Intelligent robot skal hjælpe Danmark med at nå særligt mål

Mandag blev en ny robot taget i brug i Roskilde. Håber er, at den kan være med til at forøge mængden af byggeaffald, der kan genbuges.

I Danmark udgør byggeaffald 40 procent af alt affald. 

Men på trods af at det fylder meget i det samlede affaldsregnskab, så genanvendes kun 10 procent af det. 

Men det skal en helt ny robot være med til at ændre. 

En robot, som i dag blev taget i brug i Roskilde. 

Firmaet bag hedder Solum, og ifølge dem, så har den højteknologiske robot potentiale til at revolutionere måden vi sorterer byggeaffald. 

- Med den her teknologi får vi renere materialer, der er lettere at genanvende. Det er en vigtig del af vores arbejde mod en cirkulær økonomi, siger Christian B.S. Christensen, der er administrerende direktør for Solum.

Robotten bliver klogere med tiden

Robotten, som kan håndtere op til 25.000 tons byggeaffald årligt, er designet til at genkende og sortere forskellige materialer såsom træ, plast, beton og metal.

Den er udstyret med et hav avancerede sensorer, som gør at den kan sortere byggeaffaldet i op til otte forskellige fraktioner.

Den er ikke bare klog den nye robot - den er også stor.
Den er ikke bare klog den nye robot - den er også stor.
Foto: Victor Scheffel / TV 2 Kosmopol

Den kan også identificere specifikke egenskaber ved materialerne, for eksempel om træet er behandlet med maling eller trykimprægnering, hvilket gør det muligt at afgøre, om det kan genanvendes i nye produkter som f.eks. spånplader.

Spørg Os - Afstemning

_

Og som om det ikke var nok, så bliver den faktisk bedre til sit arbejde med tiden.

- Den bliver kun klogere og klogere og mere effektiv. Den lærer hele tiden og bliver dygtigere til at sortere i fraktioner, siger virksomhedens direktør.

Håbet er derfor, at den kan være med til at bringe Danmark tættere på målet om at 70 procent af alt bygge- og nedrivningsaffald genanvendes. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik