TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Det franske køkkens indtog skænkede os Bøf Bearnaise

Journalist og madblogger Niklas Roar tager os tilbage til dengang, klassikere udefra som bearnaise, pommes frites og pizza var nye i Hovedstadsområdet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Bøf Bearnaise er på mange måder klassikeren over dem alle. Retten blev stor i 70'erne og 80'erne, da det franske køkken dominerede Hovedstadsområdets finere restaurantliv. I videoen opsøger vi både originalen og den moderne retro-klassiker.
Foto: Bertel Henning

Find opskriften her på Casper Sobczyks berømte smørbøf og hans ’snydebearnaise’, der smager fremragende og ikke skiller.

I dag vil nogen finde det umoralsk at sætte tænderne i en stor, saftig bøf, men den slags overvejelser var der ikke mange af tilbage i 70'erne, da det franske køkken indtog Hovedstadsområdet og gav os den guddommelige Boeuf Bearnaise.

En ret, der bliver ved med at give, uanset om man laver den selv eller får den serveret ude af professionelle.

Der er ikke noget pis med Bøf Bearnaise. Den er for alle.

— Philip NIelsen, Kok på Blovstrød Kro i Lillerød

Vi har bedt journalist og madblogger Niklas Roar om at dykke ned i historien om saucernes konge og dens sidekick bøffen og give os sine bedste tips til at lykkedes med den evigt unge retro-klassiker.

Retromad - De Ikoniske Steder

Her i sæson 2 sætter vi fokus på mennesker og spisesteder i Lorryland der har taget det bedste fra udlandet og gjort det til en dansk institution.

 

Bliv klogere på de nye klassiskere pizza, pommes frites, kebab, bøf bearnaise og cheeseburger.

 

Se hele serien og find opskrifterne her.

Kortets mest populære i 40 år

Han begynder sin undersøgelse i Blovstrød, nord for København:

Beouf Bearnaise. Den velstegte udskæring af oksekød serveret med pommes frites og le bearnaise lavet på æggeblommer, vineddike, skalotteløg, estragon og smørmængder, der kan forstoppe selv de mest åbne og frie arterier.

Siden 1980’erne har denne servering været på toppen af spisekortet på et af de mest folkelige steder i den nordlige del af Lorryland: Blovstrød Kro.

Her har der aldrig været fine fornemmelser, og for bare en tyvekroneseddel med en blank femmer på toppen kunne man dengang erhverve sig denne klassiker og endda runde af med en islagkage til dessert, hvis man ellers var villig til at hive endnu en femkrone op af lommen.

I dag koster den billigste bøf med fritter 119 kroner, men der er stadig lige folkeligt på kroen, hvis historie går helt tilbage til 1769.

Den verdensberømte smørbøf fra Helsingør

Bistro PanPan midt i Zoologisk Have har kun et år på bagen, men formår at sælge deres tallerken med bøf, bearnaise og fritter for svimlende 550 kroner.

Men for de penge får man også en helt anden oplevelse.

Vi behandler smørbøffen lidt ligesom Grauballemanden

— Casper Sobczyk, køkkenchef på Pan Pan

Den unge topkok Casper Sobczyk, som styrer køkkenet i Pan Pan, var inden da køkkenchef på Hotel Marienlyst i Helsingør. Her blev han berømt i hele verden, da han på de sociale medier viste klodens kødelskere, hvordan han balsamerede det allerfineste, finske oksekød i uhyrlige mængder smør og derefter lod det modne og tage smag.

- Vi behandler smørbøffen lidt ligesom Grauballemanden, siger Casper Sobczyk, køkkenchef på Pan Pan.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Pan Pans køkkenchef Casper Sobczyk er berømt i hele verden for sin smørbøf, som han balsamerer og mørner i absurde mængder smør.
Foto: Bertel Henning

Han perfektionerede hermed det i forvejen møre og velsmagende kød og viste, at noget så enkelt som et godt stykke oksekød kunne blive en smagsoplevelse helt ud over det sædvanlige.

Saucernes konge - kongens sauce

Det forholder sig anderledes enkelt med bearnaisen, der ifølge mange er saucernes konge.

Ifølge ligeså mange er bearnaisen den eneste rigtige sauce til en ret med bøf og pommes frites i hellig treenighed. Alle kan lære at lave en bearnaise, og den slår ikke månedens madbudget ud af kurs.

Klik på videoen og se, hvordan Casper laver sin skille-sikrede bearnaise. Opskrift her.
Artiklen fortsætter under videoen

Se i videoen her, hvordan topkokken Casper Sobczyk laver en ’snydebearnaise’, der smager fremragende og ikke skiller, i samtale med Niklas Roar.

Historien går på, at bearnaisen som så mange andre gastronomiske genialiteter opstod ved lidt af en tilfældighed, da den franske kok Jean-Louis Françoise-Collinet stod for menuen til åbningen af restauranten Le Pavillon Henri IV, der lå i Saint-Germain-en-Laye vest for Paris.

Den dygtige kok, der også ved et tilfælde havde opfundet de luftige pommes de terre soufflées, opfandt i 1836 den smukke, gule sauce og opkaldte den efter Béarn-regionen i det sydvestlige Frankrig.

Det var her, den franske konge Henri IV, der lagde navn til restauranten - og som i øvrigt beskrives som lidt af en gourmet - stammede fra.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Man skal give sin bearnaise fuld opmærksomhed under tilberedningen. Til gengæld går det lynhurtigt, når man først har prøvet det et par gange. Find link til Casper Sobczyks nemme opskrift nederst i artiklen.
Foto: Nanna Holst - TV 2 Lorry

Fra kulinarisk kreation til konservesdåse

Kombinationen af smør, æg og estragon skulle siden gå sin sejrsgang verden over. Med så stor succes, at bearnaisen faktisk med lån af et citat fra den tidligere LO-formand Thomas Nielsen ’sejrede ad helvede til’.

For op gennem 1980’erne blev den engang så elegante og gastronomisk forfinede sauce udsat for de skammeligste angreb.

Retromad - De ikoniske steder

I sæson 1 opsøger Niklas Roar nogle af Lorrylands bedste grillbarer og klassikerne hotdog, bøfsandwich, fiskefilet, forårsruller og cowboytoast.

 

Se serien og find opskrifterne her.

 

Serien er lavet i samarbejde med Svada Film.

Efterhånden som stadig flere husmødre kom ud på arbejdsmarkedet, og stadig færre brugte timevis i de brune køkkener, voksede behovet for færdigretter. Nu mødte danskerne bearnaisen i stadig flere underlødige forklædninger. Færdigsaucer i dåser, glas eller plasticspande indeholdende sådan cirka alt andet end det, der egentlig hørte til i en bearnaise.

Æg, smør, estragon og vineddike var byttet ud med billige vegetabilske fedtstoffer, essens, kunstige smagsstoffer, stivelsesmidler og e-numre, og den engang så berømmede sauce blev lavkultur og røg i skammekrogen.

Lige indtil den igen i det nye årtusinde kom til ære og værdighed på stadig flere danske restauranter - nu med de helt rigtige ingredienser og lavet med respekt og på ordentlige råvarer. Denne renæssance kan vi takke ’bearnaisekongen’ Rasmus Oubæk for sammen med andre kokke med genfundet kærlighed til det klassiske franske cuisine.

I dag kan vi få begge dele. Men lad dig aldrig narre. De to udgaver har ikke mere til fælles, end Amalienborg har med et haveskur. Vel er der gulv, vægge og tag, men forskellen er kongelig.

Find opskriften her på Casper Sobczyks berømte smørbøf og hans ’snydebearnaise’, der smager fremragende og ikke skiller.

Niklas Roar: Hemmeligheden bag den gode Bøf Bearnaise

Gå altid efter det bedste kød, du har råd til. Det er en skam at montere den perfekte bearnaise, hvis du dårligt kan tygge dig igennem udskæringen.

 

Gå efter krogmodnet kød med fedtmarmorering, og køb det hos en slagter, du har tillid til.

 

Sørg for at give kødet stegeskorpe ved høj varme, men samtidig ikke for lang tid på panden, for så bliver det sejt. Husk at lade kødet trække efter stegning inden servering.    

Tilberedningen af bearnaisesaucen kræver din fulde opmærksomhed de første gange.

 

Husk at tjekke temperaturerne på ingredienserne. Det kan let gå galt, hvis det hele ikke er samme temperatur. 

 

Vær ikke nærig med estragonen, der giver skarphed og modvægt til den fede blanding af æg og smør.

Link kopieret!

Seneste nyt

play-circle play-circle Læs op

Færre afviste asylansøgere venter på at komme hjem

Der er rekordfå afviste asylansøgere i udsendelsesposition.

Det skriver Udlændinge og Integrationsministeriet lørdag i en pressemeddelelse.

Ifølge udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) skyldes det blandt andet oprettelsen af Hjemrejsestyrelsen i 2020.

Hjemrejsestyrelsen har ansvaret for, at afviste asylansøgere udrejser fra Danmark.

I dag er der omkring 330 afviste asylansøgere i udsendelsesposition. I 2020 var tallet 1155.

- Det er en kæmpe succes, at vi i Danmark er lykkedes med at få tallet bragt så langt ned, siger Kaare Dybvad Bek i pressemeddelelsen.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Fem dræbt i Tyskland: Politiet har fokus på julemarkeder i København

Det var med denne bil, den formodet gerningsmand dræbte fire personer fredag aften.
Foto: Axel Schmidt/Reuters/Ritzau Scanpix

Efter et formodet angreb på et julemarked i Magdeburg i Tyskland fredag lyder det fra Københavns Politi, at man til alle tider har operationelt fokus på steder med mange mennesker.

- Julemarkeder har vi også haft fokus på, og det fokus er ikke blevet mindre efter i går, siger vagtchef Henrik Stormer lørdag formiddag til Ritzau.

Politiet ønsker ikke at gå i detaljer med indsatsen eller at svare på, om patruljeringen er øget som følge af udviklingen i Tyskland.

Fredag aften omkring kl. 19 kørte en mørk BMW igennem et julemarked i Magdeburg i Tyskland. Bilen nåede at dræbe fem personer og såre cirka 200, det skriver den tyske avis Bild lørdagen morgen.

Efterfølgende anholdte politiet føreren af bilen.

Denne artikel er opdateret kl. 13:07. Tidligere fremgik det, at kun fire personer var dræbt og 68 personer såret. Dette tal er nu steget og opdateret.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Hotel efterlyser ikonisk knop

Foto: BWH Hotels

Hotel Astoria midt i København efterlyser sin noget nær ikoniske flagstangsknop. Den er nemlig forsvundet.

Man har umiddelbart en formodning om, at det er en gæst, der har set sig lun på den skinnende knop.

- Vores flagstangsknop har været en del af hotellets identitet, og vi håber, at vores gæster kan hjælpe os med at bringe den tilbage, siger Oliver Strandvig Holm, Hotel Manager på Hotel Astoria i en pressemeddelelse.

- Vi elsker, hvordan vores gæster værdsætter den atmosfære, vi har skabt på Hotel Astoria. Men gennem årene har nogle måske følt sig lidt for meget hjemme, så de har valgt at tage en del af Astoria med sig hjem, fortæller Oliver Strandvig Holm.

Derfor efterlyser hotellet nu sin savnede flagstangsknop.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

PET efter blodig hændelse: Undersøger om det kan få betydning for Danmark

Julemarked, Tyskland, Magdeburg
Foto: Axel Schmidt/Reuters/Ritzau Scanpix

Politiets Efterretningstjeneste oplyser efter den blodige hændelse i Magdeburg i Tyskland, at man følger situationen i nøje, og at man er i kontakt med tyske og europæiske partnere og forsøger at vurdere eventuelle afledte betydninger for Danmark.

- PET følger situationen i Tyskland nøje, og vi er i kontakt med vores tyske og europæiske partnere, herunder med henblik på både at støtte de tyske myndigheder og på at vurdere eventuelle afledte betydninger for Danmark, hedder det i udtalelsen.

Her står også, at PET løbende kommer med anbefalinger til politikredsene:

- PET har som altid i den forbindelse sammen med det øvrige politi en skærpet opmærksomhed på offentlige steder, hvor mange mennesker er forsamlet, står der.

Fire personer har mistet livet ved det formodet angreb i Tyskland og mere end 68 mennesker er blevet såret.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Endnu en kommune dropper bøder

Foto: Trine Sand Skjøldberg

Fra 1. januar skal man i Køge ikke længere frygte en kontant opkrævning, hvis en biblioteksbog bliver afleveret for sent.

Byrådet i Køge har nemlig besluttet, at kommunens biblioteker ikke længere behøver at opkræve gebyr for overskredne lån. Det skriver Køge Kommune i en pressemeddelelse.

Det betyder dog ikke, at man kan beholde bøgerne til evig tid.

- Lånte bøger og andre materialer skal naturligvis afleveres tilbage, så andre kan få glæde af dem. Beholder man sine lån længere end lånetiden, betragtes de som bortkommet, og så skal der betales erstatning, skriver kommunen.

- Erfaringer fra andre biblioteker peger på, at fjernelse af gebyrer giver flere lånere. Unge og børnefamilier holder sig nogle gange tilbage fra at låne, fordi de er bange for at glemme afleveringsfrister, siger bibliotekschef for KøgeBibliotekerne, Henriette Ritz Kylmann.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Parkeringsselskab annullerer alle bøder og undskylder

Foto: Mads Claus Rasmussen / RitzauScanpix

Har du fået en parkeringsafgift i perioden fra den 1. december til den 17. december på Vallensbæk Stationstorv Syd, så kan du godt ånde lettet op.

Parkeringsselskab Oparko skriver nemlig i en pressemeddelelse som de har sendt til Vallensbæk Kommune, at selskabet annullerer samtlige bøder udskrevet i dette område i denne periode.

- Vi erkender, at der er områder, der kan forbedres, og i fremtiden vil vi være mere præcise med vores skiltning og vores kommunikation. Vi beklager de dårlige oplevelser i forbindelse med implementeringen af de nye parkeringsregler, skriver Oparko.

Har man allerede betalt sin afgift, vil man få pengene tilbage.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Lørdag byder på ægte december-vejr

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Ifølge DMI bliver lørdagens vejr ikke nogen ophidsende oplevelse. Faktisk er der tale om ægte decembervejr, som de fleste af os kender, men ikke vil erkende.

Der er nemlig langt fra tale om frost og sne, men regn, gråt toner og lave plusgrader.

Helt præcist skriver DMI, at først på dagen vil det være skyet med regn, derefter bliver det mere tørt med enkelte regnbyger. Solen vil man formentlig ikke komme til at se. Hele døgnet vil temperaturen ligge omkring fem garder.

Vinden vil være let til frisk vind fra sydvest, ved kysterne op til hård vind og stedvis kuling.

Link kopieret!

TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
app_banner_enabled no-domain
pusherTransportTLS no-domain
tv2_kosmopol_session tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN tv2kosmopol.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google