Tivolis julemarked er blandt verdens bedste: Her er 15 andre, du kan besøge
Der er masser af julemarkeder i TV 2 Lorrys sendeområde i år. Vi giver dig her en guide til en række af dem.
Nu er det snart tid til at finde kravlenisserne frem, trække nissehuen ned om ørerne og lune hænderne på en kop gløgg.
Alt sammen på et bagtæppe af Whams "Last Christmas" eller MC Einars "Jul det' cool".
For højtidernes højtid nærmer sig med hastige skridt.
Og med det også de mange traditionsbundne julemarkeder, der typisk trækker en hob af familier, som trænger til at få julehyggen helt ind under nissehuen.
Her er hovedstadens julemarkeder altså helt med oppe i verdenseliten.
Det mener i hvert fald det amerikanske medie CNN, der forleden kårede Tivolis julemarked som et af verdens bedste.
Julemarkedet i Tivoli er dog langt fra det eneste, du kan besøge i hovedstadsområdet.
Så "fra alle os, til alle jer" - her er TV 2 Lorrys udpluk af de julemarkeder, man kan lægge vejen forbi i vores sendeområde.
Jul i gode gamle Tivoli
Den historiske park slog dørene op den 15. august 1843, og meget jul er oprandt siden da. Man må derfor have tiltro til, at der formentlig er helt styr på, hvad der skal til for at få det bedste ud af Jesu fødsel. Erfaringen er i hvert fald til stede.
Også i år vil der være et overdådigt juletraktement, når man bevæger sig gennem haven - både for øjet i form af det kønne julelandskab, og så selvfølgelig for maven i kraft af honningkager, æbleskiver, risengrød og marcipan.
"Juletræerne skinner i smukke farver, funklende lys lyser op i den mørke tid, og boderne bugner med julegodter", skriver Tivoli på deres hjemmeside.
Tivoli holder åbent fra klokken 11.00 til 22.00 på hverdage og til 23.00 i weekenden. Vær dog opmærksom på, at er der lukket juleaftensdag.
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Eksotisk marked på Christiania
Julemarkedet i Den Grå Hal på Christiania er en tilbagevendende tradition siden 1970'erne, hvor Staden blev til.
Selv skriver Den Grå Hal da også, at det er "det smukkeste og mest eksotiske marked nord for Alperne".
Der er åbent alle dage fra den 9. december til og med den 20. december, og det er altså fra klokken 12.00 til 20.00. Dog med det forbehold, at der er farvel og på gensyn næste år klokken 18.00 den sidste dag i åbningsperioden.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Designer-julemarked
I stedet for at pudse dine Georg Jensen-julekugler fra forrige århundrede blanke, er der god sandsynlighed for, at du kan give dine private juleornamenter en gedigen overhaling på Design Museum Danmarks julemarked.
Her kan man nemlig investere i - eller nøjes med at opleve - "unikaværker og designprodukter fra nogle af Danmarks dygtigste kunstnere indenfor smykkedesign, keramik, tekstil, glas, tekstil og grafik".
Derudover kan man også hilse på designere og kunsthåndværkere og høre om historierne bag værkerne, står der på respektives hjemmeside.
Herligheden kan opleves i weekenden fra fredag den 2. december til og med søndag den 4. december fra cirka 12.00 til 17.00 Når man det ikke i første omgang, kan man den efterfølgende weekend kigge forbi fredag den 9. til søndag den 11. december i samme tidsrum.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Marked på Højbro Plads - en afstikker fra strøgturen
Højt fra Højbro Plads' grønne top lige mellem Storkespringvandet på Strøget og Absalons statue ved Christiansborg - i hjertet af Kongens København - er der igen i år julemarked.
Her kan du møde julemanden, se pyntede juletræer, lade dine øjne genskinne i mere end 300.000 funklende julelys og nyde både tørt og vådt til ganen i de mange opstillede boder. En begivenhed, der ifølge arrangøren "trækker flere hundrede tusinde gæster til fra ind- og udland".
Markedet løber fra den 4. november til den 21. december.
Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Kongens Nytorv i (næsten) fuld julevigør
Tag ungerne i hånden, husk nissehuerne og list ned på Kongens Nytorv. Her er der nemlig 3D-lysinstallationer og mulighed for at "shoppe originale gaver", skriver arrangøren.
Som regel er der også mulighed for at kaste et blik over på Hotel D'Angleterre, der plejer at udsmykke facaden med ægte dansk julehygge. Hotel D'Angleterre vil dog ikke tænde for deres historiske julebelysning i denne omgang på grund af den verserende energikrise.
Det er muligt at kigge forbi julelysshow på Kongens Nytorv fra den 4. november og helt frem til den 21. december. Det er gratis.
Foto: Bjarke Ørsted/Ritzau Scanpix
Decembermarked i Demokrati Garage
I de rå garagebygninger i Nordvest ligger der et alternativt lille kreativt område med koncertsted, bageri, værksted og butikker. Og altså også julemarked - eller decembermarked, som de kalder det.
Der vil være boder med smykker, kunsthåndværk og genbrug. I baren kan du få et glas gløgg, og så kan du prøve at lave dit eget bæredygtige julepynt.
Det foregår på Rentemestervej 57 fra klokken 11 til 16.
Jul på Fasangården
I Frederiksberg Have ligger den gamle, smukke bygning Fasangården, der til daglig er restaurant. I år pynter de gårdspladsen op med lys, gran og juletræer, når de hver søndag i advent inviterer på gløgg og æbleskiver.
De skriver, at julemanden kommer forbi og laver julelege for børn og barnlige sjæle, og så kommer Claus Meyer og tænder juletræet. Der bliver også lige tid til en fællessang.
Det foregår hver søndag i advent i Frederiksberg Have fra 13 til 16.30
Markedsdage på Værnedamsvej og Tullinsgade
Flere kalder Værnedamsvej for 'Københavns Paris', og med de mange hyggelige fortovsrestauranter er det da ikke helt ved siden af.
Hvert år holder den kendte gade julemarked, hvor både de lokale butikker og andre stiller boder op og sælger delikatesser og brugskunst.
I år foregår det lørdag den 3. december fra klokken 09 til 17.
Finders Keepers designmarked
Det smukke, gammelt vaskeri på Amager forvandles til et stemningsfuldt designermarked. Du kan gå på opdagelse blandt 70 boder, hvor både upcoming og mere etablerede designere sælger ud af deres ting.
Finders Keepers har efterhånden bevist sig selv som et af landets førende designmarkeder, og deres julemarked er ret populært. Der er nogle få First Access-billetter til salg til dem, der vil allerførst ind, og ellers kan billetter købes til 50 kroner.
Det foregår den 2., 3. og 4. december i Fabrikken For Kunst og Design på Sundholmvej 46.
Jul på slottet i Gentofte
Glem alt om Nat King Cole-jul i storbyen, og tag en tur i slæden til mere landlige omgivelser, nemlig Bernstorff Slot.
Her vil 90 udstillere både inde i salene og ude i teltene byde velkommen til - efter slottets egen vurdering - "et af Danmarks flotteste julemarkeder". Brugskunst, julepynt, delikatesser, dekorationer og julegodter serveret i slottets nyklassicistiske rammer er noget af det, som gæsterne kan gnide sig i julelufferne over.
Man skal dog være hurtig, for det er en engangsforestilling fra fredag den 18. november klokken 14.00 til 19.00, lørdag den 19. november mellem klokken 10.00 og 16.00 samt søndag, den 20. november, i tidrummet 10.00 til 16.00.
Det koster 30 kroner at opleve hele herligheden.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
En herskabelig jul på Grønnessegaard i Hundested
Julen på Grønnessegaard Gods kommer i år til at stå i ungernes og naturens tegn.
For både Doktor Pjuskebusk - Sebastian Klein - og naturformidleren fra DR Ramasjang, Gustav Urth, gæster Nissehulen på godset.
Man kan også tage en tur i veteranbilen eller traktoren, mens de voksne køber en rødgran til stuen i godsets gårdsplads.
Allerede den sidste weekend i november – lørdag og søndag fra klokken 10.00 til klokken 17.00 - kan man komme forbi godset.
Arkivfoto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Byrådssal i domkirkebyen inviterer indenfor
I omegnen af 979 år efter at "Barn Jesus i en krybbe lå", mener man, at Harald Blåtand grundlagde Roskilde ved at lade en kirke og sandsynligvis en kongsgård opføre. Om det præcis var på Stændertorvet, hvor blandt andet Roskilde Domkirke og Den Gamle Byrådssal i dag ligger, er dog ikke helt sikkert.
Sikkert er det dog, at "stadeholderne og de frivillige på julemarkedet i Den Gamle Byrådssal glæder sig til lun gløgg, søde æbleskiver og julemusik, samt duften af gran og brændte mandler fra julekalaset på Stændertorvet".
Der er åbent den 19. og 20. november 2022 - lørdag og søndag klokken 10.00 til 17.00, og det koster kun næstekærlighed at træde indenfor.
Foto: Mogens Ladegaard/Ritzau Scanpix
Ho-ho-Holger Danske spiller op til julejazz og gospelkoncerter
Selvom det er 22 år siden, at "Jul på Kronborg" kørte over skærmen for første gang, så bliver der i den grad også jul på Kronborg Slot i år.
Der er nemlig julemarked, shopping, koncerter, jazz, børneværksted og højtlæsning på renæssanceslottet. Julemanden får - i en i forvejen travl tid - endnu mere at se til, da han også lægger vejen forbi.
Hvis man ikke længere tror på ham, kan man tage sig en kop gløgg og nyde julejazzen eller gospelkoncerterne.
Julemarkedet er åbent den 26. og 27. november samt 3. og 4. december i tidsrummet 10.00 til 17.00.
Foto: Thorkild Jensen
Vikingejul i Frederikssund
Vikinger i det 21. århundrede fejrer også julens - og måske især lysets genkommen. Det er hvert fald tilfældet for de moderne vikinger, der holder til på Vikingepladsen i Frederikssund.
Derfor inviterer de til lysfest og vintermarked, hvor man kan skyde med bue og pil ved Runestenen og se lysene - de analoge af slagsen - blive tændt i Midgård.
Der vil foruden gløgg og kakao blive serveret pandekager, pølser, røget ål og stegte saltsild. Og man kan da også investere i en julegave af for eksempel pileflet, hvis man vil.
Det foregår lørdag den 10. december 2022 klokken 12.30 til 17.00.
Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Bakken tænder lys i mørket
Om det bliver til en reel sneboldskamp som i Disneys Juleshow, hvor Anders And bekriger sine nevøer Rip, Rap og Rup, er lidt betinget af, om der er sne i vejrprognoserne hos TV 2 Vejret i år. Men der er i hvert fald konkurrence om de julefanatiske gæsters gunst mellem de to stolte forlystelsesparker i hovedstadsområdet, Dyrehavsbakken og Tivoli.
For den 25. november inviterer verdens ældste forlystelsespark for femte år i træk indenfor til sneklædte træer, underholdning og lysinstallationer.
Bakkens mekaniske rensdyr, Svend, Knud & Valdemar, skruer op for julestemningen med deres julesange, og Nissebanden underholder med en musicalforestilling for hele familien i revyteltet. Og så kommer den stakkels, travle Julemand naturligvis også.
Bakken forventer, at op mod 100.000 mennesker vil lægge vejen forbi i juleperioden, og derfor er det fornuftigt, at der er åbent fredag til søndag fra den 25. november til den 18. december, samt i juledagene den 19. til 22. december.
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Jul på Værftets madmarked
De gamle værftshaller i Helsingør er i dag fyldt op af streetfood-boder, og op til jul bliver der også plads til brugskunst, malerier, delikatesser og andre ting til salg.
De ellers rustikke bygninger vil blive fyldt om med julepynt, musik og duft af gløgg fra klokken 11 til 17.
De teaser også for, at julemanden måske kommer til at kigge forbi.
Det foregår på Ny Kronborgvej 2 i Helsingør de 26. og 27. november samt 3. og 4. december.