Danmarks største, lukkede retspsykiatri er alt andet end uhyggelig
Danmarks største, lukkede retspsykiatri, Psykiatrisk Center Sct. Hans, er i dag blevet indviet. Den hedder Udsigten og byder på idylliske rammer og masser af tilbud til patienterne.
Når man hører ordet psykiatrisk afdeling, får mange nok uhyggelige billeder af et stort hus omkranset af en lang mur, måske endda med pigtrådshegn på.
Men det er ikke tilfældet med hovedstadens nye retspsykiatri, Psykiatrisk Center Sct. Hans, der ligger i Roskilde. Den blev indviet i dag og hedder Udsigten, fordi der er en flot udsigt til grønne enge og Roskilde fjord inde fra selve bygningen.
Det nye byggeri har været undervejs i godt 10 år.
Det er Danmarks største, lukkede retspsykiatri, hvor nogle af de mest behandlingskrævende patienter fremover skal bo, lyder det fra Lea Marie Nielsen, klinisk sygeplejespecialist, retspsykiatri, Sct. Hans.
- Det er mennesker, der er dømt til behandling. De kommer her enten med en dom til anbringelse, eller en dom til behandling. Nogle gange har vi også patienter fra fængslerne, hvis de bliver psykisk syge, siger hun.
Foto: Niels Knuth / TV 2 Kosmopol
Unikke behandlingsmuligheder
De nye rammer giver eftersigende nogle unikke behandlingsmuligheder, hvor der er stort fokus på at gøre patienter klar til livet efter indlæggelse i retspsykiatrien. Et sted hvor mange ellers opholder sig i flere år.
- Vi får helt klart nogle muligheder for at tilbyde behandling af retspsykiatriske patienter på en anderledes måde, en ny og meget bedre måde. Vi får mulighed for at tilrettelægge patientforløbende individuelt, siger Lea Marie Nielsen.
Der er 126 patientstuer på Udsigten og en masse nye faciliteter. Der er alt fra træningscentre, terapibassin og træningskøkkener, hvor patienterne lærer at lave mad til jobtræning.
Foto: Niels Knuth / TV 2 Kosmopol
Bedre rammer
Ifølge Lea Marie Nielsen giver de nye lokaler de ansatte bedre muligheder for aktiviteter og genoptræning, end de gamle gjorde.
- Patienterne får mulighed for at få opfyldt nogle behov, de ikke havde i de gamle rammer. De får mulighed for at få eget bad og toilet. De får mulighed for at deltage i nogle aktiviteter, der giver mening for dem. Og som er med til at træne og skabe nogle færdigheder, så de føler sig bedre rustet til at komme ud herfra, forklarer hun og fortsætter:
- Vores kerneopgave, det er jo, at de skal ud og leve et liv uden ny kriminalitet. Vi skal hjælpe de her mennesker med at blive behandlet for deres psykiske lidelse. Men måske vigtigst, skal vi hjælpe med at lære at få et liv udenfor kriminalitet, og få skabt et netværk.
_