Anerkendt kunsthal står til lukning
Det er blandt kunstinteresserede en anerkendt kunsthal, man finder på Gammel Holtegaard i Rudersdal Kommune. Men på trods af kunsthallens gode ry ønsker flere politikere, at de smukke lokaler skal have en ny funktion.
Kunstværker fra både ind- og udland har siden 1993 lagt vejen forbi kunsthallen på Gammel Holtegaard i Rudersdal Kommune.
Men snart kan det være slut.
For Breda Fonden, som siden 1993 har finansieret driften, er løbet tør for penge, og samtlige medarbejdere på Gl. Holtegaard er derfor blevet opsagt fra og med den 1. december.
Hvis kunsthallen skal leve videre, kræver det derfor at kommunen overtager både ejendom og drift.
Men beslutningen om at flytte kunsthallen på kommunale hænder har længe været lidt af et stridspunkt blandt byrødderne.
Onsdag aften blev problematikken drøftet i kommunalbestyrelsen på baggrund af et borgerforslag.
Selv om det kun tog en uge at samle nok underskrifter ind til at borgerforslaget skulle diskuteres på rådhuset, så måtte forslagsstilleren, Bernt Stubbe Østergaard, gå skuffet fra mødet.
- Jeg havde selvfølgelig håbet, nogle havde skiftet mening og sagt 'så lad os da finde pengene'. Man mister jo det eneste professionelle udstillingssted for national og international kunst i Rudersdal Kommune, siger Bernt Stubbe Østergaard, der repræsenterer gruppen "Gl. Holtegaards venner" og som tidligere har siddet i kommunalbestyrelsen for SF i Rudersdal Kommune.
Vi er pressede på økonomien
På trods af opbakningen til borgerforslaget, samt 4000 underskrifter til fordel for kunsthallens bevarelse, så er der ikke et flertal blandt politikerne i Rudersdal Kommune til at overtage driften.
- Det er ikke nogen hemmelighed, at vi er pressede på økonomien i Rudersdal Kommune, og derfor mener vi i Det Konservative Folkeparti ikke, at kommunen skal bruge penge på at drive kunsthal, da pengene hertil vil skulle tages fra eksempelvis skolerne eller andre kulturtilbud, siger Knud Skadborg (K), der sidder i Kultur- og Fritidsudvalget i Rudersdal Kommune.
Men ifølge formanden for Breda Fonden, Jens Ive (V), som også sidder i Rudersdal kommunalbestyrelse, så er det småpenge, der skal findes for at bevare kunsthallens virke.
- Vi snakker om 2,4 millioner kroner, hvoraf Kulturministeren har givet tilsagn om at finansiere den første million. Jeg mener sagtens, de penge kan findes, hvis man vil. Eksempelvis ved at lave besparelser i kommunens administration, argumenterer han.
(Artiklen fortsætter efter boksen)
Kommunen skal forpligtige sig på at føre kunsthallen videre
At fonden bag kunsthallen på et tidspunkt ville løbe tør for penge har stået klart i årevis. Gammel Holtegaard har nemlig længe kørt med årlige underskud i millionklassen.
Underskud som Rudersdal Kommune har dækket, for så til gengæld at få pant i ejendommen.
Men nu er fonden tom, og kommunen har taget så meget pant i ejendommen, at der ikke er mere at komme efter.
Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix
Derfor mener formanden for Breda Fonden, at kommunen bør overtage den ejendom, som de alligevel har et tocifret millionbeløbs pant i, så kunsthallen kan føres videre.
- Vi har foreslået, at vi indgik en betinget overdragelsesaftale. Fondens formål er at passe på Holtegaard og drive kunsthal, og vi mener derfor, kommunen skal forpligtige sig til at videreføre kunsthallen, siger Jens Ive.
Den største kulturattraktion i kommunen
Men en aftale betinget af kunsthallens overlevelse falder ikke i god jord hos Knud Skadborg (K).
Han håber dog, at der kan laves en aftale, der giver kommunen mulighed for at overtage ejendommen.
- Det er et stykke kulturarv, som vi mener, skal stilles bedst muligt til rådighed for borgerne, og derfor vil vi ikke forpligtige os til at drive kunsthal. Vi mener, der er behov for, at politikere og borgere i Rudersdal Kommune sammen finder ud af, hvordan ejendommen kan skabe størst mulig værdi for de lokale, siger han.
Formanden for Breda Fonden har dog umådeligt svært ved at se logikken i at sætte et endeligt punktum for en succesfuld kulturattraktion.
- Det er den største kulturattraktion i kommunen. Det har taget årtier at bygge kvaliteten op på det niveau, den er i dag. Det synes jeg, man burde bygge videre på i stedet for at starte helt forfra med noget andet, siger Jens Ive.
Elefantpartiernes kamp
Fremtiden for Gammel Holtegaard kunsthal står stadig hen i det uvisse - og det gør fremtiden for selve ejendommen sådan set også.
For selvom det i årevis har stået klart, at økonomien på et tidspunkt ville falde sammen, så er det ikke lykkedes Breda Fonden og Rudersdal Kommune at lave en aftale for ejendommen og kunsthallens fremtid.
Begge parter giver udtryk for, at de savner dialog og forhandling baseret på et konkret afsæt. Og begge parter giver indtryk af, at det er modparten, der udgør bremseklodsen i den proces.
Tilbage står altså en kulturhistorisk ejendom og en anerkendt kunsthal med en uklar fremtid.
En ting står dog til gengældt klart. Ihvertfald hvis man spørger manden bag det borgerforslag, der onsdag blev diskuteret i Rudersdal kommunalbestyrelse, Bernt Stubbe Østergaard.
- Jeg har været i kommunalpolitik i evigheder, og det her - det er elefantpartiernes kamp. Det er Venstre og Konservative, der her strides med korslagte arme, siger han.