Snart kan kommuner blokere for kystnære havvindmølleparker
Der er nye regler på vej, som betyder, at kommuner fremover får vetoret mod kystnære havvindmølleprojekter indenfor 15 kilometer fra egen kyststrækning. Til stor ærgrelse for politikerne på Stevns får det bare ingen betydning for de planlagte kæmpe havvindmøller få kilometer fra Stevns Klint.
Udsigten fra UNESCO´s verdensnaturarv Stevns Klint vil snart blive skæmmet af de op mod 220 meter høje kæmpe havvindmøller, som HOFOR har planer om at opstille ved Aflandshage blot otte kilometer fra kysten på Stevns.
Sådan lyder det fra borgmesteren og Danmarks Naturfredningsforening på Stevns, som sammen med lodsejere også frygter for lysforurening som følge af de blinkende signaler på vindmøllerne, som er obligatorisk af hensyn til fly- og skibstrafik.
- Hvis HOFOR havde søgt om det her projekt (Aflandshage Havvindmøllepark, red.) i dag, ville det med stor sandsynlighed være blevet afvist, siger Stevns borgmester, Henning Urban Dam, Soc.dem, som fortsat håber, at Energistyrelsen og klimaminister Dan Jørgensen giver afslag til projektet.
- Man har fortsat muligheden for at sadle om og gøre noget andet, siger Stevns borgmester, Henning Urban Dam, soc.dem.
Nye regler giver kommuner vetoret
En ny aftale mellem folketingets partier, som forventes at træde i kraft 1. juli i år, betyder, at kommuner med kyststrækning inden for 15 km får ret til at blokere for projekter som de ikke støtter.
Og så ville Stevns Kommune kunne nedlægge vetoret og altså blokere for projektet.
Men de nye regler gælder kun fremadrettet for ansøgninger om nye havvindmøller.
- Jeg mener godt, at man kan skele til hensigten med de nye regler, inden man træffer endelig beslutning om Aflandshage, siger Henning Urban Dam, Soc.dem.
Vindmølleindustrien: Meget vidtrækkende indgriben
Modsat Stevns borgmester er vindmølleindustrien selv meget lidt begejstret for de nye regler.
- Hvis Folketinget beslutter at justere ordningen for havvindmøller inden for 15 km, så kommuner med kyststrækning inden for 15 km får ret til at blokere for projekter, som de ikke støtter, vil der være tale om indførelse af en meget vidtgående og demokratisk diskutabel kommunal vetoret, siger politisk chef i Wind Denmark, Martin Risum Bøndergaard.
- Det betyder, at vi i Danmark fremover risikerer at stå i en situation, hvor én kommunalbestyrelse kan blokere for den grønne omstilling, selv om flere andre nabokommuner bakker op. Når det gælder vindmøller på land, kan en kommune ikke bremse nabokommunens vindmølleprojekt, selvom vindmøllerne står væsentligt tættere på kommunegrænsen end 15 km.
- Så det efterlader os med spørgsmålet om, hvorfor man på Christiansborg mener, at der skal tages mere hensyn til borgere med havudsigt end almindelige mennesker i landdistrikterne, siger politisk chef i Wind Denmark, Martin Risum Bøndergaard.
Usikker betydning for Øresund
For Øresund er det ikke sikkert, at de nye regler får den store betydning, da det udover de allerede planlagte projekter, Nordre Flint og Aflandshage er svært at find plads til nye havvindmølleparker.
- Men de nye regler risikerer at forhindre en fremtidig udskiftning af eksisterede havvindmøller. Det vil kunne ramme Middelgrunden havvindmøllepark ud for Amager Strand, hvis eksempelvis Gentofte eller Lyngby-Taarbæk måtte nedlægge veto. Tilsvarende vil en lang række kommuner kunne få vetoret mod udskiftning af de tre havvindmøller i vandkanten ved Avedøre, siger Martin Risum Bøndergaard.
_