Skal du med tog og metro i dag? Rekordmange passagerer kan skabe køer
Metroen forventer en passagerrekord på Cityringen, mens du skal huske pladsbillet i regionaltoget. I dag starter Tour de France i København, og det betyder pres på den offentlige transport.
- Det kan potentielt blive en passagerrekord på Cityringen.
Sådan lyder det fra kommunikationschef i Metro Service Jette Clausen om metrotransporten på dagen, hvor Tour de France starter i København.
Det har tidligere lydt fra Metroselskabet, at de forventer helt op til 300.000 passagerer i dag, og derfor er man klar i Metro Service, der står for driften af metroen.
- Vi sætter ekstra tog ind, så metroen kører efter myldretidsplanen hele dagen. Det vil sige, at der kommer en metro hvert 90. sekund, siger Jette Clausen til TV 2 Lorry.
TV 2 Lorry følger 1.etape hele dagen. Du kan læse med på livebloggen her.
Forvent kø ved metroen
Men selvom der er sat ekstra metrotog ind, skal man stadig komme i god tid. For det forventes, at der kan opstå køer til metroen. Så har man travlt med noget andet end Touren, er det ikke lige ved Tour-start, at man lige bør nappe metroen fra Rådhuspladsen.
- Først og fremmest vil jeg opfordre til at respektere stewardernes henvisninger. Vi kører med crowd control, så hvis der er for mange nede på stationerne eller på rulletrappen, lukker vi af sikkerhedshensyn for indgangen, forklarer Jette Clausen:
- Desuden ser vi meget gerne, at passagererne ikke tager cykler med i dag - de fylder og er for upraktiske. Og så gælder der herudover de sædvanlige regler, såsom at man skal rykke ind i vognene og lade være med at blokere dørene.
Metrocityringen åbnede i efteråret 2019, men efter to år med covid-19 har strækningen stadig til gode at opleve den helt vilde passagerrekord.
- Fredag morgen er det dog ret stille, lyder det fra Jette Clausen og kalder det en almindelig fredag morgen. Men vi følger spændt med.
Hele metrosystemet forventes at blive belastet, men som sagt forventes Cityringen M3 og M4 at opleve det største pres.
Artiklen fortsætter under billedet.
Foto: Anders Reinholdt Jonssen / TV 2 Lorry
Husk billetten
På M1 og M2 metroruten mellem Vanløse og Amager forventes især stationer som Kongens Nytorv og Nørreport at være belastet. Etapen starter på slaget 16 og sidste rytter forventes at være i mål omkring klokken 19, så beregn travlhed i timer op til og efter.
Herudover husk at tjekke ind og ud med rejsekortet eller købe billet. Det kræver stadig billet at køre med metroen, selvom det er ekstraordinært travlt og svært at komme til maskinerne. Skulle der være problemer med systemet, kontakt en steward.
Kommer du med S-tog eller regionaltog?
Også i S- og regionaltog vil der være pres på, selvom DSB ikke har tal på, hvor mange passagerer, der forventes. Men med en million forventede tilskuere i løbet af hele Danmarks-ruten af Tour de France, er der selvsagt også risiko for pres her.
I København passerer cykelrytterne stationerne Nørreport og Østerport samt i nærheden af København H og Vesterport, så forvent ekstra travlhed her og på store stationer generelt.
Tag derfor afsted i god tid, og værn dig med tålmodighed. I spidsbelastningstidspunkterne bliver folk ligesom i metroen nemlig også lukket ind i hold.
- Med så mange mennesker på så lidt plads, vil der vil være tidspunkter, hvor man kommer til at stå i kø. Vi anbefaler kunder, der gerne vil være fremme på et bestemt tidspunkt, til at komme i god tid, siger DSB’s kundechef, Charlotte Saltoft Kjærulff i en pressemeddelelse
DSB opfordrer også til, at man stiller cyklen på stationen og undlader at tage den med i toget.
Artiklen fortsætter under billedet.
Foto: Anja Bencke/TV 2 Lorry
Husk pladsbillet i regionaltoget
Rejser du med regionaltog i denne weekend, skal du desuden huske pladsbillet.
I morgen går det løs i Roskilde. Hvad du skal være opmærksom på de, når både Tour de France og Roskilde-festival tørner sammen, kan du læse om her.
Mens tog og metro forventes at køre normalt med længere og ekstra tog, er busserne, der normalt passerer den 13,2 kilometer lange rute, omlagt. Se din rute www.transporttiltouren.dk samt på www.rejseplanen.dk.
Så opsummeret: Tag afsted i god tid, drop bil og cykel, hvis du skal til Indre By, Østerbro eller Nørrebro og spadser i stedet rundt.
De bedste steder at stå, kan du se her.
Læs alt om den danske del af Tour de France på her.
Sådan kører trafikken i København
Fredag den 1. juli: 1. etape af Tour de France i København
Fredag eftermiddag og aften kulminerer det hele, når første etape af Tour de France 2022 afvikles som en enkeltstart i Københavns gader.
Hele den 13,2 kilometer lange enkelstartsture spærres fuldstændig for trafik fra klokken 01.00 natten til fredag og frem til lørdag klokken 16.
Afspærringen ved ruten gælder både for biler, cykler og gående. Der etableres dog nogle sluser forskellige steder på ruten, hvor alle tre transportformer har mulighed for at krydse - dog ikke i tidsrummet fra klokken 12 til 20 (med undtagelse af gående, der sporadisk kan have mulighed for at krydse).
Tog og metro kører som udgangspunkt normalt, mens busser selvsagt ikke kan køre ind og ud af Indre By. Det opfordres til, at man holder sig opdateret via www.transporttiltouren.dk samt på www.rejseplanen.dk.
Lørdag den 2. juli:
Frem til klokken 16 lørdag er hele ruten i København forsat spærret for biltrafik, mens ruten benyttes af folket i forbindelse med begivenheden Tour de København. Her har cyklister blandt andet mulighed for at køre ruten rundt i København.
Samme vilkår for standsning og parkering for biler som fredag gælder frem til klokken 16 lørdag.
Der er en række trafiksluser for biler rundt omkring på ruten, hvor det er muligt at komme ind og ud - dog ikke i tidsrummet fra klokken 07.30 til 12.30, hvor Tour de København pågår.
Når først Tour de København er afviklet, og afspærringerne er pakket ned, forventes det, at København - med undtagelse af enkelte steder omkring Rådhuspladsen - vender tilbage til normal trafik.
Søndag den 3. juli:
H.C. Andersens Boulevard er fortsat spærret for trafik mellem Vesterbrogade og Tietgensgade.
Samtidig er der naturligvis fortsat forbud mod standsning og parkering i selv samme område.
Mandag den 4. juli:
H.C Andersens Boulevard genåbnes for biltrafik klokken 05.00.
Fra klokken 08.00 er det igen tilladt at standse og parkere på strækningen. Herefter er trafikken normaliseret og Tour de France er over alle bjerge.