Borgmester havde "svært ved at genkende ulovlig sagsbehandling" - nu siger han undskyld til Susan
Tidligere borgmester beklager nu, at der ikke i tide blev grebet ind i en række sager om ulovlig sagsbehandling af skolestøtte til sårbare børn i Rudersdal Kommune.
"Jeg har umiddelbart også svært ved at genkende billedet af en ulovlig sagsbehandling, hvor der ikke er taget faglige hensyn til, hvordan din søn og jeres familie kan hjælpes bedst muligt."
Sådan skrev Rudersdal Kommunes daværende borgmester Jens Ive (V) i en mail til Susan Heeley tilbage i august 2021.
Mailen faldt efter, at Susan Heeley havde klaget over hendes familie ikke var blevet inddraget eller orienteret, da deres ældste søn Adam havde mistet sin specialskoleplads.
Men nu - et år senere - fortryder den tidligere borgmester sine ord.
- Jeg kan kun sige undskyld. Svaret gav jeg på baggrund af en drøftelse med de ansvarlige på området og et ønske om, at de kom med et svarudkast, som jeg kunne svare, men det var forkert, det indrømmer jeg åbent og ærligt, siger Jens Ive til TV 2 Lorry.
Udtalelsen falder dagen efter, at en rapport, der er udarbejdet af Poul Schmith - statens advokat, Kammeradvokaten - belyser, hvordan Rudersdal Kommune fra november 2019 til februar 2022 har begået "klare og alvorlige sagsbehandlingsfejl, der er af så væsentlig karakter, at kommunen som udgangspunkt har pligt til at genoptage sagerne".
(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)
Rapportens hovedkonklusioner
- Rapporten belyser, hvordan Rudersdal Kommune fra november 2019 til februar 2022 har begået "klare og alvorlige sagsbehandlingsfejl, der er af så væsentlig karakter, at kommunen som udgangspunkt har pligt til at genoptage sagerne".
- Kammeradvokaten vurderer, at Rudersdal Kommune samlet set har "tilsidesat principperne om saglighed og god forvaltningsskik" vedrørende forældrenes mulighed for at klage over afgørelser om deres børns fremtid.
- Der tale om 86 sager om børn i skole- eller dagtilbudsregi, som har været behandlet i Rudersdal Kommunes Pædagogisk Psykologiske Rådgivningsafdeling (PPR). Kammeradvokaten konkluderer i den 105 sider lange rapport, at Rudersdal Kommune i hovedparten af 86 sager har overtrådt loven.
- Kommunen har blandt andet undladt at udarbejde en pædagogisk, psykologisk vurdering af barnet, før en afgørelse om dets fremtid er blevet truffet.
- Kommunen har i flere sager kun hørt den ene part, undladt at begrunde en afgørelse og først behandlet klager efter gentagne henvendelser fra forældre.
- Ifølge Kammeradvokaten bør familier få genoptaget deres sager i kølvandet på den ulovlige sagsbehandling. Kammeradvokaten understreger dog, at der i hvert enkelt sag bør vurderes, om en genoptagelse er relevant for familien.
Vred og lettet
Efter rapporten har slået fast, at Rudersdal Kommune i hovedparten af 86 sager har overtrådt loven, er Susan Heeley torsdag ramt af blandede følelser.
- Jeg er lettet over, at det jeg og andre har råbt op om, er blevet dokumenteret, og der nu bliver gjort noget. Det betyder meget, at alle kan se det (problemet, red.), og det ikke er noget, vi har mærket eller bildt os selv ind.
- Det er en blåstempling af det, vi har været igennem. Jeg troede jo, at dette var noget, vi var alene med, men når man så ser rapporten med de 86 sager, så er der ingen der kan komme og sige, at det bare er enkelt sager. Men det er vi ikke mere.
- Men det har været rigtig, rigtig hårdt, så der kommer også en vrede op i mig, for hvorfor er der ikke blevet lyttet før? Vi har råbt op til den tidligere borgmester og kommunalbestyrelse, og er bare blevet lukket ned, siger Susan Heeley til TV 2 Lorry.
Venstres Jens Ive var borgmester i Rudersdal Kommune fra 2012 til 2021 og dermed i de år, hvor den ulovlige sagsbehandling stod på.
Han beklager torsdag, at Susan Heeley og andre forældre føler, at der er "blevet lukket ned" for dem i forbindelse med sagerne.
Den tidligere borgmester forklarer, at sagen for alvor blev ved med at rumstere efter mailkorrespondancen med Susan Heeley.
Derfor bad han kort tid efter om et møde med sin administration, Susan Heeley og en øvrig forældre. Et møde, der med Jens Ives egne ord blev afgørende for, at sagen blev belyst.
- Jeg kan sige tak til Susan Heeley og de øvrige, fordi de blev ved. Jeg kan kun beklage, at jeg i et opfang har fået forkerte oplysninger, og derfor givet dem forkerte svar. Men de blev hørt til sidst, og det var i den grad deres skyld, at vi kunne rulle op, hvad der i virkeligheden foregik.
Dybt, dybt rystet
Jens Ive siger, at han ser Kammeradvokatens kritik som "dybt, dybt alvorlig" og beskriver den som "et chok".
- Det er klart, at en borgmester altid har et ansvar, som han skal vedkende sig. Samtidig må jeg også konstatere, at når man får det, som min direktion har givet mig en uforbeholden undskyldning for - nemlig fejlagtige oplysninger - så agerer man jo på dem, fordi man skal have og har tillid til sin direktion. Der er det gået ravruskende galt, og det er rystende for mig og tragisk for de berørte.
- Så en klar undskyldning fra mig. Det, der er foregået, er dybt kritisabelt og skal bringes til ophør.
Hvad er det, det er gået galt?
- Der er opstået en helt forkert kultur på ledelsesniveauet af de specialiserede områder og det er dybt beklageligt. Vi ved, det sker, men det skal ikke være en bortforklaring, at det også sker i andre kommuner. Men det er helt, helt uacceptabelt.
Genoptager sager
Ifølge Kammeradvokaten bør familier få genoptaget deres sager i kølvandet på den ulovlige sagsbehandling.
Kammeradvokaten understreger dog, at der i hvert enkelt sag bør vurderes, om en genoptagelse er relevant for familien.
Derfor har Rudersdal Kommune valgt at give alle familier mulighed for selv at henvende sig, hvis de vil have deres sag taget op på ny.
Det er imidlertid ikke et tilbud, som Susan Heeley umiddelbart vil gøre brug af.
- Det tænker jeg ikke umiddelbart. Der, hvor vi er, er løbet kørt. Der er ikke så meget at gøre. Min søn er gået ud af folkeskolen uden en afgangseksamen. Han er 16 år, så han har mistet muligheden for at få en god skoletid, siger hun.
Nuværende borgmester undskylder, og direktør fyres
I forbindelse med sagen har Rudersdals nuværende borgmester, Ann Sofie Orth (K), sendt en uforbeholdent undskyld til de børn, unge og forældre, som formentlig ikke har fået den hjælp, de lovligt havde krav på.
Som konsekvens af rapporten har Rudersdal Kommune valgt at fyre den ansvarlige direktør på området, Henning Bach Christensen, der har været hjemsendt siden undersøgelsens begyndelse.
Susan Heeley undrer sig dog over, at sagen ikke får større konsekvenser.
- Direktøren er den eneste, der er tilbage, andre i i andre ledelseslag, der ikke er der længere. Han får ansvaret, men i virkeligheden er der en masse ledelseslag inden over. Det er virkelig billigt sluppet, mener Susan Heeley.