Langt flere køber end sælger – tjen gode penge på dine gamle ting

Antallet af genbrugskøbere er rekordhøjt, mens antallet af sælgere halter efter. Der findes dog gode råd, hvis man gerne vil af med sine ældre sager.

I det såkaldte loppesupermaked Kirppu i Valby er der masser af kunder i butikken.

Her kan man både købe og sælge genbrugsting, men blandt de kunder, som TV 2 møder i butikken, er formålet med besøget det samme: De er ude for at finde genbrugsguld på de mange hyldemeter.

- Det er blevet mit eget lille space, hvor jeg kan gå rundt og bare koncentrere mig om at finde fine ting, siger 57-årige Helle Lindharth, der ofte besøger genbrugsbutikker.

Men selvom hun bruger meget af sin tid på at handle genbrugsting, så afholder hun sig fra selv at sælge de ting, som hun ikke længere har brug for.

- Jeg har tidligere forsøgt at sælge ting på loppemarkeder, men uden succes, fortæller hun.

Skal hun af med noget, forærer hun det i stedet væk eller bruger den byttehylde, der er sat op ved hendes bopæl.

20-årige Ásta Jónsdottir har det på samme måde.

- Det er mest, fordi jeg ikke gider at bruge tid og energi på det. I stedet giver jeg det væk til genbrugsbutikkerne, siger hun.

Rekordmange genbrugskøbere

De to kvinder er en del af en større tendens i genbrugshandlen.

For mens syv ud af ti danskere i løbet af de seneste 12 måneder har købt genbrug, er det kun omtrent hver anden dansker, der har solgt en af deres brugte ting i samme periode.

Det viser det dugfriske Genbrugsindeks, hvor Den Blå Avis (DBA) for niende år i træk har kortlagt danskernes genbrugsvaner.

Antallet af genbrugskøbere er det højeste i de ni år, hvor man har kortlagt genbrugsvanerne. Men på samme tid har skellet mellem købere og sælgere ikke været større siden 2019.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Karikerede forestillinger

Spørger man Julie Schoen, der er presseansvarlig hos DBA, er der særligt én årsag til den store forskel mellem antallet af købere og sælgere.

Når hun spørger danskerne, hvorfor de ikke sælger deres aflagte sager, peger de fleste nemlig på det samme som Ásta Jónsdottir. De mener, at det er for besværligt.

- Det bliver opfattet som mere besværligt at sælge end at købe, fordi der er en opfattelse af, at billederne skal være vildt gode, og at der skal følge helt præcise mål med, siger Julie Schoen.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Afstemning

_

Hun oplever, at de mennesker, hun taler med, på forhånd er afskrækket fra at sætte ting til salg, fordi folk ikke orker at lave det store arbejde, de ser det som, for så alligevel at blive pruttet langt ned i pris af potentielle købere.

- Der er nogle karikerede forestillinger om, hvor svært det er at sælge, siger hun.

Omvendt er det med de mange online platforme og genbrugsbutikker blevet meget let at købe genbrug, forklarer Julie Schoen – hvilket også kan være en del af forklaringen på det store skel mellem købere og sælgere.

Få en succesoplevelse

Udover at arbejde for Den Blå Avis er Julie Schoen også selv en ferm genbrugssælger. Sidste år solgte hun selv genbrugsvarer for mere end 55.000 kroner.

Derfor har hun også et par gode råd, hvis der skulle sidde nogle danskere, der godt kunne tænke sig at komme i gang med at sælge ud af de ældre sager.

Gode råd til sælgerne

1

Få en succesoplevelse

Start med at sælge noget, der kan give dig en succesoplevelse, så du får blod på tanden. Vælg noget, der er let at sælge såsom ting fra kendte brands. Det muliggør også, at du let kan finde tilsvarende varer og dermed aflure det korrekte prisniveau at ligge sig i.

2

Find et sted, hvor køber kan hente din vare

Har du ikke tid eller overskud til at koordinere med køber, hvornår du er hjemme, kan du stille din vare inden for din havelåge og sende køberen en vejledning til at finde varen. Sådan kan du holde åbent 24 timer i døgnet i din egen ”genbrugsbutik”.

3

Vær ærlig i salgsannoncen

Vær ærlig i din salgstekst og med de billeder, du tager af varen. Sørg for at få forventningsafstemt så godt som muligt med køber, så køber ikke går forgæves, når vedkommende kommer og afhenter varen hos dig.

4

Brug en tændstikæske

Put en tændstikæske eller lignende ved siden af dit produkt, så man kan se størrelsesforholdet. På den måde kan du komme mange købere i forkøbet med spørgsmål om størrelse og mål.

5

Tag dine billeder i dagslys

Tag dine billeder i dagslys og gerne ved et vindue. Det bliver bedre billeder, og så undgår du, at farve og lignende kommer bag på køberen, når denne ser varen i virkeligheden.

6

Få taget billederne med det samme

Få taget billederne til din annonce med det samme. Så kan du altid lave annoncen senere, selvom dine ting er gemt væk i skuret eller i et loftsrum.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik