V: Privathospitaler skal forkorte ventetid til migrænebehandling

Venstre i regionsrådet vil bekæmpe lange ventetider til migrænebehandling med privat konkurrence. Professor bakker op om ideen, men Socialdemokraterne, Konservative og Radikale siger nej.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Dorte Lyhne lider af migræne og må ligesom hundredvis af andre patienter i hovedstadsregionen vente i mere end et år på at komme i behandling med en ny og effektiv medicin.
Foto: Henning Macdonald Due/ TV 2 Lorry

Når smerterne er værst, kaster Dorte Lyhne op. 

Hun har lidt af invaliderende migræne i de seneste ti år, men ligesom hundredvis af andre migrænepatienter i hovedstadsregionen må hun vente i mere end et år på at komme i behandling med en ny og effektiv medicin. 

- Jeg synes, det er urimeligt, at jeg ikke kan få den medicin, når jeg præcis ved, at den virker for mig, siger hun.

I Region Hovedstaden har regionsrådet for nylig besluttet at øremærke 10 millioner kroner ekstra om året til blandt andet at nedbringe ventetiden til Dansk Hovedpinecenter ved Rigshospitalet, Glostrup. 

Det er det eneste hospital i hovedstadsregionen, hvor patienter som Dorte Lyhne i dag kan komme i behandling med den nye medicin - de såkaldte CGRP antistoffer - der koster omkring 50.000 kroner om året per patient og viser god effekt hos syv ud af 10 patienter.

Mere privat behandling

Venstre i Region Hovedstadens regionsråd var med til at stemme aftalen igennem, men partiet mener alligevel, at de øremærkede millioner godt kunne være blevet brugt bedre.

- En af de ting, man godt kunne have kigget på, var, om man kunne sende nogle af disse patienter ud i det private og se, om vi kunne bruge pengene bedre og hurtigst muligt for afviklet de her ventelister, siger Christine Dal, der er regionsrådsmedlem for Venstre.

Men forslaget vækker ikke jubel hos regionsrådets socialdemokrater.

- Det, synes jeg, er helt skørt, siger regionsrådsmedlem Leila Lindén (S), der er næstformand for regionsrådets sundhedsudvalg.

- Vi har en velfungerende hovedpineklinik i Glostrup med dygtige folk, der sagtens kan behandle flere, hvis de får penge til medicin. Og så er det da tåbeligt ikke at udnytte det system, man har, siger hun.

De Konservative i regionsrådet er som udgangspunkt positivt indstillet overfor privat hospitalsbehandling, lyder det fra regionsrådsmedlem og formand for sundhedsudvalget, Christoffer Buster Reinhardt (K).

Hvis jeg kunne få den medicin, som virker, ville det gøre en stor forskel. Ikke bare for mig, men for hele samfundet. Jeg ville ikke have sygedage fra mit arbejde, og jeg ville ikke skulle melde fra til sociale arrangementer med min familie

— Dorte Lyhne, migrænepatient

Men lige i tilfældet med migrænebehandling mener partiet ikke, at privat behandling kan løse problemet med de lange ventetider.

- Den medicin, der gives til migrænebehandling, er så højt specialiseret, at det skal foregå på Dansk Hovedpinecenter i Glostrup. Vi kigger dog på, om vi kan lægge det ud på vores akuthospitaler, så behandlingen kan foregå lidt tættere på patienterne. Men ifølge Sundhedsstyrelsen må vi ikke lægge behandlingen ud på privathospitaler, siger han.

Samme melding lyder fra Karin Friis Bach, der sidder i regionsrådet for Radikale Venstre. 

- Jeg har ikke noget imod private hospitaler, men lige i den her konkrete sag kan vi så ikke bruge private til at løse opgaven med den her behandling, siger Karin Friis Bach.

Argument holder ikke

Men ifølge Jes Søgaard, der er professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet, holder det argument ikke.

- Hvis vi kigger på den lange bane, mener jeg ikke argumentet holder. Læger, der er ansat på en privat klinik, eller selv ejer den, er underkastet de samme lægefaglige reguleringer fra Lægemiddelstyrelsen og Sundhedsstyrelsen, som overlæger er på et offentligt sygehus, siger han.

Overfor TV 2 Lorry bekræfter Lægemiddelstyrelsen, at både offentlige og private hospitaler må udskrive migrænemedicinprodukterne Aimovig og Ajovy med CGRP antistofferne.

Det er oplagt at sende nogle af disse hovedpinepatienter i offentlig behandling, fordi de står med meget komplekse problemstillinger. Men patienter med mindre komplekse problemer kunne man sagtens sende ud i privat regi

— Christine Dal, regionsrådsmedlem (V)

Jes Søgaard mener, det giver god mening at sende en del af migrænebehandlingen ud til private hospitaler.

- Jeg tror, der er meget vanetænkning i det her hos både politikerne og lægerne. Lægerne vil ofte have det hele samlet ét sted, men borgerne bor jo spredt udover hele regionen, siger han.

Christine Dal forestiller sig konkret en model, hvor private behandlingstilbud målrettes en del af migrænepatienterne.

- Det er oplagt at sende nogle af disse hovedpinepatienter i offentlig behandling, fordi de står med meget komplekse problemstillinger. Men patienter med mindre komplekse problemer kunne man sagtens sende ud i privat regi, siger hun.

Den løsning er Jes Søgaard på bølgelængde med.

- Det giver mening at have hovedpinecentrets hovedklinik på Rigshospitalet, Glostrup, fordi centret er førende på området. Men i stedet for at bruge alle pengene dér på én stor afdeling, kunne man for eksempel have tre-fire klinikker i privat regi rundt omkring i regionen, siger han.

Afgørende behandling

For Dorte Lyhne er det afgørende, at hun får behandling og ny medicin hurtigt. 

De piller, hun tager mod anfaldene i dag, virker ofte ikke, når migrænen melder sin smertefulde ankomst to til tre gange om ugen.

- Jeg får kvalme, og min krop føles, som om jeg har influenza. Jeg har ondt alle vegne. Jeg tænker ikke klart, og min arbejdsintensitet er reduceret med 30 procent. Det er svært, når man går på arbejde og skal få det til at hænge sammen, siger hun.

Hun forstår godt, at politikerne er nødt til at prioritere. Men hun mener, det giver god mening at investere nogle flere penge i den behandling, som kan give hende livet tilbage.

- Hvis jeg kunne få den medicin, som virker, ville det gøre en stor forskel. Ikke bare for mig, men for hele samfundet. Jeg ville ikke have sygedage fra mit arbejde, og jeg ville ikke skulle melde fra til sociale arrangementer med min familie, siger Dorte Lyhne.

Link kopieret!

Seneste nyt

Se her, hvad The Beatles autografer fra dansk koncert blev solgt til

Foto: Bruun Rasmussen

For 60 år siden, den 4.juni 1963, spillede The Beatles deres eneste koncert nogensinde på dansk jord i KB-hallen i København.

I den forbindelse fik en tidligere medarbejder på det tidligere B&W værft signeret et koncertprogram af John Lennon, Paul McCartney og George Harrison samt den midlertidige trommeslager Jimmie Nicol.

Nu har det signerede program været på auktion, og tirsdag aften blev det solgt for 60.000 kroner.

- Det signerede program har vakt stor interesse blandt samlere og Beatles-entusiaster. Kombinationen af de ikoniske autografer, ejerens personlige fortælling og den historiske betydning af koncerten gør dette program til noget helt særligt. Vi er glade for, at det nu har fundet sin vej til en ny ejer, der vil værdsætte det som et unikt vidnesbyrd fra The Beatles’ eneste optræden i Danmark, fortæller Peter Broe, der er ekspert hos Bruun Rasmussen.

Link kopieret!

Her forventes der slud og sne

Foto: TV 2 Vejret

Formiddagen vil fortsat stå på spredte byger.

Over Nordsjælland vil det i de næste par timer fortsat kunne falde som slud eller endda som tøsne.

Temperaturerne vil i formiddagstimerne ligge mellem en og seks grader.

Link kopieret!

I disse tre kommuner får borgerne mindst service for pengene

Foto: Kristian Djurhuus - Ritzau Scanpix

Borgerne i Ishøj, Albertslund og Ballerup får langt mindre service for den skat, de betaler, end borgerne i resten af landets kommuner.

Der er nemlig markante forskelle på, hvad borgerne får for deres skattekroner, når det gælder ældre og børn og de mange andre kommunale opgaver.

I de mest effektive kommuner får borgerne 20-25 procent mere service for kommuneskatten.

Det viser den hidtil mest omfattende analyse fra Rockwool Fonden af kommuners produktivitet og service.

- En skatteyder betaler i snit omkring 90.000 kroner om året i kommuneskat. Så det er jo ikke ligegyldigt, om kommunen kunne spare ti procent af omkostningerne og have samme serviceniveau, siger professor Peter Bogetoft fra CBS, en af forskerne bag rapporten.

Spørg Os

Hvad undrer du dig over i hovedstadsområdet? Stil dit spørgsmål her
+

_

Link kopieret!

Beboere vækket af ustoppelige bilalarmer

Foto: Celina Dahl/Ritzau Scanpix

Flere politikredse har natten til onsdag modtaget anmeldelser om aktiverede bilalarmer på Volkswagen-elbiler.

Det skriver Ritzau.

Vagtchefen for Københavns Politi forklarer, at politikredsen har modtaget mellem 50-100 anmeldelser, som har generet borgere.

Ifølge politiet er der tale om en fejl i forbindelse med en opdatering, og derfor kan bilernes ejere ikke selv stoppe alarmerne.

Link kopieret!

Klimaprojekter for tæt på en halv milliard droppet i Københavns Kommune

Foto: Thomas Sjørup/Thomas Sjoerup/Ritzau Scanpix

Københavns Kommune set sig nødsaget til at droppe eller udsætte over 200 klimasikringsprojekter for omkring 400 millioner kroner, fordi statslige regler har lagt sig i vejen for projekterne.

Det skriver Jyllands-Posten, som også fortæller, at det ikke kun er Københavns Kommune der må droppe klimaprojekter på grund af statslige regler.

Marianne Jeppesen, som er strategichef hos forsyningsselskabet Hofor, forklarer over for Jyllands-Posten, at det særligt er reglerne i en særlig serviceniveaubekendtgørelse fra 2021, der giver problemer.

Ifølge bekendtgørelsen må vandselskaberne ikke lave mere klimasikring, end man kan dokumentere, giver en samfundsmæssig gevinst.

Miljøminister Magnus Heunicke (S) oplyser i en brevveksling med Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune, at man er ved at evaluere reglerne.

- Vi skal lave mere klimasikring - ikke mindre. Derfor er vi nødt til at havde de problemstillinger på bordet, som kommunerne rejser, og vi har nu indkaldt de pågældende kommuner til et møde, lyder det fra ministeren til Jyllands-Posten.

Link kopieret!

Hurtigvoksende bokseklub er Årets Idrætsforening

Der bliver uddelt uppercuts og øvet jabs, når børn og unge mødes til træning hos Amager Boxing Club.

På få år er foreningen blevet en af landets største bokseklubber. Samtidig er foreningen med til at skabe et trygt og støttende miljø for børn og unge. Og det er blandt andet det, der har fået dommerkomiteen til at udnævne Amager Boxing Club til Årets Idrætsforening i København anno 2024, skriver Kultur- og fritidsforvaltningen i en pressemeddelelse.

Foreningen modtog hæderen tirsdag aften ved Idrætsfesten på Københavns Rådhus, hvor kultur- og fritidsborgmester Mia Nygaard (R) overrakte prisen.

Og den er de stolte af i Amager Boxing Club.

- For en forening, der har eksisteret i 3,5 år, er det kæmpestort, og det vidner om det hårde arbejde, som vi og vores frivillige ildsjæle har lagt i perioden, siger Melfin C. Franco, der er formand og træner hos Amager Boxing Club.

Med titlen som årets idrætsforening følger 25.000 kroner.

De seneste fem års vindere af Årets Idrætsforening i København:

  • 2023: Mills Club – Skate & Event

  • 2022: Krumspring

  • 2021: Copenhagen Beachvolley

  • 2020: Amager SK

  • 2019: Ørestad IF og Idræt i Dagtimerne

Spørg Os

Klik og stem på ugens udvalgte spørgsmål her
+

_

Link kopieret!

Hjemløse gik ombord og fejrede jul

Foto: Anna Clara Ingemann-Hansen/TV 2 Kosmopol

For 12. gang inviterede Oslobåden hjemløse ombord til masser af julemad.

I samarbejde med organisationen We Shelter kunne Oslobåden tirdag servere julefrokost for 300 hjemløse og udsatte borgere.

For Jacob Winther var det sjette gang, at han fandt vej til båden for at spise and og drikke øl.

- Man skal jo med, det skal man! Det er et must!

Oslobåden bliver i havn de to timer, julefrokokosten varer, og alle ansatte ombord på skibet melder sig frivilligt til arrangementet.

- Vi gør det her, fordi vi gerne vil gøre en god gerning, og fordi, vi ved, at der er mennesker, som har behov for gode og fantastiske oplevelser. Det vil vi meget gerne give dem, og det har vi gjort siden 2010, lyder det fra Kim Heiberg, der er direktør på Oslobåden.

Link kopieret!

Over fem millioner nikotinposer havner i naturen - nu vil flere danskere forbyde dem

Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Flere end 50.000 personer bakker op om et borgerforslag om at forbyde nikotinposer, som ofte ender i naturen.

Det meddeler Folketinget tirsdag på sin hjemmeside.

Det betyder, at forslaget vil blive debatteret i Folketinget som et beslutningsforslag.

Borgerforslaget er blandt andet kommet i stand på baggrund af en rapport fra maj i år.

Rapporten, som DTU Sustain har udarbejdet for Miljøstyrelsen, anslår, at 5,3 millioner brugte nikotinposer hvert år ender i naturen.

Her kan du se, i hvilken kommune, det flyder med flest nikotinposer.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google