Genialt: 14-årige forskerpiger vinder europæisk pris
To 14-årige piger vinder en pris ved EM i Science i Estland som nogle af de yngste deltagere.
14-årige Olivia Rygaard-Hjalsted og Ayumi Mayer fra Birkerød har det sidste år sat deres normale teenageliv på stand by. I stedet har de brugt mellem fem og 15 timer om ugen begravet i fysik- og biologibøger.
De to piger vandt nemlig i april titlen som Årets Unge Forskere 2017, en naturvidenskabelig konkurrence for skoleelever, som de yngste i Danmark nogensinde. Det gav dem 25.000 kroner på lommen, og sendte pigerne videre til EM i Science i Estland, hvor de også var blandt de yngste deltagere.
Den endelige prisoverrækkelse fandt sted tirsdag - og pigerne vandt en pris:
- Vi var de absolut sidste vindere, der blev kåret. Vi havde fået god respons fra dommerne, men det var alligevel ikke noget, vi havde forventet. Vi var bare sådan, "Wuhu, vi har vundet", siger de, da TV 2 Lorry fanger dem på en telefon.
Vil redde hvaler fra støjdød
Olivia og Ayumis vinderprojekt er et interaktivt målingssystem, der kan måle og overvåge støjforurening i havene fra skibe. Støjen kan nemlig give hvaler stress, og det kan resultere i sygdom og død.
Pigernes selvopfundne målesystemet skal give besked til myndighederne, når støjniveauet overskrides. Myndighederne skal så kontakte skibene og bede dem om, at sætte farten ned, så de larmer mindre - og dermed undgår at skade hvalerne.
Foto: EUCYS 2017
- Projektet er på et meget højt niveau, og der var ikke tvivl hos juryen om, at pigerne skulle have en pris. Jeg er glad og stolt på deres vegne. Et stort tillykke til dem, lyder det fra jurymedlem Morten Lennholm fra EU-organisationen, EUROfusion.
Med prisen følger en kraftfuld computer til hver, så pigerne kan komme videre med forskningen i den menneskeskabte støj.
Konkurrerede mod 17-årige
Idéen fik pigerne i et valgfag på Bistrupskolen i Birkerød, da de gik i 8. klasse:
- Det startede som et valgfag, men efterhånden blev det til et fritidsprojekt efter skole. Vi er nok kommet så langt, fordi vi er meget målrettede, og vi arbejder hårdt. Og så kommer vi nemt til at tale meget entusiastisk om projektet, siger de to.
De 14-årige piger var blandt de yngste i konkurrencen, og det fik de respekt for hos de andre deltagere:
- Mange af de andre var over 17 år, og de blev imponerede over, at vi var kommet så langt, når vi kun er 14 år, siger de.
Klassen hjemme på Bistrupskolen har heppet på pigernes projekt, men det er de færreste, der deler deres interesse for naturvidenskab.
- De synes, det er sejt, men jeg tror ikke, de tænker, at de selv ville gøre det samme, siger pigerne.
De drømmer begge to om at videreudvikle på deres projekt, men har også andre projekter i støbeskeen. Når de er færdige i 9. klasse, vil de begge gerne fortsætte interessen for det naturvidenskabelig.