TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Hun lavede optagelser til TV 2-dokumentar – nu er hun hjemsendt

Dokumentaren 'Opråb fra plejehjemmet' udkom torsdag, men fik allerede konsekvenser for Anne Andreassen for over en måned siden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Dronefotos af plejehjem
Foto: Leif Danielsen/TV 2 Lorry

Hver dag efter arbejde lavede Anne Andreassen en videodagbogsoptagelse, hvor hun opsummerede dagligdagen som ansat på plejehjemmet Nørremarken i Køge.

Noget, hun kalder "virkelig grænseoverskridende."

- Men det skulle gøres, for det her skulle ud – også selvom jeg vidste, at det ville få konsekvenser for mig selv. Når man har sagt A, så er man også nødt til at sige B, siger Anne Andreassen, da TV 2 mødes med hende tidligt torsdag morgen i et parcelhus i Herfølge.

Hun er med i TV 2s dokumentar 'Opråb fra plejehjemmet', der skildrer det, eksperter betegner som omsorgssvigt på plejehjemmet Nørremarken.

Dokumentaren er udkommet torsdag, men allerede lang tid før har Anne Andreassens medvirken vendt op og ned på hendes hverdag.

Først og fremmest, fordi hun ikke har været på arbejde i knap halvanden måned.

Fik besked om brud på tavshedspligt i e-Boks

Da TV 2 for cirka fire uger siden henvendte sig til Køge Kommune for at konfrontere de ansvarlige ledere, blev Anne Andreassen 23. september kaldt til tjenstlig samtale på kommunen sammen med en HR-medarbejder. Her fik hun at vide, at hun ikke skulle møde på arbejde.

Siden fik hun en besked i e-Boks om, at hun havde brudt sin tavshedspligt blandt andet ved at videregive kontaktoplysninger på pårørende og optagelser fra en beboers lejlighed. Anne Andreassen erkender, at hun har gjort det – men hun siger også, at kontaktoplysningerne lå frit fremme på kontoret, og at hun ikke har udleveret personfølsomme oplysninger.

Artiklen fortsætter under billedet

Anne Andreassen fortæller, at hun i flere år har forsøgt at gå til plejehjemmets leder for at få fokus på de problematiske forhold på Nørremarken.
Foto: TV 2

Indtil videre er hun hjemsendt til 27. oktober, hvor hun skal til endnu en tjenstlig samtale på Køge Rådhus. Det viser dokumenter, som TV 2 har set.

- Selvom det, plejehjemmet gør, formentlig er juridisk korrekt, mener jeg, at det var det rigtige, jeg gjorde, siger Anne Andreassen.

Ved siden af Anne Andreassen sidder Vinni Hansen og nikker. Hun er 72 år – 49 af dem har hun arbejdet på Nørremarken – og hun optræder også i dokumentaren.

Artiklen fortsætter under billedet

Vinni Hansen har arbejdet på plejehjemmet Nørremarken "stort set altid."
Foto: TV 2

- I mine øjne er det, Anne har gjort, småting. Hvis hun skal gå, og de, der har ydet omsorgssorgssvigt, bliver, så giver det ingen mening. Hvor er retfærdigheden i det?, siger hun.

- Det her handler om at være modig

Vinni Hansen var ellers først tilbageholdende, da hendes kollega hev hende til side for at fortælle, at hun var en del af dokumentarprojektet. Kulden spredte sig i hendes fingre – et tegn på, at hun blev nervøs.

- Men jeg sagde faktisk ja til at være med med det samme, for hvis ikke jeg gjorde det, var jeg en kryster. Det her handler om at være modig, siger Vinni Hansen.

Hun håber, at dokumentaren kan få fokus på, at plejehjemmene netop er de ældres hjem og derfor skal være trygt og værdigt at bo i for dem. Et ansvar, der ligger hos de ansatte og hos ledelsen.

- Der altid er en smule, man kan få ud af et menneske, uanset hvor dement personen er. Det er meget værdifuldt, og det er også noget af det, der gør, at jeg holder så meget af mit arbejde, siger hun.

Anne Andreassen og Vinni Hansen fortæller, at de i flere år havde forsøgt at gå til plejehjemmets leder for at få fokus på de problematiske forhold på Nørremarken.

Der var de fysiske: Piller, der ikke blev givet. Frokost, der blev glemt i køleskabet. Resterne af afføring på møbler. Og bunker af skrald på gulvet.

Og så var der den psykiske: En rå tone medarbejderne imellem og fra ansatte til beboere, hvor der kunne blive sagt ting som "dumme kælling" og "fis ind på dit værelse, jeg gider ikke se på dig", en så godt som ikkeeksisterende respekt mellem dags-, aften- og nattevagter, og pauser, der var meget længere end det, der var normeret.

Det siger Køge Kommune til kritikken

Bjarne Andersen, der er konstitueret velfærdsdirektør i Køge Kommune, som har ansvaret for Nørremarken siger, at det er "ærgerligt", at der i de klip, han har set, er "noget", som "måske" ikke er, som det skal være.

- Derfor beklager vi selvfølgelig det, siger han. 

Han fortæller, at han tager sagen alvorligt, og derfor vil kommunen tale med medarbejderne og de pårørende, og så skal der laves en handleplan. Han kan på grund af et arbejdsgiveransvar ikke svare eller kommentere på konkrete episoder eller på, hvordan Nørremarkens skiftende ledere skulle have reageret, da Anne Andreassen gjorde dem opmærksomme på problemerne.

- Men helt generelt kan jeg sige, at det er min klare forventning, at støder man på sager, der handler om omsorgssvigt, handler man, siger han.

Anne Andreassens frustrationer begyndte allerede, da hun for fire år siden startede som afløser på plejehjemmet. Inden da havde hun arbejdet 22 år med unge, men det, hun oplevede på sin nye arbejdsplads, chokerede hende. Hun og Vinni Hansen kalder det en "kultur af ligegyldighed", der var umulig at lave om.

- Uanset hvor meget, ledelsen blev gjort opmærksomme på problemerne, ændrede det ingenting. De, der skabte problemerne, var der stadigvæk – måske fordi man ikke kunne undvære hænderne, siger Vinni Hansen.

Svært ved at se hinanden i øjnene

Både hun og Vinni Hansen understreger, at det ikke er al personalet, der er en del af problemet. Tværtimod er flere af deres kollegaer dygtige til og omsorgsfulde i deres job. Men den tone, der prægede stedet, og behandlingen af de ældre var, ifølge Anne Andreassen, ubærlig at være vidne til.

Derfor var hun afklaret om at medvirke i dokumentaren, selvom det ville få konsekvenser i forholdet til kollegaerne. Det har især Vinni Hansen mærket.

For mens Anne Andreassen ikke har været på Nørremarken i en håndfuld uger, er Vinni Hansen fortsat med aftenvagterne på plejehjemmet. Visse kollegaer har haft svært ved at se hende i øjnene eller har sagt direkte, at de ikke kunne holde ud at se på hende.

- Jeg kan godt forstå, at man er frustreret over at være blevet taget med fingrene i kagedåsen. Men det har været iskoldt, og et eller andet sted synes jeg, at de burde lægge sig ned og sige undskyld. Ikke til mig, men til beboerne, siger Vinni Hansen.

Anne Andreassen ser ned på sin telefon, der lyser. Der tikker en besked ind fra en af hendes kollegaer.

- Lige set dokumentaren. Fik helt tårer i øjnene. Du gjorde det så godt, læser hun op.

Frygten for aldrig at blive ansat igen

Den sidste måned har været "meget intens" for både Vinni Hansen og Anne Andreassen. De har ringet sammen flere gange dagligt for at tjekke ind hos, berolige og spejle sig i hinanden. De er enige om betydningen af ikke at være alene.

- Meget, lyder det unisont fra dem.

Anne Andreassen har frygtet alt fra, at ingen ville ansætte hende i fremtiden, til responsen på sociale medier.

- Jeg har gået rundt om mig selv og været virkelig stresset, selvom tiden har virket til at stå stille. For jeg har ventet på noget, jeg ikke har vidst, hvad ville være, siger Anne Andreassen.

Men nu, hvor dokumentaren er ude, sidder hun tilbage med følelsen af forløsning. Og et håb om, at andre kan gribe det, hun og Vinni Hansen har sat i gang.

- Nu har vi gjort det, vi kunne og havde pligt til. Nu er det andre, der skal sætte det i søen, der skal til for forandre det her, siger Anne Andreassen.

I køkkenet ved siden af sidder Vinnie Hansens mand med fjernsynet tændt. TV 2 NEWS kører, og han råber begejstret, da døren åbner:

- Både Jakob Ellemann og Pape er på nu! De reagerer alle sammen!

I et skriftligt svar til TV 2 skriver Camilla Meyer, der er Ældre- og Sundhedschef i Køge Kommune, at hun "som arbejdsgiver ikke har mulighed for at kommentere på konkrete sager, hvor en medarbejder er involveret" og henviser til fortroligheden i et ansættelsesforhold. Men:

- Vi gør os altid umage for at skabe en så god og ordentlig proces som muligt i den kontekst, vi arbejder i, lyder det.

Link kopieret!

Seneste nyt

play-circle play-circle Læs op

34-årig anholdt efter politijagt i Københavns gader

Foto: Sebastian Andersen Holm / TV 2 Kosmopol

En 34-årig mand er blevet anholdt efter en 14 minutter lang biljagt i København.

Det oplyser Jonathan Wald, central vagtleder hos Københavns Politi til TV 2.

Politiet eftersatte den 34-årige, da han ikke ville stoppe ved Langebro.

Det lykkedes klokken 14.26 lørdag politiet at stoppe manden på Danneskiold-Samsøes Allé ved Holmen. H

an vil blive sigtet for flere overtrædelser af færdselsloven og muligvis også af straffeloven. Det er endnu ikke afgjort, om han vil blive krævet fængslet ved et grundlovsforhør.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Færre afviste asylansøgere venter på at komme hjem

Der er rekordfå afviste asylansøgere i udsendelsesposition.

Det skriver Udlændinge og Integrationsministeriet lørdag i en pressemeddelelse.

Ifølge udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) skyldes det blandt andet oprettelsen af Hjemrejsestyrelsen i 2020.

Hjemrejsestyrelsen har ansvaret for, at afviste asylansøgere udrejser fra Danmark.

I dag er der omkring 330 afviste asylansøgere i udsendelsesposition. I 2020 var tallet 1155.

- Det er en kæmpe succes, at vi i Danmark er lykkedes med at få tallet bragt så langt ned, siger Kaare Dybvad Bek i pressemeddelelsen.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Fem dræbt i Tyskland: Politiet har fokus på julemarkeder i København

Det var med denne bil, den formodet gerningsmand dræbte fire personer fredag aften.
Foto: Axel Schmidt/Reuters/Ritzau Scanpix

Efter et formodet angreb på et julemarked i Magdeburg i Tyskland fredag lyder det fra Københavns Politi, at man til alle tider har operationelt fokus på steder med mange mennesker.

- Julemarkeder har vi også haft fokus på, og det fokus er ikke blevet mindre efter i går, siger vagtchef Henrik Stormer lørdag formiddag til Ritzau.

Politiet ønsker ikke at gå i detaljer med indsatsen eller at svare på, om patruljeringen er øget som følge af udviklingen i Tyskland.

Fredag aften omkring kl. 19 kørte en mørk BMW igennem et julemarked i Magdeburg i Tyskland. Bilen nåede at dræbe fem personer og såre cirka 200, det skriver den tyske avis Bild lørdagen morgen.

Efterfølgende anholdte politiet føreren af bilen.

Denne artikel er opdateret kl. 13:07. Tidligere fremgik det, at kun fire personer var dræbt og 68 personer såret. Dette tal er nu steget og opdateret.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Hotel efterlyser ikonisk knop

Foto: BWH Hotels

Hotel Astoria midt i København efterlyser sin noget nær ikoniske flagstangsknop. Den er nemlig forsvundet.

Man har umiddelbart en formodning om, at det er en gæst, der har set sig lun på den skinnende knop.

- Vores flagstangsknop har været en del af hotellets identitet, og vi håber, at vores gæster kan hjælpe os med at bringe den tilbage, siger Oliver Strandvig Holm, Hotel Manager på Hotel Astoria i en pressemeddelelse.

- Vi elsker, hvordan vores gæster værdsætter den atmosfære, vi har skabt på Hotel Astoria. Men gennem årene har nogle måske følt sig lidt for meget hjemme, så de har valgt at tage en del af Astoria med sig hjem, fortæller Oliver Strandvig Holm.

Derfor efterlyser hotellet nu sin savnede flagstangsknop.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

PET efter blodig hændelse: Undersøger om det kan få betydning for Danmark

Julemarked, Tyskland, Magdeburg
Foto: Axel Schmidt/Reuters/Ritzau Scanpix

Politiets Efterretningstjeneste oplyser efter den blodige hændelse i Magdeburg i Tyskland, at man følger situationen i nøje, og at man er i kontakt med tyske og europæiske partnere og forsøger at vurdere eventuelle afledte betydninger for Danmark.

- PET følger situationen i Tyskland nøje, og vi er i kontakt med vores tyske og europæiske partnere, herunder med henblik på både at støtte de tyske myndigheder og på at vurdere eventuelle afledte betydninger for Danmark, hedder det i udtalelsen.

Her står også, at PET løbende kommer med anbefalinger til politikredsene:

- PET har som altid i den forbindelse sammen med det øvrige politi en skærpet opmærksomhed på offentlige steder, hvor mange mennesker er forsamlet, står der.

Fire personer har mistet livet ved det formodet angreb i Tyskland og mere end 68 mennesker er blevet såret.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Endnu en kommune dropper bøder

Foto: Trine Sand Skjøldberg

Fra 1. januar skal man i Køge ikke længere frygte en kontant opkrævning, hvis en biblioteksbog bliver afleveret for sent.

Byrådet i Køge har nemlig besluttet, at kommunens biblioteker ikke længere behøver at opkræve gebyr for overskredne lån. Det skriver Køge Kommune i en pressemeddelelse.

Det betyder dog ikke, at man kan beholde bøgerne til evig tid.

- Lånte bøger og andre materialer skal naturligvis afleveres tilbage, så andre kan få glæde af dem. Beholder man sine lån længere end lånetiden, betragtes de som bortkommet, og så skal der betales erstatning, skriver kommunen.

- Erfaringer fra andre biblioteker peger på, at fjernelse af gebyrer giver flere lånere. Unge og børnefamilier holder sig nogle gange tilbage fra at låne, fordi de er bange for at glemme afleveringsfrister, siger bibliotekschef for KøgeBibliotekerne, Henriette Ritz Kylmann.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Parkeringsselskab annullerer alle bøder og undskylder

Foto: Mads Claus Rasmussen / RitzauScanpix

Har du fået en parkeringsafgift i perioden fra den 1. december til den 17. december på Vallensbæk Stationstorv Syd, så kan du godt ånde lettet op.

Parkeringsselskab Oparko skriver nemlig i en pressemeddelelse som de har sendt til Vallensbæk Kommune, at selskabet annullerer samtlige bøder udskrevet i dette område i denne periode.

- Vi erkender, at der er områder, der kan forbedres, og i fremtiden vil vi være mere præcise med vores skiltning og vores kommunikation. Vi beklager de dårlige oplevelser i forbindelse med implementeringen af de nye parkeringsregler, skriver Oparko.

Har man allerede betalt sin afgift, vil man få pengene tilbage.

Link kopieret!

TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
app_banner_enabled no-domain
pusherTransportTLS no-domain
tv2_kosmopol_session tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN tv2kosmopol.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google