Nye billeder viser fortsat hashhandel i Pusher Street: "Vi kan ikke være der døgnet rundt," siger politiet
Flere partier forlanger nu en markant større politiindsats i Pusher Street. Men flere betjente er ikke nok til at løse problemet, mener politiet.
Selvom politiet er mere massivt til stede på Christiania, er der stadig godt gang i hashhandlen.
Dronebilleder, som TV 2 har filmet fredag eftermiddag og kan ses i toppen af artiklen, viser, at der stadig er stor trafik i Pusher Street, og at hashboderne stadig er åbne.
TV 2 har fredag også ved selvsyn konstateret, at handlen med hash fortsætter ufortrødent.
Det overrasker dog ikke Københavns Politi, selvom politikredsen satte massivt ind med ekstra betjente efter drabet på en 30-årig mand på Christiania for en uge siden.
- Det kommer ikke bag os, siger vicepolitiinspektør Simon Hansen til TV 2.
- De har været der i mange år, og vi ved godt, at der er gang i hashboderne, så snart politiet vender blikket væk og fokuserer på noget andet.
Gammel debat blusser op
Debatten om hashhandlen i Pusher Street er blusset op igen, efter at to personer lørdag for en uge siden målrettet likviderede en 30-årig mand på Christiania og sårede fire andre.
Drabet har efterfølgende ført til oprettelsen af to visitationszoner i København, ligesom Christiania på et fællesmøde med egne ord for første gang i samlet flok har vendt sig imod Pusher Street.
Den seneste uge har der været flere betjente til fods, på motorcykler og i patruljevogne i området omkring Christiania.
Men selvom der er foretaget anholdelser og rejst sigtelser, forventer politiet ikke at komme hashhandlen til livs med den forøgede bemanding.
- Det altoverskyggende formål er at genskabe trygheden for borgerne på Christiania og i området omkring Christiania, siger vicepolitiinspektør Simon Hansen.
Politi lunken ved politisk forslag
Flere partier vil på baggrund af TV 2s droneoptagelser fra Christiania have skærpet politiets indsats i en mere permanent form.
Helt konkret foreslår Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti og Nye Borgerlige, at der oprettes en nærpolitistation på Christiania.
- Problemet med Pusher Street er – som vi har set, hver gang man har prøvet at rydde den – at boderne og hashhandlen er i gang igen efter et par timer. Det er jo også det, I selv har konstateret på TV 2. Derfor er vi nødt til at gøre noget andet, end vi har gjort de sidste mange år, siger Rosa Lund, der er retsordfører for Enhedslisten.
Men Københavns Politi mener ikke, at en forøget politibemanding alene kan løse problemet med Pusher Street.
- Sidste år anholdt vi knap 1000 mennesker og fængslede knap 350 mennesker alene relateret til den organiserede hashhandel, siger vicepolitiinspektør Simon Hansen.
- Selv hvis vi var i Pusher Street døgnet rundt, ville det ikke løse kriminalitetsproblemet. Det er så indgroet og strækker sig over så lang tid, at der skal en mere langvarig løsning til, forklarer han.
Lyn-analyse af Astrid Søndberg, retskorrespondent
Det er ikke overraskende, at salget fortsætter. Politiet har netop ikke kunnet love, at salget stopper her og nu. Og erfaringen er, at en lukning kræver mere end en bulldozer. Det kræver en koordineret indsats mellem politi, kommune og Christiania. Den konkrete situation viser netop, hvor kompliceret situationen er, og hvor mange penge Pusher Street er værd for de kriminelle. Selv efter at politiet har meddelt, at de vil være massivt til stede og også gå efter at straffe køberne, er markedet der stadig. Det er tidligere anslået, at hashhandelen i Pusher Street er en milliardforretning.
- Vi kan ikke rykke ind med bulldozere i morgen
Mette Thiesen, der er retsordfører for Dansk Folkeparti og med i forslaget om en nærpolitistaion, ser gerne, at Pusher Street nu ryddes én gang for alle.
- Hvis det er med bulldozere, så må det være sådan, siger hun til TV 2.
Men justitsminister Peter Hummelgaard (S) sagde allerede dagen efter drabet, at der ikke er nogen hurtige løsninger på at få smidt banderne ud af Pusher Street.
- Vi kan ikke rykke ind med bulldozere i morgen. Det ville kræve, at mange, mange hundrede politibetjente skulle besætte Christiania i mange, mange måneder. Sidst, det skete, førte det til store optøjer – blandt andet med beboerne, sagde han til TV 2.
Omvendt er et stop af hashhandlen på Pusher Street heller ikke noget, som regeringen ønsker at vente på meget længere, fordi volden er eskaleret ud af kontrol, siger justitsministeren.
- Det er noget, vi skal fremskynde og accelerere, for det, der skete i går (lørdag i sidste uge, red.), kan vi ikke tolerere, lyder det.
Efterforskning i fuld gang
To personer er blevet anholdt i sagen.
Fredag blev et 28-årigt bandemedlem, som Københavns Politi mener stod bag den målrettede likvidering, fremstillet i dommervagten og varetægtsfængslet.
I forvejen er en 18-årig mand varetægtsfængslet i sagen.
Københavns Politi oplyser, at efterforskningen fortsætter, da der fortsat ledes efter flere medgerningsmænd.