Mette Marie Gravesen havde svært ved at huske noget, da hun en søndag morgen i februar vågnede i sin seng efter en bytur.
Det sidste, hun huskede, var, at hun sad på en sofa på en natklub i København, men hvordan hun kom fra natklubben og hjem i sin seng, var et stort sort hul.
Hun vidste bare, at noget var galt.
Det kunne hun mærke i hele sin krop, og hun havde smerter i sit underliv, som hun ikke kunne forklare, hvor kom fra.
Først senere blev det klart for hende, at hun var blevet udsat for en voldtægt af den taxachauffør, som ellers skulle fragte hende sikkert hjem.
- Da jeg vågnede, havde jeg ingen minder om, at jeg overhovedet skulle være blevet sat på en taxa. Det var meget skræmmende og meget forvirrende, fortæller hun.
24-årige Mette Marie Gravesen har tidligere fortalt sin historie til KøbenhavnLIV, som hen over sommeren har afdækket en række sager om overgreb fra taxachauffører.
Taxachaufføren, som Mette Marie Gravesen kørte med, blev i juni i år idømt et år og seks måneders fængsel og advarsel om udvisning af Danmark for voldtægten begået mod hende. Landsretten skærpede i september straffen til to års fængsel og udvisning af Danmark i seks år.
Mette Marie Gravesen har altid regnet med, at man trygt kunne sætte sig ind i en taxa og være sikker på at komme hjem. Sådan mener hun, at det bør være.
- Men det billede er krakeleret for mig, nu når jeg har oplevet, at det ikke altid er tilfældet, siger hun.
Har du haft ubehagelige oplevelser i en taxa?
Har du haft ubehagelige oplevelser med taxachauffører eller med at køre i taxa? Så vil TV 2 gerne høre mere. Send en mail til TV 2 journalister Laura Kongsmark Schuldt på laks@tv2.dk eller Franziska Weiss Lauritzen på flau@tv2.dk.
Alle henvendelser behandles fortroligt og vil ikke blive brugt, uden at det er aftalt.
Flere sager
Der har været flere sager om kvinder, som er blevet voldtaget af taxachauffører i København. Ifølge KøbenhavnLIV har der fra juni 2022 til juli 2024 været syv sager om voldtægter, hvor taxachauffører har været involveret.
Da Mette Marie Gravesen vågnede den søndag morgen i februar, huskede hun ikke meget. Men i løbet af dagen begyndte hun at få de første flashbacks fra overgrebet. Små brudstykker, der gjorde det klarere for hende, hvad der var sket.
Aftenen inden havde hendes veninder sat hende i en taxa, fordi hun var blevet dårlig.
Mette Marie Gravesen kan intet huske fra taxaen, men hun har efterfølgende fundet ud af, at manden var gået med op i hendes lejlighed, og at voldtægten havde fundet sted her.
I ugen efter overgrebet blev de samme ubehagelige flashbacks ved med at dukke op i hendes hukommelse.
Hun så blandt andet sig selv blive lagt ned i sengen i sin lejlighed, og mindet om lyden af mandens åndedræt ind i hendes øre, fordi det blev ved med at dukke op.
Det fik mistanken om, at hun var blevet udsat for et seksuelt overgreb, til at vokse. Mette Marie Gravesen blev om mandagen undersøgt på Center for Seksuelle Overgreb. Her kunne de konstatere, at der var tegn på, at samleje havde fundet sted.
Jeg lever stadig med frygten og angsten for at sætte mig ind i en taxa igen
I starten var Mette Marie Gravesen nervøs for at anmelde voldtægten til politiet. Hun frygtede, hvad politiet ville finde frem til, eller at hun ville blive afvist, fordi hun ikke huskede noget og ikke kunne sætte ansigt på taxachaufføren.
I dag ved hun, at det var den rigtige beslutning at anmelde voldtægten.
- Hvis jeg bare havde overbevist mig selv om, at det ikke kom til at rykke noget og derfor ikke havde anmeldt det, så var den chance for retfærdighed gået tabt. I dag er jeg glad for, at jeg har anmeldt det og håber, at andre vil gøre det samme, for det er også den eneste måde, man kan stoppe manden fra at gøre det igen mod andre, siger hun.
Der er ikke nogen i den her branche, der er interesseret i taxachauffører, der krænker kunder
Lever stadig med frygten
Mette Marie Gravesen valgte at anmelde voldtægten, og ud fra undersøgelserne på Center for Seksuelle Overgreb fandt politiet frem til et DNA-match med overgrebsmanden.
Da Mette Marie Gravesen fik svar på prøverne, var det først en lettelse, at det var muligt at finde frem til gerningsmanden.
- Det levede jeg egentlig ret højt på i starten, men så gik det pludselig op for mig, at der er en, der har gjort mig noget, som jeg ikke har givet accept til. Og endnu værre, at det var en taxachauffør, som man ikke regnede med ville gøre sådan noget, siger hun.
- Først gjorde det mig vred, men bagefter kunne jeg mærke en angst over, at der er en, der har gjort det mod mig. Jeg begyndte at ryste og græde, fortæller hun.
Man burde kunne sætte sig i en taxa uden at skulle frygte, at sådan noget kan ske
I juni fik Mette Marie Gravesen rettens ord for, at hun er blevet udsat for en voldtægt.
I dag kan Mette Gravesen stadig af og til høre mandens åndedræt mod sit øre. Flashbackene kommer ikke lige så ofte, som de gjorde lige efter voldtægten, men de er ikke forsvundet.
Det føles "uvirkeligt", at voldtægten er sket for hende, og i dag har hun stadig svært ved at bruge ordet voldtægt. Hun har heller ikke sat sig ind i en taxa, siden voldtægten fandt sted.
- Jeg lever stadig med frygten og angsten for at sætte mig ind i en taxa igen.Det jeg har oplevet er et kæmpe tillidsbrud, fortæller hun.
Mette Marie Gravesen fortæller sin historie til TV 2, fordi hun mener, at det er absurd, at man ikke kan vide sig sikker i en taxa, og hun håber, at hendes historie kan være med til at ændre på dette.
Hun mener, at en taxa bør være en slags helle, når man har det dårligt og ikke kan komme hjem på andre måder.
- Man tænker jo, at taxaen er det sikre valg, og man burde kunne sætte sig i en taxa uden at skulle frygte, at sådan noget kan ske, siger hun.
I dag har hun et håb om, at flere vil anmelde, hvis de udsættes for voldtægt, og at der vil blive lavet konkrete tiltag i taxaer, der sikrer, at ingen andre bliver udsat for det samme som hende.
Spørg Os - Formular
_
Vil kræve ren straffeattest
I forbindelse med sagerne om voldtægter fra taxachauffører i sommer bebudede taxachaufførernes brancheforening, Dansk PersonTransport, at foreningen nu vil sætte ekstra ind for at undgå, at der kommer flere lignende sager.
Blandt andet ved at indføre et etisk kodeks og undersøge, om lovgivningen kan ændres, så der stilles krav til, at taxaselskaberne indhenter straffe- og børneattester fra chaufførerne. Som det er i dag, er det kun en mulighed og altså ikke et krav.
Ingen af initiativerne er dog trådt i kraft endnu.
Ifølge Trine Wollenberg, der er vicedirektør i Dansk PersonTransport, skyldes det, at brancheforeningen stadig er ved at afklare, hvordan den skal gøre det og stadig overholde GDPR-lovgivningen.
Har I været gode nok til at få sat de ting i værk, I lovede i sommer? Er det ikke gået for langsomt?
- Det kan man jo altid sige, men det er en lang proces. Vi skal huske, at der er noget lovgivning i forhold til, hvad taxaselskaberne kan kræve af taxachaufførerne i forhold til indhentelse af straffeattester, og vi har arbejdet så hurtigt, som vi overhovedet kunne. Vi har også holdt møder med medlemmerne om, hvilken linje vi skulle lægge, siger hun.
Hun fortæller, at brancheforeningen regner med snart at have et etisk kodeks klar. Ved at tilslutte sig dette forpligter taxaselskaber sig til at tjekke, at deres chaufførers straffeattest er ren. Det skal også indebære, at man laver politikker på området, og at det i introduktionen og uddannelsen af nye chauffører bliver understreget, at der er nultolerence over for krænkelser.
Er et kodeks med etiske retningslinjer nok til at sikre, at selskaberne rent faktisk håndhæver det?
- Ja. Vores medlemmer er professionelle taxaselskaber, og de har kun en interesse i at sørge for, at der er styr på det. Der er ikke nogen i den her branche, der er interesseret i taxachauffører, der krænker kunder, og det er meget vigtigt for os, at man rent faktisk følger op på det her, siger hun.