Tænker du over luftforureningen, når du motionerer rundt om Søerne? Læs her, hvor bekymret du skal være
En myte siger, at det er lige så skadeligt at løbe rundt om Søerne, som at ryge en pakke smøger. Men holder den myte vand?
Søerne er mange københavneres foretrukne sted, når stængerne skal luftes, og der skal løbes nogle kilometer ind på formkontoen.
Men flere er bekymrede over, hvor meget luftforureningen midt i byen påvirker deres helbred, mens de hiver efter vejret.
En af dem er Christina Johansen, og hun har brugt vores Spørg Os-formular til at dele sin undren med os:
- Er det mere sundhedsskadeligt end sundhedsgavnende at løbe en tur rundt om søerne i København, når man tænker på luftforureningen?
Hun stiller spørgsmålet på baggrund af en udbredt myte:
- Min biologilærer sagde altid, at det svarer til at ryge en pakke cigaretter at løbe en tur rundt om Søerne. Så man burde måske hellere lade være?, spørger hun.
Vi har allieret os med to eksperter, som kan hjælpe os med at blive klogere på Christina Johansens spørgsmål.
Følg med på Spørg Os siden
- Se, hvad vi allerede har svaret på
- Stem på ugens udvalgte spørgsmål
- Skriv dit eget spørgsmål, der kan undersøges journalistisk
- Kom ind på siden her
Myten om tobakken
Vi lægger ud med myten fra biologilæren, som vi har taget med til Morten Grønbæk, som er direktør for Statens Institut for Folkesundhed.
- En pakke cigaretter er meget værre. Det svarer nærmest til, at du sætter munden på et udstødningsrør og inhalerer. Det er virkelig en skrøne, at det skulle være lige så farligt at løbe rundt om Søerne. Det er så meget bedre at løbe en tur, og der er så meget mindre forurening i København, at det langt fra svarer til en pakke cigaretter, siger Morten Grønbæk.
Motion er altid sundere
Så er der selve spørgsmålet om, hvorvidt en løbetur rundt om Søerne er mere sundhedsskadelig end sundhedsgavnede.
Det har Zorana Jovanovich Andersen, som er professor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab ved afdeling for Miljø og Sundhed, et klart svar på.
- Det er mere sundhedsgavnligt. Fysisk aktivitet er så sundt, at det opvejer de skadelige effekter af den ekstra luftforurening, man får ved at løbe rundt om Søerne, siger hun.
En af grundende til, at flere løbere er bekymrede over luftforurening er, at man indånder mere luft, når man får pulsen op. Dermed hiver man også flere skadelige luftpartikler ind. Men igen trumfer de positive effekter ved en løbetur.
- Det skadelige er så marginalt i forhold til den kæmpe gevinst, som motion har for kroppen. Luftforurening skal ikke være en barriere for at dyrke motion, og man skal på ingen måde være bange for at løbe i København, siger hun.
Selv hvis du sad indenfor hele dagen, eller kun kørte rundt i København i bus eller bil, ville du ifølge Zorana Jovanovich Andersen alligevel blive udsat for forurening.
Derfor kan du lige så godt snøre løbeskoene og sætte nogle ekstra point ind på den sundhedsgavnlige konto.
- Vi kan ikke slippe helt for luftforurening, hvis vi færdes i København. Hvis du tager bilen, bussen eller metroen, bliver du stadig udsat for luftforurening. Så du vælger ikke luftforurening fra ved ikke at motionere. Du får måske en lille smule mere forurening, når du motionerer, men du misser virkelig den kæmpe gevinst motion kan give dig. Det er så sundt for kroppen og for sindet, siger hun.
København er ikke Beijing
Ser man helt overordet på niveauet af luftforurening i København, så er der ifølge Morten Grønbæk ikke nogen grund til bekymring, når det kommer til at dyrke motion i centrum af København.
Han har været formand for en ekspertgruppe, som for ganske nyligt er udkommet med en rapport om 'Sundhed og Luftforurening i København' på vegne af Københavns Kommune.
- Forureningsniveauet er ikke så højt, at det overmander den positive effekt ved at bevæge sig. Det kunne godt være, det var en anden snak, hvis du boede i Beijing eller nogle af de andre steder i verden, hvor der måske er 25 gange mere forurening end i København, siger Morten Grønbæk.
Foto: Rasmus Ussing, TV 2 Lorry
Selvom københavnerne ikke er specielt udsat for luftforurening sammenlignet med andre steder i verden, er forureningen i hovedstaden alligevel lige en tak højere end i andre dele af landet.
Rapporten har ligeledes givet et indblik i specifikke områder i København, hvor forureningen er særlig høj. Derfor har Morten Grønbæk da også et par steder, han ville undgå på sin løberute.
- Altså, det er nok en dårlig idé at løbe omring Kongens Nytorv eller op og ned ad H.C. Andersens Boulevard. Det ville nok være lidt tosset at vælge de steder, siger han.
Selvom København har cirka ti procent højere forurening end resten af landet, er forskellen ikke så stor, som mange forestiller sig.
- Du kan sagtens komme ud for at løbe på ruter i f.eks. Glostrup, Roskilde eller andre steder i landet, hvor der er lige så meget forurening. Der er få procent til forskel, når det kommer til stykket, siger Morten Grønbæk.
Søerne er ikke værst
Heldigvis for de mange løbere, der har den seks kilometer lange rute rundt om Søerne som deres yndlings løberute, er Søerne ikke et af de værste steder, når det kommer til luftforurening.
- Nej, det er det ikke. Der er noget forurening inde omkring Søgade, men hele runden langs Søerne, hvor der kun er stier, er ikke nær så slem, som de andre steder, siger han.
Ifølge Morten Grønbæk behøver man som løber bare at bruge sin sunde fornuft, hvis man vil undgå de steder, hvor forureningen er på sit højeste.
- Jo tættere du er på, hvor bilerne kører - og jo flere biler der er, som f.eks. i myldretiden - jo højere er forureningen. Det er dét, der betyder noget. Du kan i virkeligheden se det, når du løber rundt, hvilke zoner der er værst, siger Morten Grønbæk.
Zorana Jovanovich Andersen mener dog, at der er væsentligt bedre steder at løbe end Søerne, hvis man vil gøre sin løbetur endnu sundere. Det gælder bl.a. mange af de grønne parker i København.
- Hvis man har muligheden for at løbe ad nogle mindre veje, eller i Frederiksberg Have for eksempel, altså længere væk fra de trafikerede gader, så er det smart at gøre det.
- Men hvis man ikke har muligheden, og kun har tyve minutter til at løbe rundt om Søerne eller ad Jagtvej, så er det bedre end at lade være. Motion er altid bedre end ingen motion, slutter hun.
Rart at få afkræftet en myte
Man kan altså roligt fortsætte med at løbe rundt om Søerne. De sundhedsgavnlige effekter af motion vil altid løbe fra de skadelige konsekvenser af luftforureningen. Det er vores spørger Christina Johansen glad for at høre, og hun er især glad for endelig at få svar på den myte, hun fik fortalt af hendes biologilærer.
- Det er da interessant. Det er rart at få afkræftet en myte, og det som man er blevet undervist i i folkeskolen. Så det er dejligt at høre, at det er sundere, siger hun.
Følg med i luftforureningen i København
Københavns kommune har i efteråret 2020 sat fem luftmålestationer op på fem udvalgte steder. De skal give fornyet viden om, hvor høj luftforureningen er de steder, hvor der er mest trafik og færdes flest mennesker.
Følg linket her og se, hvor høj luftforureningen er på de forskellige steder og på hvilket tidspunkt, forureningen er på sit højeste.
Undrer du dig også over noget?
Vi vil gerne dække mange forskellige emner, så hvis du går med et konkret spørgsmål om noget helt andet, som du savner svar på, så stil det i boksen her.
Så er det måske dit spørgsmål, der bliver valgt ud og stemt videre til undersøgelse næste gang.