynder på sygeplejerskeuddannelserne, der skal arbejde på at få flere til at gennemføre studiet. Som det er i dag, bliver hver fjerde sygeplejerskestuderende aldrig færdig med studiet. Det er 1000 studerende årligt, man taber.
Derfor har regeringen for nylig afsat 44 millioner til regionernes arbejde med at mindske frafaldet på uddannelsen. Der skal blandt andet skabes bedre introforløb til de nyuddannede og bedre sammenhæng i praktikforløbene, så de studerende ikke får et chok, når de går fra bøger og teori til virkeligheden ude på sygehusene.