Mangel på personale: Sygeplejersker frygter for patienternes sikkerhed
Efter en større fyringsrunde i Region Sjælland er der nu så stor mangel på personale, at flere sygeplejersker på operationsgangen frygter for patienternes sikkerhed.
Den centrale operationsgang på Sjællands Universitetshospital i Roskilde, hvor blandt andet patienter med kræft opereres, kører for tiden kun på lidt mere end halv styrke.
Det er konsekvensen efter en større fyringsrunde i Region Sjælland i forbindelse med, at der skulle spares penge.
Derfor advarer flere sygeplejesker nu mod, at patientsikkerheden i værste tilfælde kan være i fare.
- Det er jo helt absurd, at man kan tro, at man bare kan flytte rundt på personalet, uden at det får konsekvenser. Man kan måske flytte en enkelt eller to, men det er jo massivt, hvad der er sket. Mange funktioner er jo forsvundet på én gang, siger operationssygeplejerske Linda Følsgaard.
Linda Følsgaard er for tiden selv sygemeldt med stress, og hun er ikke den eneste, der har forladt afdelingen efter det stigende arbejdspres.
Vikarer fylder hullerne
Region Sjælland meldte i november ud, at der skulle spares 309 millioner kroner, og at op mod 198 ansatte stod til at miste deres job.
I dag bliver hullerne fyldt ud med vikarer, men det tilbageværende personale frygter for den kvalitet, man kan give patienterne.
- De mange nye medarbejdere ved ikke nødvendigvis, hvad lægen beder om, som os fastansatte gør. Så der kan man ikke være på forkant under en operation, og det kan få konsekvenser for patientsikkerheden, siger Anja Weiss, der også er operationssygeplejerske på Sjællands Universitetshospital i Roskilde.
Hun bakkes op af sin kollega Linda Følsgaard.
- En vikar har ingen mulighed for at vide de ting, vi ved. Og derfor er risikoen for, at der bliver begået fejl, størrre, siger hun.
Men på Sjællands Universitetshospital er ledelsen uenige i, at de mange vikarer har betydning for kvaliteten.
- De læger, der opererer på operationsgangen, mener ikke, at det udgør en risiko. Og man skal også huske på, at der står en erfaren kirurg som sikrer sig, at de instrumenter, som han eller hun får stukket i hånden, er de rigtige, siger Beth Lilja, der er vicedirektør på Sjællands Universitetshospital.
- Så jeg kan ikke genkende, at det skulle have patientmæssige sikkerhedsproblemer. For så ville vi jo ikke gøre det, siger hun.
Operationsgangen hårdt ramt
Ledelsen medgiver dog, at operationsgangen har været hårdt ramt af først fyringer og forflyttelser og efterfølgende opsigelser og sygemeldinger.
- Vi er ret opmærksomme på, at personalet har oplevet et dårligt psykisk arbejdsmiljø. Men at det skulle blive så dårligt, at nogle af dem har kastet håndklædet i ringen og sagt deres stillinger op, det havde vi ikke forestillet os.
Ledelsen på Sjællands Universitetshospital har nu nedsat en gruppe, der skal se på arbejdsmiljøet. De medarbejdere, der bliver i jobbet frem til sommeren får en økonomisk bonus.
Og med tre nye medarbejdere på vej, håber man på, at operationsgangen indenfor nogle måneder igen kan køre for fuld kraft.
Men det tvivler personalet dog på.
- Vi har ikke nogen tillid til den afdelingsledelse, vi har lige nu, siger Linda Følsgaard.
Uanset hvad, bliver bemandingen ikke som før, men formand for Udvalget for Sygehusenes behandlingstilbud Annemarie Knigge (A) håber på, at det bliver bedre end nu for både patienter og medarbejdere.
- Når vi har den slags problemer, så er intet hurtigt nok, men på den anden side er der ingen, der har den tryllestav, som kan skaffe det nødvendige personale. Så det vigtigste for mig er, at alle gør deres ypperste for at få løst situationen så godt som muligt, siger hun.