Stormflods-smadret havn skal genrejses for rekordbeløb - men har udset sig åbningsdato
Lystbådehavne efterlyser hjælp fra regeringen til at betale regningen for skadede moler, broer og anlæg.
Efter oktober måneds stormflod sigter Rødvig Havn nu på at åbne igen til foråret.
Det oplyser havnefoged Lars Olsen til TV 2 Kosmopol.
- Vi regner med at åbne i 2024. Vi er begyndt på nogle af reparationerne, så vi håber på at blive klar 1. april, hvor lystbådene skal i vandet. Men det kan godt være, vi bliver nødt til at udskyde sæsonen en måneds tid, siger Lars Olsen.
Efter stormfloden har Rødvig Havn på Stevns opgjort, at der er sket skader for 13.350.000 kroner.
- Vi havde nok frygtet, at beløbet ville være så højt, siger Lars Olsen, der er havnefoged i Rødvig Havn til TV 2 Kosmopol.
Molerne blev destrueret, og det er en bekostelig affære at bygge nye. De skal tilmed være stærkere og mere klimasikre, lyder det. Derudover er hele havnen fortsat fuld af sand.
Beder minister om hjælp
Der skete i alt skader for 90 millioner kroner hos 49 lystbådehavne, da stormfloden ramte særligt sydlige og østlige dele af Danmark i oktober.
Skadesbeløbet er mere end fire gange så stort som skaderne efter stormen Bodil i 2013.
Skadernes omfang spænder fra 15.000 kroner til 13,3 millioner kroner - Rødvig Havn - per havn.
Foreningen af Lystbådehavne i Danmark vil nu have økonomisk hjælp fra regeringen til at betale regningen.
- De ramte havne står i dag helt alene med regningen efter stormfloden. Det gælder finansiering og genetablering af skadede moler, broer og anlæg.
- Vi opfordrer erhvervsministeren til at yde hjælp her og nu til de berørte havne, siger formand for havneforeningen Bent Ole Jonsen i en pressemeddelelse.
Hos Foreningen af Lystbådehavne i Danmark ser man et behov for en akutpulje, der giver de ramte havne mulighed for erstatning her og nu.
Samtidig opfordrer man erhvervsminister Morten Bødskov (S) og Folketinget til at ændre den nuværende stormflodsordning, så lystbådehavnene fremadrettet kan få mulighed for erstatning, hvilket de ikke har i dag.
(Herunder kan du se billeder af Rødvig Havn fra dagene omkring stormfloden i oktober. Artiklen fortsætter efter galleriet.)
Havne kan tegne forsikring
Stormflodsordningen er en ordning, som alle betaler solidarisk til via deres forsikring.
Hvis Naturskaderådet erklærer, at der har været tale om stormflod, udbetales efterfølgende erstatning efter denne ordning. Det gælder dog ikke havne- og kajanlæg.
Morten Bødskov siger i en kommentar, at lystbådehavnene "i en årrække har haft mulighed for at tegne en privat forsikring mod stormflod".
- Hvis de har benyttet sig af den mulighed, kan de igennem den opnå erstatning for skader på havne- og kajanlæg, siger ministeren.
Erhvervsministeren har tidligere oplyst, at han har inviteret Folketingets parter til et møde om stormflodsordningen for at drøfte mulige justeringer.