TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Så sent som i 80'erne var en take-away pizza sjælden og eksotisk

Journalist og madblogger Niklas Roar tager os tilbage til dengang, fast-food klassikere udefra som pizzaen, kebabben og cheeseburgeren var nye og spændende her i Lorryland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Pizzaen er danskernes foretrukne take-away, men tilbage i 1980'erne var den svær at opdrive i Hovedstadsområdet. Kom med til tidslommen på Amager og til nytænkerne på Vesterbro i videoen her.

Find opskriften på MaMeMis velkomponerede og moderne vegetarpizza her 

For de fleste af os er det svært at huske en tid, hvor man ikke som det mest naturlige kunne ringe efter en pizza.

I dag topper pizza listen over populær fastfood, og vi her i Hovedstadsområdet er dem, der oftest går på pizzaria.

Familierne efterspørger ikke det fancy. De vil have god, klassisk mad, som de kan betale og blive mætte af.

— Joe Tahiri, Indehaver af Restaurant Rimini på Amager

Retromad - De Ikoniske Steder

Her i sæson 2 sætter vi fokus på mennesker og spisesteder i Lorryland der har taget det bedste fra udlandet og gjort det til en dansk institution.

 

Bliv klogere på de nye klassiskere pizza, pommes frites, kebab, bøf bearnaise og cheeseburger.

 

Se hele serien og find opskrifterne her.

Vi har bedt journalist og madblogger Niklas Roar om at dykke ned i pizzaens farverige historien og give os sine bedste tips til at få max ud af den evigt unge retro-klassiker.

En ret at rapportere hjem om

Det er ikke længe siden, pizzaen var eksotisk på vores breddegrader - den der pizza, som du i dag kan købe i selv den mindste lille flække mellem Kregme til Køge.

Så sent som i 1979 rapporterer ernæringsskribenten Kirsten Brenøe fra sin oplevelse på rejse til London med noget meget smart, der hedder "pizza", og som endda kan tages med hjem til let reducerede priser.

Skribenten fremhæver i artiklen de sundhedsmæssige gevinster ved at kunne vælge pizza frem for pølse og pommes frites i cafeterier og skolekantiner.

Herhjemme trænger vi meget til en afløser for de fedtede, værdiløse spiser som pølser, hamburgere, æbleskiver og pommes frites med remoulade.

— Kirsten Brenøe, Ernæringsskribent, 1979

Artiklen fortsætter under billedet...

Indlæg fra Alt om Mad nr. 6, 1979. Her har ernæringsskribenten Kirsten Brenøe fænomenet pizza i London og foreslår, at vi henter den hjem og sætter den på spisekortet i datidens cafeterier og skolekantiner.
Foto: Niklas Roar

I dag forbinder flere pizzaen med velsmag end med decideret sundhed. Måske fordi den på vejen til danskernes hjerter er blevet garneret med alt fra bearnaise sauce fra spand, røde pølser, Jaka Bov, dåsemuslinger, kebabkød og salatmayonnaise. 

I pizzaens hjemland vil mange mene, at de her variationer knapt kan kaldes for pizza. I Italien tager man nemlig brødskiven og dets fyld særdeles alvorligt og er med rette stolte over at have lagt bunden for den vel største fastfood-succes i verdenshistorien, måske kun overgået af pommes frites.

En ret. To scener. Amager.

Pizzaens sejrsgang i Lorryland begynder på Amagerbrogade.

Her var Restaurant Rimini et af de første pizzeriaer i hovedstadsområdet. Ja, faktisk i hele kongeriget. Meget lidt har ændret siden da.

På Rimini har man serveret pizza lige siden et fjernt 1981, hvor folk som Frank Arnesen, Allan Simonsen og Preben Elkjær foran 36.000 tilskuere i Idrætsparken besejrede de selvsamme italienske superstjerner, der vandt fodboldverdensmesterskaberne året efter.

Her møder vi Joe Tahiri, der har rødder i blandt andet Syditalien. Han serverer klassiske italienske pizzaer på de ternede duge med et glas Chianti på siden uden så mange dikkedarer, som man altid har gjort det og bliver ved med at gøre det, så længe folket ønsker det.

Her kommer høj som lav. Politikere, pædagoger og pensionister. Restaurant Rimini er i virkeligheden Piazza del Popolo – folkets plads.

Klik på videoen og se, hvordan en moderne veggiepizza skrues sammen. Opskriften er her
Artiklen fortsætter under videoen.

Se her, hvordan Daniel Di Pierro skruer sin moderne og elegante vegetar-pizza sammen i samtale med Niklas Roar.

En ret. To scener. Vesterbro.

Mindre folkeligt er det på Vesterbro, hvor vi i en sidegade - en håndfuld mozzarellatråde fra Istedgade - besøger et romersk brødrepar og en enkelt fætter, der under det spøjse navn MaMeMi laver moderne pizzaer med fokus på spændende råvarer og en pizzadej med hele syv slags mel.

I den perfekte pizza er smagen balanceret, og man kan smage hver råvare.

— Daniel Di Pierro, Medejer af MaMeMi på Vesterbro

Her bliver pizzaerne en hel videnskab kombineret med specialimporterede italienske vine fra små spændende producenter, der bidrager til det ekstensive vinkort.

Syv slags mel, marineret zucchini og burrata. Klimavenlig, vegetarisk og velsmagende pizza hos MaMeMi på Vesterbro.
Foto: Sascha Scherg

Daniel Di Pierro tager imod gæsterne og fortæller om sin vision for nutidens og fremtidens pizza. Der er skruet op for ambitionerne og ned for kødmængderne, og de unge italienske uomini går ikke på kompromis med kvaliteten af den klassiske ret.

En oldgammel opfindelse - og en dronning værdig

Den italienske pizza, som vi kender den i dag, synes at have sine rødder i Persien i det 5. århundrede f.v.t., hvor soldater bagte fladbrød med ost og dadler på deres skjolde. Man ved også, at de gamle grækere lagde olivenolie, ost og krydderurter på deres brød.

Den moderne pizza menes dog at være blevet udviklet i Napoli i 1800- og 1900-tallet.

Som den vakse læser nok allerede har regnet ud, er disputten om oprindelsen varmere end de brændefyrede ovne, der helst skal gøre pizzaen til det gastronomiske mesterstykke, den rettelig er i de rigtige hænder.

Retromad - De ikoniske steder

I sæson 1 opsøger Niklas Roar nogle af Lorrylands bedste grillbarer og klassikerne hotdog, bøfsandwich, fiskefilet, forårsruller og cowboytoast.

 

Se serien og find opskrifterne her.

 

Serien er lavet i samarbejde med Svada Film.

Den mest kendte historie om den moderne pizzas oprindelse er den om bageren Raffaele Esposito, der for det napolitanske palads Capodimonte skulle skabe en pizza, der ærede den italienske dronning Margherita i anledning af hendes visit i 1889.

Her skabte Esposito en pizza i hendes navn, som siden er blevet den vel mest ikoniske pizza af dem alle.

Tomat, basilikum og mozzarella. Rød, grøn og hvid som det italienske flag, Tricolore. Pizza Margherita var født.

Ikke beskyttet betegnelse

I dag ville man nok have taget patent på den slags. Man må eksempelvis ikke kalde en ost af Feta-typen for feta, hvis den ikke er produceret i Grækenland, ligesom for eksempel champagne er et beskyttet brand tilhørende Champagne-regionen.

Men på pizzabundene hersker cowboyloven. Her er ingen grænser for, hvad pizzabagere over hele verden formaster sig til at lægge på osten, mens enhver ægte italiener får kvababbelser og må skrige sin smerte ud i afmagt, når ananasstykket tages frem fra dåsen og påføres skinken i den ildesete amerikanske Hawaii-udgave.

Her kan italienerne dog sige, hvad de vil: På vores nordlige breddegrader er Hawaii-pizzaen den tredje mest bestilte variant, når man spørger hos takeaway-platformen Hungry.dk.

I dag er pizzaen ifølge videnscentret Madkulturen den allermest populære fastfoodservering herhjemme, og den tredjemest serverede middagsret. Hjemmelavet, frossen og som fastfood.

Velbekomme!

Find opskriften og se Daniel fra Mamemi lave sin lækre vegetariske pizza her

Niklas Roar: Hemmeligheden bag den gode pizza

Det måske mest afgørende for, om din pizza bliver perfekt, er nok det sværeste at efterligne hjemme hos sig selv.

 

For i en almindelig ovn er det  ikke muligt at ramme de op mod 400 grader, som man kan i de brænde- og stenovne, som man bruger i de rigtige pizzeriaer. Det gør, at dejen bliver særligt sprød, en anelse brændt og i øvrigt kun befinder sig ganske kort tid i ovnen.

 

Men noget er vi selv herrer over:

 

Brug de bedste råvarer, og hold hovedet lige så koldt, som ovnen er varm. Lad være med at tilføre for store mængder fyld, og ikke for mange slags. Lad hver enkelt del stå frem.

 

Fyr helt op for varmen i ovnen og benyt dig gerne af en pizzasten.

 

Vent gerne med at lægge for eksempel skinke, grønt og ost på, indtil pizzaen er bagt og kommet ud af ovnen. Det smager af mere, ser pænere ud og bliver ikke brændt af, ligesom fedtet ikke flyder ud over det hele.

Link kopieret!

Seneste nyt

play-circle play-circle Læs op

34-årig anholdt efter politijagt i Københavns gader

Foto: Sebastian Andersen Holm / TV 2 Kosmopol

En 34-årig mand er blevet anholdt efter en 14 minutter lang biljagt i København.

Det oplyser Jonathan Wald, central vagtleder hos Københavns Politi til TV 2.

Politiet eftersatte den 34-årige, da han ikke ville stoppe ved Langebro.

Det lykkedes klokken 14.26 lørdag politiet at stoppe manden på Danneskiold-Samsøes Allé ved Holmen. H

an vil blive sigtet for flere overtrædelser af færdselsloven og muligvis også af straffeloven. Det er endnu ikke afgjort, om han vil blive krævet fængslet ved et grundlovsforhør.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Færre afviste asylansøgere venter på at komme hjem

Der er rekordfå afviste asylansøgere i udsendelsesposition.

Det skriver Udlændinge og Integrationsministeriet lørdag i en pressemeddelelse.

Ifølge udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) skyldes det blandt andet oprettelsen af Hjemrejsestyrelsen i 2020.

Hjemrejsestyrelsen har ansvaret for, at afviste asylansøgere udrejser fra Danmark.

I dag er der omkring 330 afviste asylansøgere i udsendelsesposition. I 2020 var tallet 1155.

- Det er en kæmpe succes, at vi i Danmark er lykkedes med at få tallet bragt så langt ned, siger Kaare Dybvad Bek i pressemeddelelsen.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Fem dræbt i Tyskland: Politiet har fokus på julemarkeder i København

Det var med denne bil, den formodet gerningsmand dræbte fire personer fredag aften.
Foto: Axel Schmidt/Reuters/Ritzau Scanpix

Efter et formodet angreb på et julemarked i Magdeburg i Tyskland fredag lyder det fra Københavns Politi, at man til alle tider har operationelt fokus på steder med mange mennesker.

- Julemarkeder har vi også haft fokus på, og det fokus er ikke blevet mindre efter i går, siger vagtchef Henrik Stormer lørdag formiddag til Ritzau.

Politiet ønsker ikke at gå i detaljer med indsatsen eller at svare på, om patruljeringen er øget som følge af udviklingen i Tyskland.

Fredag aften omkring kl. 19 kørte en mørk BMW igennem et julemarked i Magdeburg i Tyskland. Bilen nåede at dræbe fem personer og såre cirka 200, det skriver den tyske avis Bild lørdagen morgen.

Efterfølgende anholdte politiet føreren af bilen.

Denne artikel er opdateret kl. 13:07. Tidligere fremgik det, at kun fire personer var dræbt og 68 personer såret. Dette tal er nu steget og opdateret.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Hotel efterlyser ikonisk knop

Foto: BWH Hotels

Hotel Astoria midt i København efterlyser sin noget nær ikoniske flagstangsknop. Den er nemlig forsvundet.

Man har umiddelbart en formodning om, at det er en gæst, der har set sig lun på den skinnende knop.

- Vores flagstangsknop har været en del af hotellets identitet, og vi håber, at vores gæster kan hjælpe os med at bringe den tilbage, siger Oliver Strandvig Holm, Hotel Manager på Hotel Astoria i en pressemeddelelse.

- Vi elsker, hvordan vores gæster værdsætter den atmosfære, vi har skabt på Hotel Astoria. Men gennem årene har nogle måske følt sig lidt for meget hjemme, så de har valgt at tage en del af Astoria med sig hjem, fortæller Oliver Strandvig Holm.

Derfor efterlyser hotellet nu sin savnede flagstangsknop.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

PET efter blodig hændelse: Undersøger om det kan få betydning for Danmark

Julemarked, Tyskland, Magdeburg
Foto: Axel Schmidt/Reuters/Ritzau Scanpix

Politiets Efterretningstjeneste oplyser efter den blodige hændelse i Magdeburg i Tyskland, at man følger situationen i nøje, og at man er i kontakt med tyske og europæiske partnere og forsøger at vurdere eventuelle afledte betydninger for Danmark.

- PET følger situationen i Tyskland nøje, og vi er i kontakt med vores tyske og europæiske partnere, herunder med henblik på både at støtte de tyske myndigheder og på at vurdere eventuelle afledte betydninger for Danmark, hedder det i udtalelsen.

Her står også, at PET løbende kommer med anbefalinger til politikredsene:

- PET har som altid i den forbindelse sammen med det øvrige politi en skærpet opmærksomhed på offentlige steder, hvor mange mennesker er forsamlet, står der.

Fire personer har mistet livet ved det formodet angreb i Tyskland og mere end 68 mennesker er blevet såret.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Endnu en kommune dropper bøder

Foto: Trine Sand Skjøldberg

Fra 1. januar skal man i Køge ikke længere frygte en kontant opkrævning, hvis en biblioteksbog bliver afleveret for sent.

Byrådet i Køge har nemlig besluttet, at kommunens biblioteker ikke længere behøver at opkræve gebyr for overskredne lån. Det skriver Køge Kommune i en pressemeddelelse.

Det betyder dog ikke, at man kan beholde bøgerne til evig tid.

- Lånte bøger og andre materialer skal naturligvis afleveres tilbage, så andre kan få glæde af dem. Beholder man sine lån længere end lånetiden, betragtes de som bortkommet, og så skal der betales erstatning, skriver kommunen.

- Erfaringer fra andre biblioteker peger på, at fjernelse af gebyrer giver flere lånere. Unge og børnefamilier holder sig nogle gange tilbage fra at låne, fordi de er bange for at glemme afleveringsfrister, siger bibliotekschef for KøgeBibliotekerne, Henriette Ritz Kylmann.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Parkeringsselskab annullerer alle bøder og undskylder

Foto: Mads Claus Rasmussen / RitzauScanpix

Har du fået en parkeringsafgift i perioden fra den 1. december til den 17. december på Vallensbæk Stationstorv Syd, så kan du godt ånde lettet op.

Parkeringsselskab Oparko skriver nemlig i en pressemeddelelse som de har sendt til Vallensbæk Kommune, at selskabet annullerer samtlige bøder udskrevet i dette område i denne periode.

- Vi erkender, at der er områder, der kan forbedres, og i fremtiden vil vi være mere præcise med vores skiltning og vores kommunikation. Vi beklager de dårlige oplevelser i forbindelse med implementeringen af de nye parkeringsregler, skriver Oparko.

Har man allerede betalt sin afgift, vil man få pengene tilbage.

Link kopieret!

TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
app_banner_enabled no-domain
pusherTransportTLS no-domain
tv2_kosmopol_session tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN tv2kosmopol.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google