Spørg Os: Hvilken pizza sælger bedst i hovedstaden?
I har bedt os om at undersøge, hvilken pizza, der er den mest solgte i København. Resultatet er fuldstændig ukendt land i pizzaens moderland, Italien.
Den verdensberømmede københavnske madscene er kendt for sit sirlige, eksklusive feinschmeckeri og gastronomi i særklasse, og de senere år er det ene gourmetpizzeria efter det andet – i lighed med utallige andre gourmetrestauranter - skudt op i København.
Men præcis som i resten af landet, blandt unge som ældre, er det pizzaen med de små, runde skiver pølse, som ligger i den absolutte front, når københavnere vælger pizza.
- Pepperoni, pepperoni, pepperoni, pepperoni, pepperoni, lyder det fra den lange række af unge mennesker hos Tino´s Pizzeria på Christianshavn, da vi spørger dem om deres foretrukne pizza.
Foto: Morten Bisgaard Christensen/TV 2 Kosmopol
Pizzaer skal minde lidt om smørrebrød
En analyse fra COOP kombineret med friske tal fra Just Eat bekræfter den tendens, som vores rundringning til mere 20 københavnske pizzeriaer også viser.
Pepperoni, lyder det samstemmende fra pizzeriaerne – heriblandt Alan Bayar, som er distriktschef hos Gastronomia Italiana - en kæde, som flere gange er præmieret for sine pizzaer, og som råder over 13 pizzeriaer i København, Skovlunde, Virum, Høje Taastrup og Køge.
Foto: Morten Bisgaard Christensen/TV 2 Kosmopol
Hvorfor skal vi have så mange forskellige pizzaer? (Hos Gastronomia Italiana kan man købe mere end 90 forskellige pizzaer, red.)
- Fordi danskerne vil gerne have masser fyld på deres pizzaer, siger Alan Bayar.
Hvorfor?
- Smag og behag. De er vant til smørrebrød, hvor man også putter alverdens forskellige ting på.
Selvom Gastronomia Italiana tilbyder mange forskellige pizzaer med dyre råvarer som Karl Johan-svampe og trøfler, dyre skinker og eksklusive oste, er det altså pepperoni-varianten, som sælger bedst.
Artiklen fortsætter under boksen ...
Vær med på Spørg Os siden
Se, hvad vi allerede har svaret på
Stem på ugens udvalgte spørgsmål
Skriv dit eget spørgsmål, der kunne undersøges journalistisk
Kom ind på Spørg Os siden her
Italienske hjerter banker for pizza
Eva Ravnbøl er journalist, forfatter og Italienskorrespondent for TV 2.
Hun har boet i Rom i mere end 30 år og har et indgående kendskab til italiensk madkultur, som kun rummer ganske få pizzaer med enkelte råvarer.
Vi har mødt hende til en snak om pizzaer på Tino´s Pizzeria på Christianshavn .
Foto: Morten Bisgaard Christensen/TV 2 Kosmopol
- Altså jo længere sydpå, jo tættere du kommer på Napoli, og især i Napoli, så er det et spørgsmål om et hjerte, der virkelig banker for noget, som de har så kær, så det er næsten en religion. La pizza, det er identiteten for mange i Napoli og den region, der hedder La Campagna. Det er virkelig deres store stolthed, siger Eva Ravnbøl, som slår fast, at kærligheden til pizzaens tilblivelse også er stor andre steder i Italien.
- I Rom, hvor jeg kommer fra, hvor jeg bor, der er pizzaen tynd og sprød. I Napoli er den lidt tykkere, sejere og blødere, siger hun.
Storsælgende pizza deler vandene
En gammel, omdiskuteret traver møder ofte stor forargelse og kritik.
Men pizzaen med skinke og ananas er en af dem, som fortsat også sælger rigtig godt.
- Jeg synes, det er lækkert – en god smagskombination, siger Marie Nielsen, som hos Tino´s Pizzeria er i selskab med otte-ti klassekammerater.
- Jeg kan også lide kombinationen af det søde og det salte, siger veninden Malou Mønde Andersen.
Artiklen fortsætter under afstemningen ....
Og der er tale om en rigtig old-schoolpizza, som er mainstream uden at gøre ondt, mener Bettina Buhl, som er museumsinspektør og madhistoriker ved Det Grønne Museum.
- Det er den, vi alle sammen er født og opvokset med. Så når vi taler om Hawaii-pizzaen, så er den jo en, hvor vi trygt kan invitere flere generationer under samme tag og nyde en Hawaii-pizza. Fordi vi ved, at både den ældste generation og især børnene nyder den her. Der er ikke noget voldsomt i, og smagen er tilpas i styrke. Så den ryger ind, alle er glade, siger Bettina Buhl.
Eva Ravnbøl griner, da vi spørger, hvad hun mener om den populære pizza.
Hvordan vil en italiener typisk reagere, hvis vedkommende kommer og ser de her ugenkendelige pizzaer, som vi laver i Danmark?
- Nede i Italien er der tit nogle jokes på nettet om, at folk har været i Amsterdam eller Chicago, og set de her pizzaer med ananas og alt muligt helt skrækkeligt. Hvordan kan de da også gøre det, og hvordan kan de maltraktere og skamfere vores stolte tradition for pizza ved at putte alt det der snask på som flødesauce og bearnaisesauce og you name it? Der er jo nogle pizzaer - også her i Danmark - som simpelthen er til horrorfilm, siger Eva Ravnbøl.
Pepperoni-pizza er ukendt land i Italien
Storsællerten Pepperoni-pizzaen danner ofte grobund for misforståelser, når italienske turister bestiller en af slagsen, fortæller medejer hos Tino´s Pizzeria ´på Christianshavn, Bijaya Adhikari.
- Altså, de tror, at pepperoni er vegetarpizza, da pepperoni betyder peberfrugt på italiensk. Og når de så får pizzaen, siger de: I didn't order this, I'm vegetarian, griner Bijaya Adhikari.
Eva Ravnbøl bekræfter - pizza med pepperoni er ukendt land i Italien.
- Det findes ikke i Italien, da pepperoni ikke er en pølse, fastslår hun.
Det er Art Director Mette Skammeritz, som har stillet spørgsmålet til vores Spørg Os-redaktion.