TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Kom med bagom den elskede og udskammede klassiker - pomfritten

Journalist og madblogger Niklas Roar tager os tilbage til dengang, fast-food klassikere udefra som pomfritten, pizzaen og kebabben var nye og spændende her i Lorryland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Mens belgiere og franskmænd strides over hvem, der opfandt pommes frites, tænker de færreste herhjemme over, at vi ikke altid har haft adgang til de friturestegte vidundere. I videoen tester vi pomfritten på den ikoniske grillbar Chicky Grill i Kødbyen og på gourmet-restauranten Knud i Hundested.

Find opskriften på Restaurant Knuds formidable fritter med andefedt her

I dag fås den overalt. Og med det menes virkelig overalt.

Pomfritten og frituregryden er fast inventar i enhver grillbar og på enhver restaurant uanset prisklasse.

I 70'erne havde mange hjem i Hovedstadsområdet sågar sit eget pommes frites-jern og tilhørende frituregryde, og det foretrukne tilbehør var remoulade.

Vi har bedt journalist og madblogger Niklas Roar om at dykke ned i pomfrittens vej til Lorryland og guide os til størst mulig lykke sammen med disse gyldne strimler af godhed til verden.

Retromad - De Ikoniske Steder

Her i sæson 2 sætter vi fokus på mennesker og spisesteder i Lorryland der har taget det bedste fra udlandet og gjort det til en dansk institution.

 

Bliv klogere på de nye klassiskere pizza, pommes frites, kebab, bøf bearnaise og cheeseburger.

 

Se hele serien og find opskrifterne her.

90'erne udskammede den - men nu er den tilbage

I 1973 var det så normalt at lave pomfritter herhjemme, at den populære gund-kogebog "God Mad - Let at lave" fra samme år havde en opskrift på pommes frites.

Men i 1990'erne blev opskriften redigeret ud af den nye udgave, for nu fandt man den for usund og forbandt dem med lavkultur, grillbarer og burgerkæder.

I den nyeste udgave fra 2015 er opskriften tilbage, for nu vil vi igen bruge tid på at lave vores egne fritter fra bunden og gøre dem til en særlig nydelse.

Niklas Roar tager dig med til to restauranter, der på hver sin måde hylder pomfritten - den nostalgiske og den nytænkende.

Pomfritter med remoulade i brune lokaler

På Chicky Grill i Kødbyen på Vesterbro er alt, som det hele tiden har været. I hvert fald hvis man tager et kig på både interiør, menukort og stemning.

Vi er alt det modsatte til alt det moderne her i Kødbyen.

— Bruna Mia Dieni, indehaver af Chicky Grill i Kødbyen

I et brunt lokale med en gammel bardisk og menuen hængende foroven serverer Bruna og hendes datter stegt flæsk, bøfsandwiches og naturligvis pommes frites. De to kvinder er henholdsvis anden- og tredjegenerations grillbarindehavere i lokalet, der har stået uforandret og under samme familieejerskab siden 1978.

Artiklen fortsætter under billedet...

På Chicky Grill har tiden stået stille siden 1978. Her får man stadig de originale pomfritter fra pose med en stor klat remoulade. Og det er lige præcis som det skal være.
Foto: Bertel Henning

Her er pommes frites en no-nonsens servering, hvor de gyldengule stænger kommer fra pose og serveres med rigelige mængder remoulade. Her handler det meget mere om at vende tilbage til den rette stemning af Yamaha 4-gears knallerter, håndbajere og lastbilchauffører, der har afleveret dagens gods i Vesterbros (engang så distinkte) køddistrikt, end det handler om selve smagen.

- Vi er alt det modsatte til alt det moderne her i Kødbyen, siger indehaver af Chicky Grill Bruna Mia Dieni.

Gastronomiske pommes frites med mayo

Ganske anderledes står det til i Hundested, hvor Jens Heding sammen med sin kone Charlotte er ved at føre den lille havneby ind i en tid med fokus på gastronomi og lokale råvarer.

Artiklen fortsætter under videoen.

TV køkken: Klik på videoen og se, hvordan Jens Heding forvandler bagekaftofler til gyldne mirakler.

Find opskriften på Restaurant Knuds knasende sprøde fritter med andefedt her 

Helt nede på havnen ligger den nyrenoverede Restaurant Knud opkaldt efter polarforskeren Knud Rasmussen, der havde hus i Hundested, når han ikke befandt sig på Grønland.

Pomfritten er blevet ikonisk, fordi den har det salte, det sprøde og det vildt velsmagende, som vi elsker kartoflen for.

— Jens Heding, indehaver af Restaurant Knud i Hundested Havn

Her tager Jens Heding den til tider forkætrede servering og løfter den op til en selvstændig kulinarisk oplevelse. Der udvandes, koges, tilsættes og friteres. Her går historie, konsistens og smag op i en højere enhed.

Det her er pommes frites. Saftige, knasende og perfekte med den hjemmelavede estragonmayonnaise.

- Pomfritten er blevet ikonisk, fordi den har det salte, det sprøde og det vildt velsmagende, som vi elsker kartoflen for, siger Jens Heding, indehaver af Restaurant Knud.

Artiklen fortsætter under boksen

Niklas Roar: Hemmeligheden bag de perfekte pommes frites

De fleste kan blive enige om, at pommes frites skal være sprøde og luftige. Og noget af det, der går galt, når man selv forsøger at lave dem derhjemme, er antallet af gange, de kommes i olien.

 

Det er smartest at vælge en kartoffelsort, der er ganske melet. Eksempelvis bagekartofler, der også er lette at skære ud. Bintje-kartoflen er den foretrukne i Belgien, og den er også meget almindelig i Danmark.

 

De skårne både skal udvandes og miste stivelse i mindst en time, men kan også være natten over. Skift vandet nogle gange.

 

Kartoffelbådene skal herefter to til tre gange i olie. Første gang ved blot 120 grader i cirka 10 minutter, indtil de bliver let gyldne.

 

Anden gang ved 190 grader, indtil de er helt sprøde og har den helt rette farve.

 

Hvis de er lavet korrekt, bevarer de deres sprødhed i lang tid.

Den sidste olie i ønskebrønden

Det står ikke helt klart, hvem der fandt på at sænke skiveskårne kartoffler ned i ønskebrønden for at få den sidste olie og herefter genopstå som sprødt og gyldent mirakel.

Men det var godt tænkt, for pommes frites er blevet verdens måske mest populære tilbehør.

Historien startede i Sydamerika, som er der, vi i Europa har kartoflen fra. Der er enighed om, at chilenerene allerede i 1629 stegte deres kaftofler, men herfra er der flere uenigheder end fællesfortællinger.

En succes med mange fædre

Både belgierne og franskmændene gør krav på at have opfundet pommes frites, som vi kender dem i dag. Nogle franskmænd hævder, at de blev skabt i et kloster i Bourgogne i 1760 , mens en del belgiere mener at kunne spore dem til Meuse-dalen, hvor landsbyboerne friterede kartoflerne om vinteren på samme måde, som man gjorde med små fisk fra floden.

Niklas Roar med en af de berømte pommes frites på Restaurant Knud i Hundested. Her er remouladen skiftet ud med hjemmerørt mayo med estragon. 
Foto: Bertel Henning

På den måde tjente kartoflerne som en erstatning for fiskene, når vandet var frosset til is, og det var umuligt at fiske.

Der er også de, der mener, at spanierne bør tilkendes æren. For det var som bekendt de spanske conquistadores, der indførte kartoflen til Europa. Her var det nærliggende at kombinere dem med den allestedsnærværende spanske olivenolie, og den friterede kartoffel var født.

I dag kaldes pomfritternes friterede fætre fra den Iberiske halvø Patatas Bravas.

Tilbage til Amerika

For amerikanerne blev det til ’french fries’, efter amerikanske soldater under 1. verdenskrig i Frankrig og den fransktalende del af Belgien stiftede bekendtskab med pomfritten.

Men allerede den utrolige opfinder Thomas Jefferson, der af somme beskrives som den måske første amerikanske foodie, introducerede pommes frites for sine landsmænd i de finere kredse, da han var amerikansk Minister i Frankrig.

Retromad - De ikoniske steder

I sæson 1 opsøger Niklas Roar nogle af Lorrylands bedste grillbarer og klassikerne hotdog, bøfsandwich, fiskefilet, forårsruller og cowboytoast.

 

Se serien og find opskrifterne her.

 

Serien er lavet i samarbejde med Svada Film.

Her fik han sin slave James Heming oplært som kok og sørgede blandt andet for, at han lærte at tilberede disse lange, eksotiske kartoffelstykker.

For når de efter sundhedsmyndighedernes anbefalinger noget anløbne kartoffelstænger først bliver tilberedt på det rette måde, så er det dengang som i dag en spise, der både er verdens største opfindere, munke og conquistadors værdige.

Og naturligvis alle os andre.

Find opskriften på Jens Hedings sprøde fritter med andefedt her.

Link kopieret!

Seneste nyt

play-circle play-circle Læs op

34-årig anholdt efter politijagt i Københavns gader

Foto: Sebastian Andersen Holm / TV 2 Kosmopol

En 34-årig mand er blevet anholdt efter en 14 minutter lang biljagt i København.

Det oplyser Jonathan Wald, central vagtleder hos Københavns Politi til TV 2.

Politiet eftersatte den 34-årige, da han ikke ville stoppe ved Langebro.

Det lykkedes klokken 14.26 lørdag politiet at stoppe manden på Danneskiold-Samsøes Allé ved Holmen. H

an vil blive sigtet for flere overtrædelser af færdselsloven og muligvis også af straffeloven. Det er endnu ikke afgjort, om han vil blive krævet fængslet ved et grundlovsforhør.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Færre afviste asylansøgere venter på at komme hjem

Der er rekordfå afviste asylansøgere i udsendelsesposition.

Det skriver Udlændinge og Integrationsministeriet lørdag i en pressemeddelelse.

Ifølge udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) skyldes det blandt andet oprettelsen af Hjemrejsestyrelsen i 2020.

Hjemrejsestyrelsen har ansvaret for, at afviste asylansøgere udrejser fra Danmark.

I dag er der omkring 330 afviste asylansøgere i udsendelsesposition. I 2020 var tallet 1155.

- Det er en kæmpe succes, at vi i Danmark er lykkedes med at få tallet bragt så langt ned, siger Kaare Dybvad Bek i pressemeddelelsen.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Fem dræbt i Tyskland: Politiet har fokus på julemarkeder i København

Det var med denne bil, den formodet gerningsmand dræbte fire personer fredag aften.
Foto: Axel Schmidt/Reuters/Ritzau Scanpix

Efter et formodet angreb på et julemarked i Magdeburg i Tyskland fredag lyder det fra Københavns Politi, at man til alle tider har operationelt fokus på steder med mange mennesker.

- Julemarkeder har vi også haft fokus på, og det fokus er ikke blevet mindre efter i går, siger vagtchef Henrik Stormer lørdag formiddag til Ritzau.

Politiet ønsker ikke at gå i detaljer med indsatsen eller at svare på, om patruljeringen er øget som følge af udviklingen i Tyskland.

Fredag aften omkring kl. 19 kørte en mørk BMW igennem et julemarked i Magdeburg i Tyskland. Bilen nåede at dræbe fem personer og såre cirka 200, det skriver den tyske avis Bild lørdagen morgen.

Efterfølgende anholdte politiet føreren af bilen.

Denne artikel er opdateret kl. 13:07. Tidligere fremgik det, at kun fire personer var dræbt og 68 personer såret. Dette tal er nu steget og opdateret.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Hotel efterlyser ikonisk knop

Foto: BWH Hotels

Hotel Astoria midt i København efterlyser sin noget nær ikoniske flagstangsknop. Den er nemlig forsvundet.

Man har umiddelbart en formodning om, at det er en gæst, der har set sig lun på den skinnende knop.

- Vores flagstangsknop har været en del af hotellets identitet, og vi håber, at vores gæster kan hjælpe os med at bringe den tilbage, siger Oliver Strandvig Holm, Hotel Manager på Hotel Astoria i en pressemeddelelse.

- Vi elsker, hvordan vores gæster værdsætter den atmosfære, vi har skabt på Hotel Astoria. Men gennem årene har nogle måske følt sig lidt for meget hjemme, så de har valgt at tage en del af Astoria med sig hjem, fortæller Oliver Strandvig Holm.

Derfor efterlyser hotellet nu sin savnede flagstangsknop.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

PET efter blodig hændelse: Undersøger om det kan få betydning for Danmark

Julemarked, Tyskland, Magdeburg
Foto: Axel Schmidt/Reuters/Ritzau Scanpix

Politiets Efterretningstjeneste oplyser efter den blodige hændelse i Magdeburg i Tyskland, at man følger situationen i nøje, og at man er i kontakt med tyske og europæiske partnere og forsøger at vurdere eventuelle afledte betydninger for Danmark.

- PET følger situationen i Tyskland nøje, og vi er i kontakt med vores tyske og europæiske partnere, herunder med henblik på både at støtte de tyske myndigheder og på at vurdere eventuelle afledte betydninger for Danmark, hedder det i udtalelsen.

Her står også, at PET løbende kommer med anbefalinger til politikredsene:

- PET har som altid i den forbindelse sammen med det øvrige politi en skærpet opmærksomhed på offentlige steder, hvor mange mennesker er forsamlet, står der.

Fire personer har mistet livet ved det formodet angreb i Tyskland og mere end 68 mennesker er blevet såret.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Endnu en kommune dropper bøder

Foto: Trine Sand Skjøldberg

Fra 1. januar skal man i Køge ikke længere frygte en kontant opkrævning, hvis en biblioteksbog bliver afleveret for sent.

Byrådet i Køge har nemlig besluttet, at kommunens biblioteker ikke længere behøver at opkræve gebyr for overskredne lån. Det skriver Køge Kommune i en pressemeddelelse.

Det betyder dog ikke, at man kan beholde bøgerne til evig tid.

- Lånte bøger og andre materialer skal naturligvis afleveres tilbage, så andre kan få glæde af dem. Beholder man sine lån længere end lånetiden, betragtes de som bortkommet, og så skal der betales erstatning, skriver kommunen.

- Erfaringer fra andre biblioteker peger på, at fjernelse af gebyrer giver flere lånere. Unge og børnefamilier holder sig nogle gange tilbage fra at låne, fordi de er bange for at glemme afleveringsfrister, siger bibliotekschef for KøgeBibliotekerne, Henriette Ritz Kylmann.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Parkeringsselskab annullerer alle bøder og undskylder

Foto: Mads Claus Rasmussen / RitzauScanpix

Har du fået en parkeringsafgift i perioden fra den 1. december til den 17. december på Vallensbæk Stationstorv Syd, så kan du godt ånde lettet op.

Parkeringsselskab Oparko skriver nemlig i en pressemeddelelse som de har sendt til Vallensbæk Kommune, at selskabet annullerer samtlige bøder udskrevet i dette område i denne periode.

- Vi erkender, at der er områder, der kan forbedres, og i fremtiden vil vi være mere præcise med vores skiltning og vores kommunikation. Vi beklager de dårlige oplevelser i forbindelse med implementeringen af de nye parkeringsregler, skriver Oparko.

Har man allerede betalt sin afgift, vil man få pengene tilbage.

Link kopieret!

TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
app_banner_enabled no-domain
pusherTransportTLS no-domain
tv2_kosmopol_session tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN tv2kosmopol.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google