Jytte Abildstrøm: Lykken ligger ikke for enden af en lang flyrejse
”Bliv hjemme, sid stille og tænk jer om” er et af Jytte Abildstrøms mottoer. Selv har hun kun fløjet én gang de sidste 10 år – og det var en tur til Aalborg.
Det er uden tvivl en miljøbevidst kvinde, der har indrettet sig i den nok 40 kvadratmeter store lejlighed lidt uden for Roskilde.
Der er bøger og planter overalt – i vindueskarmen, på bordet og på gulvet.
En stor del af bøgerne handler om bæredygtighed i den ene eller anden form – inden for økonomi, klima eller det åndelige.
Og efter i 25 år at have kæmpet indædt for klima og miljø er den flyvende farmor Jytte Abildstrøm stadig fuld af energi. Hun er såmænd også kun 85 år.
Selv går hun meget op i, at ferielykken – eller lykken generelt – ikke ligger for enden af en lang flyrejse. Men at det handler om nærhed, og ifølge Jytte skal vi lære at drosle ned og blive hjemme.
- Vi skal lære, hvordan man kan opleve at få en hverdag og en ferie, som er minimalistisk. De fleste skulle have et lille dyt i bamsen den vej, siger Jytte Abildstrøm smilende og forsætter:
- Når en flyver starter… det er jo som 30.000 folkevogne, der sender forurening ud i luften. Vi må hjælpe hinanden med, hvordan vi oplever noget uden at ødelægge den luft, vi har. Og det liv, vi har. Men i stedet for at skælde folk ud og sige, at de ikke må flyve, så siger jeg, at I kan opleve lige så meget ved at sidde i en lille have, i en lille stol og læse et smukt digt, siger Jytte Abildstrøm.
Selv har kun fløjet én gang de sidste 10 år – og det var en tur til Aalborg.
- Når man tager noget op i atmosfæren, og ikke lægger det ned igen… Det er jo ikke vedvarende energi. Og når der så ovenikøbet sker noget med luften, når man fyrer noget af... Vi lever jo af at trække vejret, siger Jytte Abildstrøm.
De ældre bekymrer sig mindst om klimaet
For Jytte Abildstrøm fylder klima – eller jord, luft ild og vand, som hun kalder det – meget.
Men hendes klimabevidsthed kommer ikke til udtryk på samme måde for hendes generation.
En helt ny meningsmåling fra Megafon, der er lavet i samarbejde med TV 2-regionerne, TV 2 nyhederne og Politiken viser nemlig, at kun cirka 47 procent af dem over 60 år er meget bekymret for, at klimaforandringerne vil påvirke de næste generationers liv negativt.
Til sammenligning er tallet 67 procent hos de unge mellem 18 og 29 år.
- Jeg siger tyve gange om dagen, at det kun kan gå fremad. Og derfor bliver jeg nødt til at omfavne dem. Kærligt. For de er nervøse for, at der sker noget ved at tage hånd om det. For de er faktisk ikke oplyst. I får et dejligt liv, hvis I skærer lidt ned, og tager de unge i hånden. I får et dejligt liv, hvis I får en hverdag og en ferie, som er minimalistisk. Vi skulle have et lille dyt i bamsen den vej, og begynde at kigge på en valmue i stedet for noget andet, griner Jytte Abildstrøm og forsætter mere alvorligt:
- Vi skal passe på, vi ikke bliver for dyre for hinanden. Og vi skal passe på, at det ikke bliver pengene, der regerer os.
Fra sit økologiske bofællesskab ved Roskilde henter Jytte Abildstrøm – stadig lige så farverig udenpå som indeni, og stadig med en latter, der smitter som ingen anden – fortsat sin næring i naturen, musikken, kunsten og familien.
- Jeg vil ikke på mine gamle dage være bekymret over fremtiden. Men jeg vil heppe på alle andre til at tænke rigtigt grundigt over, hvordan de lever deres liv. Hvordan vi påvirker hinanden. Og vi skal ikke have, at de unge simpelthen siger, at de ikke får hjælp af os gamle. Vi skal tage os sammen. Lad os alle sammen tage hinanden i hånden og gøre noget mere, så de unge ikke skal stå alene om det, siger Jytte Abildstrøm.